zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter  overzicht blogs van StripSter  StripSter in Strips


 Lunin Festival

20 september 2011


Op zondag 11 september j.l. was ik weer gast op het Lunin Festival in Koper, een grote havenstad ongeveer 80 kilometer van Ljubljana verwijderd. Het Maan Festival wordt twee keer per jaar in Slovenië gehouden: in Juni en in September en is eigenlijk een kinderboeken-festival. Daar ben ik dan bezig met teken-workshops voor de kids.
En dit alles samen met Andreja Virk Žerdin, de Sloveense schrijfster waar ik mee samenwerk. Zij vertelt daar sprookjes en fragmenten uit haar boeken en ik teken poppetjes en princessen en ridders en paardjes en hondjes en katjes en beertjes voor de kinderen. Oei! Op een gegeven moment kwam er een jongetje met de vraag of ik Messi kon tekenen, je weet wel, die Argentijn die zo goed z'n best voor Barça doet...

Links: Een van mijn schetsjes om in te komen...
Verder zijn er twee acteurs die sketches uit de verhalen van Andreja naspelen op gitaar en nazingen. Heel erg leuk en grappig om ze live te zien. En kinderen genieten volop. Koper is natuurlijk een prachtige stad met 23.726 aardige inwoners. Koper, Capodistria in het Italiaans (letterlijk: "Hoofd van Istrië"), ligt ong. 10 km ten zuiden van de Italiaanse stad Triëste. Je merkt daar het Middellandse karakter heel erg duidelijk. Slovenen in deze regio zijn vaak tweetalig: Sloveens en Italiaans. Wisten jullie dat de Italiaanse stad Triëste ooit tot Slovenië behoorde?

Links: Beertje en lief meisje.
Trouwens: Het pintoreske stadje Piran (4143 inwoners), ook aan de Sloveense kust, heeft een Ghanese dokter als burgemeester sinds 2010: Peter Bossman (1955). In de jaren zeventig ging hij naar Slovenië om Medicijnen te studeren en is hier blijven hangen... Toen Bossman burgemeester werd, was het natuurlijk meteen wereldnieuws. The Guardian bijvoorbeeld schreef erover: "A Ghana-born doctor nicknamed "the Obama of Piran" became the first black mayor in eastern Europe." (The Guardian, 25-10-2010).

Maar het weer was prachtig zonnig en het was ook erg druk bij de verschillende stands. Pal naast het Festival heb je het strand en sommige mensen (vooral kinderen) gingen direct daarna even in zee.

Het eten was minder. Van de organisatie kregen Andreja en ik bonnen om ergens dichtbij het Festival te gaan eten. We kozen een leuk Italiaans restaurant. Het was erg druk en het was ook erg heet. Opvallend dit jaar veel Nederlandse touristen in Koper! We moesten erg lang op onze spaghettis wachten. Ondertussen dronken we ons suf aan water. Eenmaal het eten op tafel moest er snel gegeten worden omdat we om 16.00 pm. weer op het programma gepland stonden: The show must go on!.

Voor kinderen tekenen en zo is heel erg leuk. Enthousiasme en spontaniteit 100%! Maar het is ook arbeidsintensief. Om 08.00 de deur uit en om 18.00 was ik weer thuis. Home sweet home.

Links: Gisteren cartoonboek van de Amerikaan Gay Larson (1950) zomaar kado gekregen van Davorin.

Naschrift: Ik hou van hoop (Derk Stegeman).
 vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 241) van StripSter-redactie op 12 maart 2013 om 14:55:

En Esmarel Gasman zal volgende week weer ons StripSter-blog op dinsdag vol schrijven... Alvast bedankt!


© 2011
StripSter / StripSter
20 september 2011

 http://www.stripster.eu

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=263&titel=blog StripSter: Lunin Festival