zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van MaCo  volgende blog van MaCo  overzicht blogs van MaCo  MaCo in Strips


 Disney freaks me out!

4 augustus 2011


Ok, de Lion King is misschien wel de beste film die ooit gemaakt is, maar Disney, brrr, zelden een enger instituut gezien.
Kindvriendelijk? Alleen aan de buitenkant!
Er is een urban myth die stelt dat er een kinderdagverblijf was dat figuren van Disney op de gevel had geschilderd. Ik stel me zo voor dat een ijverige medewerkster aldaar met meer enthousiasme dan kunde een Mickey Mouse gepoogd had na te maken. Zo eentje met drie oren. Tekenkundig geen hoogstandje maar herkenbaar voor de kindertjes. Hartstikke leuk, kindertjes blij, niets aan de hand. Maarrr.... zo gaat de mythe, Disneys advocaten kwamen erachter, en dreigden met een million dollar lawsuit als deze trademark figuurtjes niet onmiddelijk verwijderd zouden worden! Dat het kinderdagverblijf er geen winstoogmerk mee had en de kinderen alleen maar meer van Mickey gingen houden deed er niet toe. Dit was plagiaat!
Lekker kindvriendelijk, maar is het waar?

Ik ben gaan zoeken, en wat blijkt, het is inderdaad waar! Het overkwam daycare centre 'Very Important Babies' te Florida in 1989. Mickey, Minnie en Goofy sierden de gevel. Tot een rechtzaak is het gelukkig niet gekomen, en het eindigde toch nog goed voor de kindertjes. Concurrent Hanna Barbera sprong in de bres door de figuurtjes te vervangen door Scooby Doo, de Flintstones en Yogi Bear.

Een andere groep die te maken kreeg met Disneys dierbare copyright waren de striptekenaars die de underground comic 'Air Pirates Funnies' uitbrachten. De illustraties bij deze blog vinden allemaal hun origine in 'Mickey Mouse meets the Air Pirates'.
Een neukende, drugs gebruikende Mickey. Geweldige satire, toch?! Lang leve de vrijheid van meningsuiting! Volgens tekenaar O'Neill stond deze Mickey symbool voor de hypocriete Amerikaanse cultuur van begin jaren '70. Ik begrijp best dat hij daar deze muis voor gebruikte!

Maarrr... als je bedenkt dat Disney 1 van haar tekenaars al op de eerste dag ontsloeg omdat die in de lunchpauze grapte over een Disney porno film, kan je wel bedenken wat volgde... Advocaten! De aanklacht: Schending van Copyright. Het verhaal gaat dat twee van de vijf aangeklaagde tekenaars een schikking troffen. Onder leiding van O'Neill bleven London en Richards vechten. En publiceren. Om de kosten van de rechtzaak te dekken werd het fonds 'The Mouse Liberation Front' opgericht. O'Neill verkocht origineel artwork, allemaal satire op Disney. Tot hem en zijn medetekenaars in 1980 de som van ruim TWEE MILJOEN dollar boven het hoofd hing. En ook zij settelde. Mickey Mouse en zijn vrienden waren volgens de rechters nog niet in het publieke domein beland, en dus waren de Air Piates in overtreding.
Maareh... Geen publiek domein? Dat zou Mickey eigenlijk al zouden moeten zijn sinds 1956! Of 1984. Of 2003. Ware het niet dat Disney er steeds weer een stokje voor steekt.

Hun laatste wapenfeit is de 'Copyright Term Extension Act' uit 1998. Deze wet, ook wel aangeduid als de 'Mickey Mouse Protection Act' (want drie keer raden door wiens lobby werk het kwam dat de wet ALWEER werd aangepast) stelt het intellectuele eigendom van Disney inc veilig tot 2023. Of 2047, net hoe je 'm uitlegt.

Ik kan daar zo boos over worden! Een figuur als Mickey Mouse is een bepalend onderdeel van de hedendaagse beeldcultuur geworden. Zo'n wezenlijk onderdeel van onze culturele traditie, dat ik vind dat het kunstenaars vrij moet staan er op voort te borduren. Zoals kunstenaars door de eeuwen heen altijd al hebben gedaan.

Laten we vooral niet vergeten dat Disney daar nota bene zelf rijk mee is geworden! Want waar ging die eerste avond vullende tekenfilm ook alweer over? Of is er iemand die wil beweren dat Sneeuwwitje verzonnen is door Walt himself? Nee, hij putte uit de rijke culturele bron van zijn voorgangers. Hij wel. Want hoe was het hem vergaan als de gebroeders Grimm copyright hadden aangevraagd tot in eternity?! Dat het uitgerekend Disney is die op deze manier artistieke groei een halt toeroep vind ik onuitstaanbaar.

Daarom, Disney creeps me out! Ondanks alle prachtige films.
Ik zou er nog pagina'a lang over door kunnen gaan, maar ach, het is vakantie, dus ik ga ergens in de zon in Luxemburg zitten genieten.

Tot volgende week!
 vorige blog van MaCo  volgende blog van MaCo

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 157) van Jasmine Seegers op 29 maart 2019 om 13:27:

Super leuk! :)
www.succesvoltrouwen.nl


© 2011
MaCo / StripSter
4 augustus 2011

 www.wix.com/maaikecompagnie/maco

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=216&titel=blog MaCo: Disney freaks me out!