zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van MaCo  volgende blog van MaCo  overzicht blogs van MaCo  MaCo in Strips


 Banksy

28 juli 2011


Hoe houd je een vak als CKV interessant voor de gemiddelde 3vmbo klas? Het is nu misschien wel vakantie, maar na the break zijn ze er weer, vijf en zeventig stuiterballen met attitude, verdeeld over (godzijdank) drie klassen, en geen twee, waar ik even bang voor was. Het antwoord is simpel. Geef ze Brood en Spelen. Ehm, nee, wacht, ik bedoel: Geef ze Banksy! Succes gegarandeerd!
Misschien is het handig om eerst uit te leggen wat CKV nu eigenlijk is. Zo lang bestaat het vak namelijk nog niet. De afkorting staat voor Culturele en Kunstzinnige Vorming (en niet voor Cultureel Kut Vak :), waar elk jaar wel een of andere bijdehand mee komt).

Het is geen tekenen, daar heeft het bijzonder weinig mee van doen. Het is eerder bedoeld als kennismaking met wat er op kunst en cultuurgebied te beleven valt.
Het leuke van het vak is dat de meeste kids er geen zin in hebben, maar ze halverwege het jaar eigenlijk allemaal moeten toegeven dat ze best leuke dingen doen. Want in het jaar dat je dit vak volgt, bezoek je vier keer een culturele instelling. Cabaret, theater, dans enzovoorts. Dat is buiten de lessen.

In de lessen zelf werk je aan projecten. Bijvoorbeeld het maken van een tijdschrift. Of het schrijven en uitvoeren van een rap.
'Beeldende Kunst' behandel ik aan de hand van Banksy. Dat begint met een spannend verhaal over de mysterieuze straatkunstenaar. Niemand weet wie hij is, maar 's nachts dwaalt hij door de straten van Londen. Hij laat geweldige tags en pieces achter. Hij heeft voor tonnen aan boetes uitstaan, want wat hij doet is eigenlijk vandalisme.

Of is het kunst? Hm, de klas denkt na.

Hij schopt tegen de gevestigde orde aan, f*ck the police! Helder, krachtig en maatschappelijk betrokken (hoewel dat laatste de leerlingen een biet zal zijn, f*ck the police, yeah!)!
Banksy is al jaren een hype, zijn populariteit bereikte een hoogtepunt met de film 'Exit through the giftshop'. Die ga ik zeker bekijken met mijn klassen.

Wat ik ze namelijk probeer te vertellen met Banksy, is dat Kunst een boodschap heeft. Het werk van Banksy is laagdrempelig, maar niet zonder inhoud.

En dat begrijpen ze prima als we samen naar zijn werk kijken. Heerlijk om dat kwartje te zien vallen.

Tot volgende week!
 vorige blog van MaCo  volgende blog van MaCo

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 157) van Jasmine Seegers op 29 maart 2019 om 13:27:

Super leuk! :)
www.succesvoltrouwen.nl


© 2011
MaCo / StripSter
28 juli 2011

 www.wix.com/maaikecompagnie/maco

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=209&titel=blog MaCo: Banksy