zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Koper  volgende blog van Koper  overzicht blogs van Koper  Koper in Strips


 Mijn ontembare ego 24

18 juni 2011


Concurrenten.

Of moet ik eigenlijk ‘concullega’s’ zeggen!?

In ieder geval wil ik het in dit ontembare ego hebben over de andere independent comicmak(k)ers, die ons land rijk is.

Met name wil ik het hebben over de independent comicuitgeverijen, die samen met ons keihard hun best doen om van de Nederlandse comicmarkt een force to be reckoned with te maken.

Ha ha ha… Ja, pas maar op Marvel, DC, Image en al die anderen daar aan de overkant, want Koper Comics, Drop Comics, Windmill Comics Publishing en R-comics (de nieuwste van het stel) komen eraan. Eigenlijk zijn we er al, alleen hebben ze daar nog niet zoveel van ons gemerkt. Het is stil aan de overkant, zeg maar.

Of denk je toch, dat mister Joe Quesada elke vrijdag vol spanning zit te wachten op de nieuwste Powerbeast-episode?

Ik namelijk nog niet!
Of heeft toch een van ons (wij Nederlandse independent comicuitgeverijen) de illusie, dat de beste man in zijn kantoor zit te wachten op de mailman (die vol enthousiasme twice ringt) langskomt met de volgende uitgave van eerdergenoemde Nederlandse independent comicuitgeverijen?

Zie je het al voor je?

…..We bevinden ons in het kantoor van Joe Quesada, die net bezoek krijgt van Brian Michael Bendis.

Bendis: Hé, Joe, wat is er aan de hand vriend!?

(Tekst is natuurlijk vertaald..)

Quesada: Ik zit helemaal vol spanning te wachten, Michael! Overal kippenvel!

Bendis: Hoezo, baas?

Quesada: Vandaag is 't weer dé dag, vriend Bendis!

Bendis: De dag?

Quesada: Ja, vandaag krijg ik uit Nederland de nieuwste …..* comic binnen!

* Hier kun je dan elke willekeurige Nederlandse independent comic invullen.

De beste man heeft, naast alle comics die zijn eigen stal uitgeeft, een Previews vol aan comics die absoluut toch van een ander niveau zijn, dan wat wij hier in Nederland allemaal proberen uit te geven.

Ik wilde hier eigenlijk ‘beter niveau’ neerzetten, maar laten we even heel eerlijk zijn: ik denk namelijk niet dat Quesada ooit een comic als Powerbeast heeft gelezen.

Zo’n comic kennen ze daar nog niet!

Ja, met mijn ontembare ego durf ik absoluut te beweren, dat mijn comics wel de uniekste zijn van de Nederlandse comic scene. Wel moet ik hierbij gelijk opmerken, dat ik op dit moment nog niets gelezen heb van Rodneys R-comics. Dus, wie weet moet ik mijn mening in 2012 bijstellen en toegeven, dat ik dát fout had.

Koper Comics is nu zo’n 15 jaar de enige comicuitgeverij (in Nederland) die nog altijd bezig is met het uitgeven van comics. We hebben al vele opstartpogingen gezien van andere comiclabels, maar meestal bleef het bij opstartpogingen.
Vorig jaar maart kwam het zoveelste pretentieuze Nederlandse independent comiclabel met zijn comics op de Nederlandse strip-/comicmarkt. Dit label zou wel even de wereld veroveren met Nederlandse comics die in het Engels werden uitgegeven.

“We think that a lot of comic readers already read the comics in English. Because, well to be honest the most en best comics are being made in the USA. That is why we choose to do the comic in English.”

Met veel tamtam ging het viertal vorig jaar van start. Voor mij is dit clubje echter niet meer dan een hobbyclub van drie mannen, die eigenlijk toch liever iets anders doen dan ‘het A-quality comic label van de Nederlandse scene’ te worden.

Er moet namelijk erg hard gewerkt worden voor die belegde boterham. Als comics maken je droom is en je wilt daar echt graag van kunnen leven, dan moet je niet gaan skaten, willen gamen, of tv-series gaan zitten kijken. Je moet aan de slag met de volgende pagina van het volgende nummer waar je lezers met spanning op zitten te wachten!

Nou ja, ik zit er in ieder geval wel met spanning op te wachten.

Met het tempo van 1 pagina per week zou je per jaar 2 comics kunnen uitgeven. Maar dan moet je je overige hobbies opzij zetten. Helaas blijft het bij ons bovengenoemde uitgeversvoorbeeld steken op twee series, Sanquis en Ace, waarvan er dit jaar van beide series 1 uitgave is verschenen.

(De twee prequel comics tellen we natuurlijk niet mee, want daar hadden ze de twee jaar voor het verschijnen ervan keihard aan gewerkt.)

En als je dan een comic uitbrengt, die in potentie best een paradepaardje zou kunnen worden, dan moet je die natuurlijk zo goed mogelijk promoten. Bedenk dan, tijdens een radiointerview, dat het om JOUW comic gaat en niet om de meerdere eer en glorie van een radiopresentator. En o ja, noem ook de naam van je comic! Dan weten je aanstaande lezers naar welke comic ze op zoek moeten.

Wat ook helpt, is wanneer je weet wanneer je tweede nummer de schappen bereikt. Ik hoorde iemand, die duidelijk mediatraining had genoten, op de radio verkondigen: “Die zullen we proberen… of, die gaan we lanceren in Breda, tijdens het stripfestival in Breda op 9 en 11 september!”

“..zullen we proberen”??

Wat nou ‘zullen’, wat nou ‘proberen’!

Ok, ik weet ook, dat pagina 13 van de volgende uitgave in de maak is (er wordt door de marketingafdeling van deze uitgeverij druk getwittert). Ook weet ik, dat we nu al in week 23 zitten. De beurs in Breda is in week 36. Als er in #2 net zoveel pagina’s zitten als in het eerste nummer, dan moeten er nog 7 pagina’s worden getekend. Daarna moet het hele spul nog worden gekleurd, geletterd, gedrukt en uitgegeven worden.

De comic, waarvoor je al veel media-aandacht hebt gegenereerd, moet je niet ‘proberen’ af te krijgen! Die heb je gewoon fuckin’ liggen op die beurs in Breda!

In de 11 weken, die je nu nog hebt voordat het bewuste nummer uiterlijk naar de drukker moet, laat je je overige liefhebberijen even voor wat het is en ga je keihard aan de slag, zodat je me het ding in mijn smoel kunt drukken!
Tijdens de bewuste radio-uitzending werd ook nog groot nieuws aangekondigd: “..vanaf deel twee, gaan wij over in het Nederlands!”

Hmm, het verkoopgebied is toch een stukje kleiner geworden. De US of A (en dus ook Joe) moeten nog even wachten op dit stuk comicgeweld uit Nederland.

Over wachten gesproken. Weet je waar ik ook nog steeds op wacht sinds augustus 2010?

Vitreo #1!

Wat ik hiervan (tot op heden) heb gezien, ziet er absoluut veelbelovend uit. Ik hoop eigenlijk, dat de tekenaar hiervan al druk bezig is met de opvolgende nummers van zijn serie, zodat van deze comic wel wat meer gezien gaat worden, dan een comic per jaar.

Weet je wat deze uitgeverij zou moeten doen?

Een Dropmix.
Een comic met 40 pagina’s met een aantal coole pin ups van hun tekenaars (want daar zijn ze ook goed in) en van elke comic in hun stal 10 pagina’s in de comic publiceren.

Laat ze dan beginnen met de gratis #0, met daarin de Nederlandse versie van de twee prequel comics.

Eerstvolgende beurs, of tegelijk met het nulnummer, doe je dan mix #1 met daarin de vertaalde versies van de eerste nummers van Ace en Sanquis. Op de eerstvolgende beurs kom je met mixje #2, en daarin de genoemde coole pin ups, 10 pagina’s Vitreo, 10 pagina’s ACE en 10 pagina’s Sanquis. Paar Nederlandse cover artists uitnodigen en WHAM! zo zorg je ervoor, dat er op elke beurs een nieuwe Dropmix klaarligt.

Niet alleen gaat je dit enorm schelen in de productiekosten, ook breng je een aantal maal per jaar een flitsende nieuwe Nederlandse (Drop) comic uit.

Ik wil hier overigens wel heel eerlijk toegeven, dat je zonder twijfel kunt zien, dat de heren van de drie series wel degelijk kunnen tekenen. Nu nog alleen een goede schrijver aantrekken voor dit talent.
Niet alleen Koper Comics (wij dus) probeert elke grote beurs iets nieuws uit te brengen: ook Windmill doet hiervoor erg zijn best.

Wat ik altijd wel jammer vind aan hun uitgaves en aan hun tekenwerk, is dat het niet zo smoelt als het zou kunnen smoelen.

Ik zou, als ik Johan de Neef was, de comics bij een ‘echte’ drukker of via comixpress.com laten drukken, zodat hun comics die vreselijk goedkope copy service look kwijtraken. Ook zou ik een ‘inkter-search’ starten, naast hun huidige schrijvers-/tekentalentsearch. Ik heb namelijk schetswerk gezien van de meeste Windmilltekenaars en het is ontzettend jammer, dat het inktwerk niet van hetzelfde niveau is.

Ook zou ik me, als ik dus Johan de Neef was, mij op iets minder series concentreren. Ik zou alleen voor de HIP-comics en de Sheriff Classics gaan. Het overige werk zou ik dan in de HIP-serie plaatsen. Twee series, die dan de harten van menig oud comicverzamelaar nog sneller doen kloppen, dan dat ze dat nu doen.

Van de nieuwste Nederlandse independent comicuitgeverij, R-Comics, weet ik gewoon nog te weinig om daar mijn mening over te geven.

Ik ben zelf absoluut geen liefhebber van het 3D-artwork, dat te zien is in het gastblog van Rodney bij StripSter op de dinsdag, maar het geheel ziet er wel erg verzorgd en veelbelovend uit. Het wachten is natuurlijk op het daadwerkelijke eindproduct, maar als ik Rodneys blog moet geloven, weet hij (net als ik) waar hij mee bezig is.
Ja, ik weet erg goed waar ik mee bezig ben.

Ik geef namelijk al 15 jaar de avonturen van Nederlands meest geliefde superheld uit.

Ik leer nog steeds na die 15 jaren. Bij elke uitgave weer.

Niet alleen kijk ik goed naar mijn eigen werk en bestudeer ik wat er in een volgende uitgave anders of beter kan, ook kijk ik op eenzelfde wijze naar wat mijn concurrenten/concullega’s doen. Ik vind het namelijk erg belangrijk, dat je weet wat de anderen in je vakgebied aan het doen zijn.

Daar leer je namelijk van.

Mijn veelbelovende werkgever, ooit op die planeet, vertelde mij ook, dat zij op deze manier groot zijn geworden. Kijken naar anderen. De kennis die je daarmee opdoet, kun je gebruiken om van je volgende uitgave weer een betere uitgave te maken. Zo til je elkaar telkens weer een beetje hoger.

Concurrentie moet je niet zien als iets kwaadaardigs. Het is juist geweldig om concurrentie te hebben! Zorg dat je door hen wordt uitgedaagd om boven hen uit te stijgen. De lat moet steeds hoger!

Een uitgever biedt een 24-paginatellende comic aan voor € 5. Dan bieden wij 48 pagina’s voor datzelfde geld. Oh, en natuurlijk een grotere comic!

Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel: de geweldigste Nederlandse comics maken. En als we goed naar elkaar kijken en van elkaar leren, kom dit jullie (onze lezers) alleen maar ten goede.

Ofwel, leer van je eigen fouten, kijk goed naar je comicbroeders en leer ook van hun fouten. Op een dag maken ook jullie vast ook net zulke geweldige comics als wij!
Powerbeast in Strips van 18 juni 2011.
 vorige blog van Koper  volgende blog van Koper

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 83) van Rodney op 8 februari 2013 om 14:12:

Gaaf! Succes en alvast veel plezier in San Diego :)


© 2011
Koper / StripSter
18 juni 2011

 www.powerbeastadventures.com

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=169&titel=blog Koper: Mijn ontembare ego 24