zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter  overzicht blogs van StripSter  StripSter in Strips


 Hallo... Weeeee!

1 november 2011


Het is weer Halloween en ik baal als een stekker. Ik heb geen enkele feeling met dat gedoe. Voor mij is het een consumistische aanslag op onze portemonee opgedrongen door de Angelsaksische wereldvisie en met name het imperialistisch imperium der Verenigde Staten van Amerika. En waarom moeten wij ook de Engelse term hanteren? Een staaltje van taalkundig imperialisme, noemen ze dat.

In Spanje wordt het ook hier en daar gevierd maar daar noemen ze het tenminste Noche de brujas ("Heksennacht"). De Spanjaarden op het Iberisch Schiereiland zijn taalpuristen; die vertalen zoveel mogelijk alles, en gelijk hebben ze! Taalpurisme is een vorm van patriotisme, egt woar!
In het Westen worden mensen (lees: schapen) op een asociale en arrogante manier aangezet tot kopen. Als je niet koopt, ben je niet gelukkig, schijnt het. Als je geen Noord- Amerikaans feest viert, ben je een loser. Tel je niet meer mee in deze bikkelharde maatschappij! Dus met z'n allen braaf hollen naar de winkel om te consumeren. Of "gezellig" samen pompoenen versieren! Vreselijk!

En Noche de brujas is amper voorbij, komt die ouwe vent weer om de hoek kijken: Sinterklaas. Ik moet altijd lachen want in EspaƱa heeft niemand van die kerel gehoord, haha! Nederlanders zijn goedgelovige personas omdat ze denken dat-ie uit Spanje komt... En daarna eind december komt er nog een oudje: De kerstman. En daarna weer een clubje pensionisten: Drie koningen. Het zijn dure maanden. Kinderen krijgen sowieso teveel kado's.

Gelukkig sta ik niet alleen en zijn er ook gewone zielen die kritiek (durven te) uiten op dit soort Noord-Amerikaanse comerciƫle poespas. Bovendien wordt er in Nederland ook Sint-Maarten gevierd op elf (11) november met lampionnen en Sint-Maartensiedjes, toch? Dat was pas een populaire bisschop!

Vorige week was het de "Week van de ontwapening" maar met Halloween wordt ik juist heel erg agressief.

Naschrift: Illustratie links: O soto gari voor mijn judo-trainer Ivan.
 vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 241) van StripSter-redactie op 12 maart 2013 om 14:55:

En Esmarel Gasman zal volgende week weer ons StripSter-blog op dinsdag vol schrijven... Alvast bedankt!


© 2011
StripSter / StripSter
1 november 2011

 http://www.stripster.eu

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=305&titel=blog StripSter: Hallo... Weeeee!