zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van MaCo  volgende blog van MaCo  overzicht blogs van MaCo  MaCo in Strips


 Lines of Action deel 2

8 september 2011


Naar aanleiding van het probleem dat ik in een eerder blogje schetste (de stijve houding van de ridder) stuurde P. Saiko me een uitgebreide mail. Deze wil ik jullie niet onthouden, dus hieronder volgt de bloemlezing. Om af te sluiten met wat het uiteindelijk geworden is. In verband met de tijd is er niks aan veranderd behalve de kleur. P Saiko wist dit, maar zag het als leuke hersengymnastiek. Ik hoop jullie ook. Enjoy!
Ik denk dat op je eerste prentje je line of action op zich iets te hoekig is (rudimentaire weergave, hierlangs, links). Als je daarentegen niet de volledige figuur toont, maar enkel het bovenlichaam (hierlangs, rechtsonder), kan je met slechts lichte aanpassing aan de flow van zijn kledij een soepelere line of action bekomen. Zelf zou ik voor de optie rechtsboven gaan, met een ander camerastandpunt, de line of action geeft duidelijker een krachtig ‘weg’ werpen weer. Maar doordat werper, hond en het geworpene niet op 1 lijn staan, is het gemakkelijker een mooie worp te tekenen.

(...) Je kan met lines of action een mooi resultaat bekomen als je niet de volledige figuur toont, maar enkel datgene dat ook daadwerkelijk in actie is. (dik gedrukt, want dit was voor mij de beste tip)
Goed, tweede prentje en derde prentje. Ik denk dat je de line of action nog extra mag overdrijven, laat je figuurtje (hierlangs, links) echt maar doorzakken.. In mijn ogen kan je dat op twee manieren doen, door een andere of meer overdreven houding (hierlangs, rechtsboven, ook in vogelperspectief) of door met je camerastandpunt te spelen (hierlangs, rechts-onder, kikvorsperspectief). Niet de beste schetsjes ooit, maar ik denk dat je mijn gedachtegang wel kan volgen en mooier werk kan afleveren. ;)
Het subtiele kruismotief is het waard om er in te houden. Maar ik denk dat je shots van een andere afstand of zelfs ander onderwerp had kunnen kiezen in verband met snelheid van lezen of drukte van de pagina. Maar goed, hou in je achterhoofd dat ik van relatief lege pagina’s hou, ik word er voor behandeld.

Nu heb je 3 prenten met evenveel info over de held en zijn hond, en in het derde nog extra over de poort. Ik kon me niet afhouden van het idee dat als je eerst twee lange afstand shots (zie hieronder, links) of prentjes van details van de omgeving (een blad waait weg, kraaien vliegen over, …) je meer een opbouw (in het leesproces) naar de poort zou hebben gecreëerd.

Door de held en de hond ook verder te scheiden, kon ik een beetje de leesrichting van de pagina stuwen naar het hoofdonderwerp, de poort (zie hieronder, rechts).

Soit, enkele snelle schetsjes en een hele hoop gezever. Hopelijk had jij d’r wat aan, voor mij was het alleszins een leuke denk- en vingeroefening.

Vriendelijke groet,
P.Saiko

Welnu P, ik had er zeker iets aan, mercie bien!
 vorige blog van MaCo  volgende blog van MaCo

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 157) van Jasmine Seegers op 29 maart 2019 om 13:27:

Super leuk! :)
www.succesvoltrouwen.nl


© 2011
MaCo / StripSter
8 september 2011

 www.wix.com/maaikecompagnie/maco

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=251&titel=blog MaCo: Lines of Action deel 2