zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Gerben  volgende blog van Gerben  overzicht blogs van Gerben  Gerben in Strips


 Commission time.......!

2 september 2011


Even een gaatje gevonden voor een blogje.. Deze week nog even geen 'Überboss Henk's Ultimate Wet Dream..' (lees: stijlvol doch sexy pin-up portret van prinses Máxima..) maar iets wat er wel raakvlakken mee heeft. Deze blog gaat namelijk over commissions. "Wat zijn dat nou weer, Gerb?!" hoor ik jullie denken... Een commission is niets meer dan een opdracht die jouw als tekenaar gegeven wordt om een bepaald iets te tekenen, en binnen de comic-community gaat het dan vaak om een favoriet character, afgebeeld volgens de wensen van de klant. In de US is er een heuse industry ontstaan van (prof)tekenaars die naast hun gewone tekenopdrachten ook commissions erbij doen. Voordat ik me een beetje ging verdiepen had ik zelf ook al een commission-achtig projektje lopen, PinUpYourWife. Een aanatal jaren geleden opgestart, maar door allerlei omstandigheden (lees:andersoortig werk/drukte) is het nooit helemaal van de grond gekomen. Het idee is simpel, een pin-up portret laten maken van je partner.. naar eigen wens en smaak ingevuld. Ik heb ondertussen een aantal PUYW klusjes gedaan, met veel plezier, maar het was, en is nog steeds, een struggle om elke keer weer een mooi gelijkend portret te maken van iemand, en vaak ook nog aan de hand van niet al te duidelijke foto's. Als het gaat om het maken van een pinup portret van een bestaand (comic)character ben je makkelijker af. De figuren zijn immers al getekend, je hoeft ze eigenlijk alleen maar na te tekenen, wel in jouw eigen stijl als het even kan!
Na wat research over commissions kwam ik verschillende sites tegen waar je vrij eenvoudig een profiel kan maken, met voorbeelden van werk en een price-rating en dan kunnen potentiele klanten je een voorstel doen. Populaire figuren die je vaak terug ziet komen zijn Catwoman, Black Cat, Vampirella en noem ze maar op, de heroines van het superhero universum. De Nederlandse tekenaar Chris Evenhuis, wiens werk/stijl ik graag mag zien, is ook een fervent tekenaar van deze sexy heldinnen, en het wekt geen verbazing dat ik ook een profiel van hem tegenkwam op de website http://comicartcommissions.com/.
De commission die ik hieronder laat zien kreeg ik van een trouwe fan, een echte comic liefhebber/kenner, met een uitgesproken wens. Hij wilde graag het character Jocasta (voor mij toen onbekend) vereeuwigd zien in een innige menage-a-trois met 2 woest uitziende 'aapmensen'.. uuuhhmmmokay!! We bespraken de details van de tekening, backgrounds etc en vervolgens ging ik aan de slag. Het contrast van het glimmende metaal van Jocasta en de harige aaphuid is een mooi contrast. Voor de background koos ik een surrealistich sci-fi sfeertje, die de broeierigheid van het onderwerp laat zien. Op de grond moesten nog wat details/props komen.. om het 'zware onderwerp' wat te verlichten ben ik vaak geneigd wat humor (of geinigheid) in een dergelijke tekening te stoppen. In dit geval een fles 'oil' (de scharnieren van Jocasta moeten wel gesmeerd blijven!) en smartphone met afbeelding van ... een vriendje? (is overigens 1 van m'n Superbinken die ik hier even voor gebruikt heb) En uiteraard een boek, met als veelzeggende titel Are Men Pigs?(geschreven door dr.Ruth Juggs *kuch*))...eeuuhh okay!? (het antwoord op die vraag moet ik schuldig blijven, aangezien ik er zelf ook 1 ben, een man welteverstaan)
Ach ja, het was me het klusje wel, met veel plezier aan gewerkt in ieder geval. Kijk al uit naar de volgende klus, heb de commission-smaak flink te pakken! :-)

ps. Voor de tere (kinder) zieltjes heb ik de meest obscene delen maar even netjes afgeplakt! ;-)
 vorige blog van Gerben  volgende blog van Gerben

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 118) van Steven op 15 maart 2013 om 19:52:

Gerben, je hebt die dingen vast op F.A.C.T.S. ook wel zien staan, er was daar zeker één standhouder die niets anders verkocht. Jammer dat het nog een half jaar wachten is, hè...


© 2011
Gerben / StripSter
2 september 2011

 www.gerb-art.com

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=245&titel=blog Gerben: Commission time.......!