zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van MaCo  volgende blog van MaCo  overzicht blogs van MaCo  MaCo in Strips


 De Strip intendant

27 oktober 2011


Op het forum kwam het onderwerp strip intendant voorbij. Omdat zo weinig mensen, inclusief mijzelf, hier iets over weten leek het mij een leuk onderwerp. Ik heb wat feitjes op een rij gezet. Misschien nuttig voor de discussie over het Nederlandse stripklimaat? Enjoy!
Wie?

In mei 2009 is de strip intendant aangesteld door het fonds BKVB. BVKB staat voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst. Het fonds krijgt subsidie van de Nederlandse overheid, die in 2009 een x bedrag (5 ton? 6 ton?) extra ter beschikking stelde voor promotie van de Nederlandse Strip.

Er wordt gezocht naar een geschikte beheerder. De keuze valt op Gert Jan Pos. Hij was conservator van de tentoonstelling ‘Strip en Kunst’ (Singer Laren). Verder vertaalt hij strips en is hij werkzaam als stripjournalist. Aan hem de taak de knelpunten van Nederlands stripklimaat in kaart te brengen en vervolgens met een plan te komen. In principe kreeg hij daar twee jaar de tijd voor. Het werden er twee en een half.
Wat?

Tijdens een denktank sessie stippen strip prominenten de belangrijkste pijnpunten aan. Er zijn te weinig mogelijkheden voor striptekenaars. Vraag en aanbod zijn uit balans. Boekhandels bieden geen diversiteit. Strips staan te weinig in de publiciteit. Er is geen opleiding. Er moet wetenschappelijker om worden gegaan met bijvoorbeeld de archivering van strips.

Nogal wat! Een flinke kluif, maar…. Er gebeurt meteen iets, namelijk: De opleiding komt er! Comic Design wordt opgericht in Zwolle. Daarnaast gaan stripmakers zich verenigen in een stripmakers vakbond, de BNS.

Twee belangrijke ontwikkelingen, maar voor zover ik kan nagaan (wie weet heb ik het mis) had de strip intendant daar hooguit zijdelings mee te maken. Dus… wat zijn dan zijn wapenfeiten?

Hoe?

Ik noem er een aantal. (Voor de geïnteresseerden, op de site van het BKVB staan er meer):

2009 en 2010: KunstStripBeurs Utrecht
2010: Instelling van de Marten Toonder oeuvre prijs t.w.v. 25000 euro. Winnaar 2010: Jan Kruis winnaar 2011: Peter Pontiac.
2010: Instelling Benelux Beeldverhalenprijs t.w.v. 1000 euro. Winnaar 2010: Erwin Kho.
2010: Tentoonstelling met werk van Barbara Stok, Gerard Leever, Peter Pontiac en Flo tijdens de Spaanse Stripbeurs FICOMIC.
2010: Tentoonstelling en boek ‘Mooi is dat’, waarin 57 striptekenaars Nederlandse Literatuur verstrippen.
2010: KunstStripBeurs Groningen
En nu?

Er komt een vervolg op ‘Mooi is dat’, namelijk ‘Wat zien ik’. Deze keer worden Nederlandse films verstript. Toch maar mooi werk voor een flink aantal stripmakers!

Ik heb goede hoop dat de KunstStripBeurs zal blijven bestaan.

Of er daadwerkelijk iets veranderd is aan het probleem met de boekhandels/distributie weet ik niet. In 2009 maakte de verkoop van strips slechts 1% uit van de totale boekenverkoop. Is het aanbod nu meer divers en zijn de verkoopcijfers gestegen? Er wel meer aandacht in de media geweest, en al die beurzen hebben misschien ook iets losgemaakt?

Ik hoop dat het heeft uitgemaakt. Een nieuwe intendant komt er namelijk niet meer.

MaCo
PS Voor ik afsluit nog een tip: Aanstaande zaterdag komt er een interessant programma op de VPRO; Beeldverhaal. Te zien op Nederland 2, om 23.05. Jean Marc van Tol en strips. Ik ga kijken!
 vorige blog van MaCo  volgende blog van MaCo

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 157) van Jasmine Seegers op 29 maart 2019 om 13:27:

Super leuk! :)
www.succesvoltrouwen.nl


© 2011
MaCo / StripSter
27 oktober 2011

 www.wix.com/maaikecompagnie/maco

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=300&titel=blog MaCo: De Strip intendant