zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter  overzicht blogs van StripSter  StripSter in Strips


 Groet uit Granada

26 juli 2011


We streven hier allemaal hetzelfde: Striptekenaar worden, zijn en/of blijven. Waar ligt de sleutel tot succes?
MaCo schreef een paar weken geleden dat ze steeds moet worstelen met tijd. Je moet kiezen: Gezin of eeuwige roem.
Je kunt niet alles hebben en dat geldt ook voor het striptekenaars-vak.
Maar welke factoren spelen een rol? Waar liggen je prioriteiten? Waar ben je mee tevreden?
Met een wekelijkse lokale krantenstripje of met een mega-strip-produktie?
De bekende Spaanse zanger en playboy Julio Iglesias (Madrid, 1943) zei over talent ooit het volgende: Talent betekent dat je bepaalde dingen eerder begrijpt dan anderen. Een mooie definitie die voor menig bruikbaar kan zijn. Naast talent moet je denk ik ook geluk hebben. De juiste man op de juiste plaats op het juiste moment. Welke rol speelt het Lot hierbij? En hoe zit het met de Wil? Wil en Lot: Water en Vuur?

Als ik interviews met de Grote Meesters lees dan denk ik dat het allemaal vroeger veel makkelijker was. Maar dat is natuurlijk niet waar... Goden als Morris en Ibáñez wisten precies wat ze wilden en waren steeds daar op het juiste moment aanwezig om de juiste personen te ontmoeten. Ze kwamen in contact met de juiste mecenas. Is dat nog steeds het geval, Anno Domini, in onze wispelturige, postmoderne & kapitalistische samenleving? Vroeger was het voldoende om één grote hit te scoren; met één of twee stripfiguren was je al binnen. Nu zie ik dat veel striptekenaars om de haverklap nieuwe stripfiguren (moeten) bedenken op zoek naar de Steen der Wijzen. Een goede boogschutter schiet maar één keer en is het meteen raak, toch? Of stel ik het allemaal te zwart-wit voor?

"Mijn tijd komt later", dat hoor en lees je wel vaker. Maar wat te doen als die tijd niet komt? Als dát je Bestemming is?
"De weg is belangrijker dan het doel", ook zo'n kreet. Levenswijsheid of troost voor pechvogels? Dat weet geen man...
Bereik je (altijd) je dromen mits je hard werkt? De Wil als overwinnaar?

De waarheid, zoals altijd, ligt ergens in het midden. Een beetje dit en een beetje dat en je komt er wel! Althans, dat hoop ik. De Sloveense kunstenares Alenka Sottler over het proces: "Ik ben ervan overtuigd dat je altijd naar jezelf moet luisteren; ideeën moet je koesteren en volgen. Kunst is niet gelijk aan Mystiek maar aan Reflectie". Volgens Sottler is Reflectie zowel Terugkaatsing als Overdenking.

Dat is heel mooi natuurlijk maar ik blijf nog steeds met dezelfde vragen/onzekerheden/wensen/angsten/verwachtingen/illusies zitten... Hoort dit nu bij het leven?

Vragen en nog eens vragen waar ik geen duidelijk antwoord op heb terwijl ik uit het raam naar het prachtige en tijdloze Alhambra kijk.

Naschrift: Manuel Barrero, de Spaanse Henk Schouten, is trots op ons werk op StripSter. ¡Olé!
 vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 241) van StripSter-redactie op 12 maart 2013 om 14:55:

En Esmarel Gasman zal volgende week weer ons StripSter-blog op dinsdag vol schrijven... Alvast bedankt!


© 2011
StripSter / StripSter
26 juli 2011

 http://www.stripster.eu

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=207&titel=blog StripSter: Groet uit Granada