zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van MaCo  volgende blog van MaCo  overzicht blogs van MaCo  MaCo in Strips


 Op verzoek: De BNS

3 november 2011


Op het forum kwam de BNS ter sprake. En de vraag wat ze doen. Heeft lid worden ook nut? Nut, tja, dat laat ik aan jullie, maar ik zal in ieder geval proberen duidelijk te maken waarom ik lid ben. Voor de mensen die nog niet weten wat de BNS is heb ik een aantal zaken op een rijtje gezet. Enjoy!
Eind 2008 werd de BNS opgericht, oftewel de Beroepsvereniging van Nederlandse Stripmakers. Het is een vereniging die bedoeld is voor iedereen die zich professioneel met strips bezig houdt. Denk aan striptekenaars, -schrijvers, -inkleurders, -letteraars…
Een mijlpaal, want hiervoor had stripmakend Nederland geen officiële beroepsorganisatie. Het was broodnodig, tenminste, dat vonden de oprichters. Zij zagen met lede ogen hoe strips in de donkere hoekjes van de boekhandel terecht kwamen, ALS ze daar al terecht kwamen. Het stripklimaat moest verbeterd worden!

Op dit moment zijn er twee voorzitters: Maaike Hartjes en Hanco Kolk. Als die namen je niets zeggen, foei. Ga googelen, nu meteen! Niet alleen de gevestigde namen zijn lid, ook startende tekenaars zijn welkom. De vereiste is wel dat je je professioneel met strips bezighoud. Of dat nu voor een deel van je inkomen, of voor heel je inkomen zorgt.

Er zijn twee soorten lidmaatschap. Als aspirant lid betaal je 60 euro. Je wil graag structureel met strips je geld verdienen, maar je hebt er nog niet je beroep van gemaakt. Als je je wel beroepsmatig met strips bezig houdt kom je in aanmerking voor een volwaardig lidmaatschap. Dit kost 96 euro. Volwaardig leden mogen stemmen op vergaderingen. Aspirant leden in principe niet.

Maar waarom zou je lid worden? Er zijn een aantal voordelen, maar eerlijk gezegd ben ik vooral lid omdat ik het voornaamste doel ondersteun (hier volgt een citaat van www.stripmakers.nl):

“ De BNS streeft naar een beter klimaat voor stripmakers in Nederland. Naast erkenning van het beroep stripmaker is ook toename van waardering voor het medium van belang.”
Helemaal waar! En dus heeft de BNS inmiddels twee keer de Stripkrant uitgegeven. Zo brengt ze ‘haar’ tekenaars onder de aandacht (het heeft mij een aantal ehm.. interessante strip verzoeken opgeleverd, maar ik heb nog hoop).

Er worden bijeenkomsten georganiseerd met thema’s als ‘Scenario’s schrijven’ en ‘De toekomst van de strip’.

Je portfolio kan je op de site plaatsen. Je kan ook werk aanleveren voor de reizende tentoonstelling.

Als je nog geen toegang hebt tot het stripmakersforum kan je in ieder geval terecht op het subforum van de BNS. Hier kan je nieuwe contacten opdoen en ervaringen uitwisselen. Of lurken, ik bedoel, meelezen met de vragen van anderen, haha.

Er zijn vast meer voordelen, maar dit zijn de zaken die in me opkomen. Wel een kleine kant tekening, omdat ik een day-time-job heb ben ik nog niet naar een bijeenkomst geweest. Jammer, want zo’n zomercafe (zoals het heet) lijkt me inspirerend.

Inspirerender dan de naam BNS in ieder geval ;).

Tot volgende week!
 vorige blog van MaCo  volgende blog van MaCo

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 157) van Jasmine Seegers op 29 maart 2019 om 13:27:

Super leuk! :)
www.succesvoltrouwen.nl


© 2011
MaCo / StripSter
3 november 2011

 www.wix.com/maaikecompagnie/maco

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=307&titel=blog MaCo: Op verzoek: De BNS