zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter  overzicht blogs van StripSter  StripSter in Strips


 5 strips + 1 plaatje

11 oktober 2011


Van Betty M. uit Amsterdam heb ik een partij strips gekregen. Een aanvulling van 5 nieuwe strips voor mijn stripkast. Drie van de vijf strips had ik besteld, dus wist ik wat mij ongeveer te wachten stond. Maar twee strips zijn een leuke verrasing voor mij geweest. Hieronder het lijstje strips + persoonlijk kommentaar.

Ik moet jullie tevens bekennen dat ik nog niet alle strips heb gelezen. Ik heb ze op een mooie plaats staan. Het zijn immers nieuwe strips! Ik wil ze niet meteen allemaal uitlezen! Ik wil nog iets voor de lange wintermaanden bewaren...
Robbedoes en Kwabbernoot (46). Tome & Janry. Als in een droom.

Van het verhaal snap ik eigenlijk niet zo veel van, maar dat is ook niet erg, want de tekeningen zijn prachtig! ¡Dios mío! Wat een mooie, schimmige, geheimzinnige, stoere, wazige, nonchalante sfeer. Leuke begin trouwens met die film die Robbedoes en Kwabbernoot gezellig samen op de bank aan het kijken zijn. Kan iemand mij trouwens uitleggen waarom deze figuren opeens zo anders zijn dan bijvoorbeeld in De zwarte straal of Luna fatale? Ik vind het een mooie playboy-achtige (qua uiterlijk, niet qua handeling!!!) Robbedoes.

De Blauwbloezen (54). Raoul Cauvin & Willy Lambil. Miss Walker.

De Blauwbloezen is voor mij een prachtige serie. Mooie tekeningen van Lambil. Als kind was ik ook helemaal gek op de Amerikaanse burgeroorlog (1861- 1865). Ik las er heel veel over! Ik vond bijvoorbeeld die uniformen zo stoer! De Blauwbloezen is tevens zo'n serie waarin de ontwikkeling van de tekenaar heel erg duidelijk merkbaar is. Dit verhaal in het bijzonder hangt van toevalligheden aan elkaar. De legendarische feministe dr. Mary Edward Walker (1832-1919) wordt tussen de Noordelijke en de Zuidelijke troepen heen en weer geslingerd. Opvallend is echter dat de hemel in dit verhaal lichtgeel is behalve door de ramen van bijvoorbeeld de ziekenboeg of het hoofdkwartier van de officiers.

Alleen (5). Gazzotti & Vehlmann. In het oog van de maalstroom. .

"In een groot, leeg land waar alle inwoners op mystieuze wijze zijn verdwenen, moeten vijf kinderen zich zien te redden... Alleen". Surfend op www.dupuis.com zag ik deze serie. Ik had deze strip(s) al elders ook gezien, maar hier viel het me echt op! Mooie en duidelijke tekeningen zonder poespas. Ik dacht: Dit wil ik lezen!

Gagarin. Het grootste avontuur van de mensheid. Rob van Scheers & Gustavo García.

Eerste verrasing. Graphic Novel over Joeri Gagarin, "de Columbus van het heelal" zoals de cultuurreporter Rob van Scheers hem in zijn voorwoord beschrijft. De strip bevat op het eind een mooi artikel als bijlage: Making of... Als ik even mag citeren:

Een pagina uit een graphic novel vraagt zes stappen: 1. Het verzamelen van voorbeeldmateriaal. 2. Het schrijven van de betreffende scène uit het scenario. 3. De eerste schets. 4. Na enig overleg kan door de tekenaar begonnen worden met de definitieve versie in inkt. 5. Het toevoegen van schaduwen, voor meer perspectief. 6. Het inkleuren van de prenten. (bladzijde 106 uit de strip Gagarin).

Nederland is mijn fantasie. Henrike Olasolo & Cristina Richarte.

Tweede verrasing. Een beeldverhaal over verandering van leven en vervulling van wensen. Nederland onder een buitenlandse loep. Tekeningen zijn moet ik toegeven een beetje vreemd. Lijkt soms op een fotostrip. Maar het verhaal spreekt mij natuurlijk heel erg aan. Twee vreemdelingen zijn verliefd op Nederland en willen in "ons kikkerlandje" blijven omdat o.a. "volgens de enquètes de Nederlanders het gelukkigst zijn".

Andere leuke zin uit de strip: Het zuiden van Europa begint in Limburg (blz. 49).

Dit doet me denken aan het feit dat tot een paar decenia terug over Spanje werd gezegd dat Afrika na de Pyreneeën begint. Daarme werd o.a. bedoeld dat Spanje vet achterliep op Europa...
Tot slot weer een fragmentje uit mijn strip De kannibalen die ik samen met mijn amigo Miha Pintarič aan het maken ben. Oeps! Niet vergeten, morgen is hij jarig!

Naschrift: Er is veel verschil tussen in je eentje een beetje gek doen en samen een beetje gek doen. (Uitspraak uit mijn Maria- Dagkalender, 2011).
 vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 241) van StripSter-redactie op 12 maart 2013 om 14:55:

En Esmarel Gasman zal volgende week weer ons StripSter-blog op dinsdag vol schrijven... Alvast bedankt!


© 2011
StripSter / StripSter
11 oktober 2011

 http://www.stripster.eu

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=284&titel=blog StripSter: 5 strips + 1 plaatje