zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Femke  volgende blog van Femke  overzicht blogs van Femke  Femke in Strips


 Ph.shop LAGEN hoe?

4 december 2011


Die lagen van Photoshop, die zijn echt héél handig, maarja hoe werken ze?
Ik, de Photoshop-guru :P (haha), wil daar best wel het een en ander over uitleggen :D


Lagen zijn heel handig
Je hebt een pracht tekening, maar je wil er nog een beetje extra aan geven... Bijvoorbeeld, ik zeg maar wat, blaadjes die mooi over je tekening dwarrelen. Dat kan met een bepaald penseel. Maar, nu komt het, WOEPS ik doe er iets te veel op! En eigenlijk vind ik ze helemaal niet mooi! Nu is de tekening verpest!
Als je niet wist hoe de lagen werkten, was dit een HUGE probleem! Maar door de lagen te gebruiken kun je de blaadjes op een andere laag zetten dan de orginele tekening. Nu kan je de blaadjes bewerken en verwijderen zonder de orginele tekening te beschadigen!

Hieronder staan de basics als het gaat om de lagen. Natuurlijk kan je er nog veel meer mee doen dan alleen dit, maar dit zijn vooral de dingen die ik gebruik. Ik heb voor het gemak het plaatje uit mijn vorige blog gebruikt.
Let op!
Als je op een andere laag wilt werken, moet je die laag aanklikken (en dan wordt ie blauw, zie plaatje). Hier moet je goed op letten. Ik wil dat namelijk ook wel eens vergeten, en voor je het weet zit je in te kleuren op de verkeerde laag!
Tekstlagen
Toen ik voor het eerst digitaal tekst in een strip zette, was ik als de doods om het verkeerd te doen. Ik kon de tekst namelijk niet meer ongedaan maken, of wissen met het gummetje. En nadat ik de tekst had geplaatst, kon ik ook niet meer aan de strip prutsten. Veel later kwam ik er pas achter dat dat niet kon omdat de tekst in een andere laag zat. Zodra je de tekst erin ging zetten, zat je in een tekstlaag. Je had nu twee lagen gecreërd, en je kon dus niet meer terug naar je orginele tekening. NU weet ik natuurlijk hoe de lagen werken, en is dat geen probleem meer.

Als je een (nieuwe) tekstlaag wilt maken, moet je op het T-icoontje klikken in de 'toolbar'. Zodra je hierop hebt geklikt, klik je ergens in je tekening op de plaats waar je de tekst wil hebben. En dan kan je beginnen met typen. Als je later nog de tekst wil wijzigen, ga je in de tekstlaag staan, je klikt wéér op het icoontje, en daarna op de tekst die je wilt veranderen.

Als je de tekst wilt pimpen, klik je dubbel op de laag (pas op, niet op de titel van de laag, maar ernaast). Zo kun je allemaal effecten toepassen, dat heb ik ook gedaan in de thumb van deze blog. Ik heb een comtourlijntje om de letters gemaakt, dat wordt ook aangegeven in de laag.
En in menu 'Venster' kun je 'alinea' of 'teken' aanvinken, daarmee kan je de tekst ook veranderen.

Zo dat was hem weer, tot de volgende keer :P
Ik hoop dat jullie er iets aan hebben!
En als jullie nog vragen hebben hierover, vraagt het vooral! :D

xxx

 vorige blog van Femke  volgende blog van Femke

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 483) van Florien op 17 november 2014 om 23:56:

Ik snap je zo goed, Femke! Het is heel herkenbaar (behalve de RSI dan, wat vervelend dat dat nog niet over is, of gaat zoiets niet zo snel over). Ook ik zit nu in de game wereld met heel veel drukte, 2 banen en een behoorlijk sociaal leven wat er ook nog tussen moet. Maya en Illustrator daar werk ik nog niet mee, ik ben vooral bezig met HTML, Processing en ander programmeerwerk. En tekenfilms maken dan...hehe


© 2011
Femke / StripSter
4 december 2011

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=338&titel=blog Femke: Ph.shop LAGEN hoe?