zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Femke  volgende blog van Femke  overzicht blogs van Femke  Femke in Strips


 Inkleurprobleempje...

20 november 2011


Hoi allemaal, sorry ik was er eventjes niet (drukke week gehad), maar nu moeten jullie me eventjes helpen. Niet dat ik een Photoshop-probleem heb ofzo (dat heb ik nóóit, ik ben de Photoshop-guru), Nee ik heb een ander probleem... Ik heb twee manieren van inkleuren. Maar ik zou echt niet weten welke ik moet kiezen voor mijn volgende strip (waarvan ik nog moet beslissen of ik hem überhaupt ga maken).

Okee zie down-below. Ik heb even voor het gemak 2 Pablo's gemaakt. (voor degene die het nog niet weet, Pablo is de main character van mijn verhaal).
PABLO nummer 1
Ik heb een lijntekening gemaakt met fine-liner en penseelpen (duurde niet langer dan een half uurtje). Die heb ik ingescand, en op Photoshop het ik de lijnen pikzwart ingekleurd. Vervolgens heb ik twee lagen ervan gemaakt. De één noem ik "Lijnovertrek" en stel ik in op vermenigvuldigen, hier doe ik verder niks mee. De ander noemde ik "Inkleuring". Met de laag "Inkleuring" kleur ik de lijntekening in (duurde ongeveer 1 uur). Eigenlijk gewoon de basics: wit vlak selecteren en dan inkleuren met emmertje, penseel enz. Let wel op: als ik een wit vlak selecteer, maak ik de selectie altijd 1 pix groter. (menu "selecteren" > bewerken > vergroten) Anders krijg je straks witte randen langs je lijnen.
Als ik aan het inkleuren ben, zie je al snel dat je zwarte lijnen steeds dunner worden. (zie Pablo's hoofd links-boven) Vandaar dat ik een laag met "lijnovertrek" heb gemaakt, die boven de tekening zit. En doordat hij op "vermenigvuldigen" staat, valt hij er mooi overheen.

PABLO nummer 2
Ik heb een tekening gemaakt met stift en balpen (duurde een uurtje). En zoals je wel zal snappen, deze kan je niet zo gemakkelijk inkleuren door witvlakken te selecteren. Daarom moet ik zelf vlakken tekenen onder de tekening (zie Pablo's hoofd links-onder). De tekening zelf noem ik weer "lijnovertrek" en ik zet de laag op "vermenigvuldigen". Ik was iets minder lang bezig met het inkleuren (omdat ik de meeste schaduwen al geschetst had in de tekening). En tadaa, Pablo's hoofd nummer 2.
Nu maakt het in tijdsverschil niet zoveel uit:
Pablo nr.1: half uurtje tekenen, uur inkleuren
Pablo nr.2: uur tekenen, half uurtje inkleuren
Want vind ik leuker?
Pablo nr.1: tekenen ervan vond ik niet zo leuk, inkleuren was superleuk
Pablo nr.2: tekenen met pen leuk (maar deed pijn omdat ik het met een verkeerde balpen deed, ik heb wel een goede die lekkereder tekent, maar die had ik even niet bij me), inkleuren vond ik mwah, beetje stom, ik kleur liever gewoon vlakken in.
Maar ik beide gevallen deed het tekenen op papier meer pijn dan het inkleuren, mede omdat ik een tablet gebruik op de computer.


Duzzz... Moeilijke keuze...
Maar ik denk dat het manier 1 gaat worden. OF ik moet nog een andere manier verzinnen. Natuurlijk zijn er nog meer talloze manieren. Bijvoorbeeld: ik schets op papier, en trek het daarna over op de computer om het pas dáárna in te kleuren. Of een lichte penschets inkleuren...

Nu ben ik alleen nog opzoek naar een goede fine-liner. Eentje met een FLEXIBELE punt. Ik heb wel een penseelpen met een flexibele punt, en een fineliner. Maar penseelpen is te dik, en de fine-liner is te stijf (ik hou hem veel te krampachtig vast). Een fine-liner/dunne stift met flexibele punt zou ideaal zijn.
IEMAND SUGGESTIES?
De generaal
In mijn verhaal komt ook een generaal voor. Hiernaast zie je wat schetsjes. Ze zijn nog niet helemaal goed. Bovendien is dit alles behalve een chinese look. Ik moet no even wat verder ontwerpen. Ook is hier het eerste schetsje van Cédric (rechts-onder), waarschijnijk gaat hij lijken op "Alka". Alka is de broer van Yoeke, uit mijn gefaalde strip (zie blog: Yoeke's verhaal)

Zo dat was hem weer, tot de volgende keer :P
xxx

 vorige blog van Femke  volgende blog van Femke

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 483) van Florien op 17 november 2014 om 23:56:

Ik snap je zo goed, Femke! Het is heel herkenbaar (behalve de RSI dan, wat vervelend dat dat nog niet over is, of gaat zoiets niet zo snel over). Ook ik zit nu in de game wereld met heel veel drukte, 2 banen en een behoorlijk sociaal leven wat er ook nog tussen moet. Maya en Illustrator daar werk ik nog niet mee, ik ben vooral bezig met HTML, Processing en ander programmeerwerk. En tekenfilms maken dan...hehe


© 2011
Femke / StripSter
20 november 2011

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=324&titel=blog Femke: Inkleurprobleempje...