zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter  overzicht blogs van StripSter  StripSter in Strips


 Mijn Granada

2 augustus 2011


¡Buenos días! In Granada ben ik geboren. Hier heb ik mijn roots. Hier heb ik vrienden en familie. In Granada leerde ik lezen met de strips van Mortadelo y Filemón van Francisco Ibáñez.
In Granada wonen tevens bekende striptekenaars zoals Juanjo Guarnido, Chema García en José Luis Munuera. Ontmoetingsplaats: De stripwinkel Subterránea cómics o.l.v. Paco. Dan ben je toch in goed gezelschap, nietwaar?!

Granada: Een stad vol magie en legenden en aantrekkingskracht voor buitenlandse hispanisten. De Amerikaan Washington Irving (1783- 1859) schreef een klassiek sprookjesboek over de stad: Cuentos de la Alhambra. De Engelse schrijver en hispanist Gerald Brenan (1894- 1987) schreef een bekend boek over Granada en omstreken: Al sur de Granada. De Ierse schrijver en hispanist Ian Gibson (Dublin, 1938) woont sinds eind jaren tachtig in een dorpje vlakbij Granada.

Het einde van de Moorse overheersing in Granada, in 1492, betekende het begin van een nieuw paradigma: Ontdekking van de Nieuwe Wereld door Columbus. De Spaanse dichter Federico García Lorca (1898- 1936), slachtoffer van het wrede Franco-regime, schreef over zigeuners, mistiek en erotiek in Granada. Granada is een symbiose tussen drie culturen: Joden, Moslims en Christenen.
Foto van Paco Cano in zijn (strip)winkel met het stripboek Cortocuentos van Chema García (tekening) & Borja Crespo (scenario)

Ik wandel vaak door de wijk Albaicín: Smalle straten vol met vriendelijke mensen. Alhambra, het paleis en fort van de Moorse heersers van het Koninkrijk Granada is een groot spektakel. Mijn grootmoeder, Carmen Alcalde Zamora (1914- 1988) leefde de laatste tien jaar van haar leven in Fuentevaqueros. Zelfs Steven van Dyck is bekend met Granada waar hij ooit prachtige schetsen van straatlampen tekende die ik zelf gezien heb.

Naschrift: In het Spaans bestaat er een bekend gezegde die ik ook in Nederlandse vertaling op Internet heb gevonden: Geef hem een aalmoes vrouw, want hij heeft het ongeluk om blind te zijn in Granada!
 vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 241) van StripSter-redactie op 12 maart 2013 om 14:55:

En Esmarel Gasman zal volgende week weer ons StripSter-blog op dinsdag vol schrijven... Alvast bedankt!


© 2011
StripSter / StripSter
2 augustus 2011

 http://www.stripster.eu

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=214&titel=blog StripSter: Mijn Granada