zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter  overzicht blogs van StripSter  StripSter in Strips


 Niquicho & Santi (1)

22 november 2011


Op mijn oproep in mijn blog "Scenarist(e) gezocht" van 4 oktober j.l. reageerden er twee mensen: Wout en Niquicho. De eerste schrijf mij persoonlijk: "Ik heb het gezien en het ziet er grappig uit. Helaas niet wat ik zoek". En Niquicho: "Dat lijkt me wel wat...".
Niquicho heeft het woord:
Over knoflook, spiegelen en schetsen

Een paar weken geleden kreeg ik een visioen van een betere wereld: ik was zo rijk dat ik de inwoners van alle Zuid-Europese landen champagne en kaviaar kon laten nuttigen in plaats van water en knoflookbrood. Ik was zo machtig dat ik in mijn eentje de G8 vormde. En ik werd zo aanbeden dat Elvis en Justin Bieber me jaloers om advies kwamen vragen.

‘Is dit nou een betere wereld?’ vraag je je af. Misschien niet voor iedereen, maar dat heb ik ook niet beweerd.

Serieuze bedoelingen

Waardoor kreeg ik dat visioen? Ik las op 4 oktober een blog van Santiago waarin hij schreef dat hij op zoek was naar een scenarist. Niet zomaar een scenarist, nee hij zocht ‘een eerlijke scenarist(e) met serieuze bedoelingen’.

Nu doet de intro van dit stukje mogelijk anders vermoeden, maar mijn bedoelingen zijn wel degelijk serieus. Ik houd van schrijven en wil graag strips maken. Daarom reageerde ik op Santiago's oproep.

Het is spannend om een nieuwe strip – hopelijk de eerste van een reeks –met een nieuwe partner te maken: hoe zal de samenwerking bevallen? Hoe zal de reeks zich ontwikkelen? Wat zullen de lezers ervan vinden?

Nog nooit zoveel gemaild
Het begin van een nieuw verhaal is het moeilijkst. Zeker met deze strip. Nog nooit heb ik zoveel gemaild over één pagina als over het verhaal dat jullie zaterdag kunnen lezen.

Aan de hand van verschillende versies van de eerste pagina zal ik proberen inzicht te geven in de keuzes die Santiago en ik hebben gemaakt.

Op de eerste plaat lopen onze hoofdpersonen, Noor en Patata, naar een boerderij. Ze zien een boer die druk aan het werk is en raken met hem in gesprek.

Ik was erg gecharmeerd van de introductie van Patata en Noor: eerst zien we ze op de rug, vervolgens als silhouet en dan recht in het gelaat. Een mooie, geleidelijke introductie.
Van oud naar nieuw
De volgorde waarin we de informatie aanbieden op de eerste en de tweede plaat hebben we een paar keer aangepast. Om een verhaal goed leesbaar te maken, willen we de blik van de lezer namelijk leiden van oude naar nieuwe informatie.

Daarom heeft Santiago de eerste twee platen gespiegeld. Let even niet op de gespiegelde vraagteken... Aanvankelijk zagen we Noor en Patata en daarna een paard dat verbaasd kijkt. Het is logischer wanneer je eerst de verbazing van het paard ziet (de vraag), en vervolgens de oorzaak ervan (het antwoord).

Op de tweede plaat zag je eerst de boer (nieuwe informatie) en dan pas Noor en Patata (oude informatie). Ook daar was een omkering logisch.

De volgende versie ziet er zo uit:

Met het spiegelen van de bovenste twee platen klopte de onderste niet meer. Boven staat Noor links, onder Patata.

In vergelijking met de vorige versie zie je ook dat Patata en Noor pupillen hebben gekregen. Dat maakt ze wat menselijker, voor zover dat kan bij een aardappelmannetje. Ook is de mond van Noor is veranderd van een vrolijke glimlach in een rondje. De drie bespreken namelijk een serieuze kwestie.

In de volgende versie is bovendien het tekstblok met ‘Op een avond’ gesneuveld. We zien immers dat de zon ondergaat, dus die tekst voegt niets toe. Je kunt ook betogen dat de zon niet ondergaat maar opkomt. Dan heeft de tekst juist wel weer een functie.
Ballonnen
Een ander probleem diende zich aan: in welke volgorde lees je de tekstballonnen? Lees je eerst beide ballonnen van Patata en ga je dan naar de boer? Of eerst alle bovenste ballonnen en ten slotte de tweede ballon van Patata? Het verbindingsstukje tussen de teksten van Patata moet de lezer van zijn eerste naar zijn tweede ballon leiden. Maar werkt dat ook?

Santiago heeft de pagina opnieuw geschetst. Hij heeft het probleem in de derde plaat opgelost met een splitpanel: de drie staan overduidelijk bij elkaar maar zijn toch gescheiden door kaders. Die tegenstelling tussen continuïteit – ze staan bij elkaar – en breuk – de kaders – zorgt bovendien voor een aangename spanning.
Schetssfeer
Vervolgens opperde Santiago het idee om de strip niet in kleur te maken maar in zwart-wit met een schetssfeertje. Wel wat netter en met strakke zwarte vlakken hier en daar. En wat vond ik daarvan?

In een klap vervloog mijn visioen van rijkdom, macht en aanbidding. Want de populariteit van een strip in zwart-wit is uiteraard beduidend minder dan die van een verhaal in kleur.

En ik antwoordde hem dat ik dat een geweldig idee vond. Zijn schetsen spreken me erg aan: ik vind ze spannender en sprekender dan de afgewerkte en ingekleurde platen. Ik houd wel van strips waarin niet alles perfect is afgewerkt en gestileerd. Bovendien denk ik dat de sfeer van de schetsen ook goed bij de verhalen past.

Dat leidde tot deze (schets)versie van de eerste pagina. Maar Santiago was nog niet helemaal tevreden...

Goed, volgende week dinsdag zal ik verder gaan met deze blog en de ontwikkeling van deze strip. Geniet a.s. zaterdag van Patata en je zult zien hoe de strip uiteindelijk is geworden. Tot ziens op het Forum!
 vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 241) van StripSter-redactie op 12 maart 2013 om 14:55:

En Esmarel Gasman zal volgende week weer ons StripSter-blog op dinsdag vol schrijven... Alvast bedankt!


© 2011
StripSter / StripSter
22 november 2011

 http://www.stripster.eu

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=326&titel=blog StripSter: Niquicho & Santi (1)