zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Koper  volgende blog van Koper  overzicht blogs van Koper  Koper in Strips


 Mijn ontembare ego 20

21 mei 2011


Elke week ga ik wel even langs de winkel van Henk (Zinnebeeld in Groningen) om daar mijn wekelijkse lading comics te halen.

Nou ja, lading?

Vroeger (tien-jaar-geledenvroeger, zeg maar) was het nog een hele lading.

Die (hooguit) vier comics, die ik tegenwoordig maandelijks aanschaf, kun je eigenlijk geen lading meer noemen.

Tien jaar geleden kocht ik tussen de 20 en 30 comics per maand: dat was een lading comics. En dan laat ik de hard covers, TPB’s, limited series en overige ‘deze-comic-leek-mij-ook-wel-leukcomics’ nog achterwege.
Ik verzamelde in ieder geval veel en na het lezen werden de comics in een plastic hoesje met een backin’ board gedaan. Daarna verdwenen ze in mijn zogenaamde comic box. Daar lagen mijn nieuwe comics dan in het donker te wachten tot het moment dat ik weer zin zou krijgen om ze voor de zoveelste maal te herlezen.

Al jaren volg ik niet meer zoveel series. Daarnaast verdwijnen de comics ook al tijden niet meer met hoesjes en backin’ board in een speciale opbergdoos. Nee. Tegenwoordig gaan de comics – nadat ik ze zelf gelezen heb – richting een mandje op het toilet.

Waarom op het toilet?

De comics worden namelijk vooral op het toilet gelezen door degene voor wie ik de comics eigenlijk nog aanschaf.

De series die ik nog volg (Ultimate Spider-man en Doctor Who) kan ik via mijn iPad kopen en lezen en dat vind ik wel prima. Mijn iPad laat ik echter niet op het toilet rondslingeren.

Ik haal dus elke maand deze series bij Henk en nadat ik ze heb gelezen leg ik ze voor Corijn in het mandje op het toilet. Ja, mijn kleine man van zes is al aardig verslingerd aan comics en we moeten met regelmaat aan hem vragen of hij even van het toilet kan afkomen, omdat wij het echt niet langer kunnen ophouden.

Naast deze twee vaste series kijk ik bij Henk zo nu en dan ook in de tweedehandsbak of daar nog leuke oude Junior Press comics tussenzitten, waar ik weer een kleine man blij mee kan maken bij zijn bezoek aan het toilet.

Oftewel, op zoek naar een stukje nostalgie.
Gisteren vond ik weer zo’n stukje nostalgie. Henk had de eerste vier X-mannen comics van Junior Press liggen. Ik bladerde ze in de winkel door en terwijl ik dat deed, reisde ik terug in de tijd.

Het was ergens in 1983 en ik was tien, elf jaar oud. Bij oom Gerard bladerde ik daar dezelfde comics door. Oom Gerard was namelijk ook een groot liefhebber van de vertaalde superhelden en verzamelde eigenlijk alles wat Junior Press destijds op de markt bracht. Hij had dus ook de X-mannen en volgens mij was toen net nummer 10 uit, met daarin het verhaal ‘Days of future past’.

Hoe geweldig ik deze tien X-mannen comics ook vond, ze betekenden voor mij nog niet de start van mijn eigen Nederlandse comic-verzameling. Deze begon een paar jaar later, na het lezen van de Spectaculaire Spider-man #85. Deze las ik trouwens bij oom Johan, die niet zo’n enorme verzamelaar was als zijn broer, maar eerder zo nu en dan een lezer was van de superhelden uit het Marvel-universum.

De eerste X-mannen waren wel het begin van Patricks comic-verzameling en ik denk ook, dat zonder die tien X-mannen comics, Powerbeast nooit ontstaan zou zijn.

Ik pakte de vier X-mannen comics en ik rekende ze bij Henk af, terwijl ik weer langzaam terugkom in de realiteit.

We praatten nog wat over de ontwikkeling van Koper Comics en Drop Comics en daarna ging ik op weg naar Corijn, om hem te verrassen met het stukje nostalgie in mijn rugtas.
Wie weet waartoe deze vier comics mijn kleine man allemaal inspireert!

Mijn Junior Press-tijd was eigenlijk ook de inspiratie voor wat ik nu nog steeds doe: het maken van mijn eigen superhelden-comics.

Mijn eerste superhelden-comic ontstond in 1988, na het lezen van de Fantastic Four. Ik bedacht de Titanic Three en zij beleefden, op tien pagina’s ruitjespapier, allerlei spannende superheldenavonturen, die voornamelijk gebaseerd waren op de avonturen van de superheldenstrips die ik allemaal volgde.

Ik duik de kast in van de studio en pak de 25 delen, die ik nog steeds bewaard heb.

Heerlijke nostalgie!

Natuurlijk is er veel veranderd in die 25 jaar, maar de enorme fun, waarmee ik destijds mijn ruitjespapier volkrabbelde, is ook nu nog steeds aanwezig.

Het is eenzelfde soort fun, die ik ook altijd had bij het lezen: het even verdwijnen in een soort andere wereld.

Heerlijk!
Bij Corijn merk ik dit ook op. Die is niet op het toilet, maar die reist op dat moment gewoon lekker mee met de Doctor (en Amy en Rory) in de Tardis, of hij zit samen met de rest van de X-mannen (en Spider-man) vast in Arcade’s Pretpark.

In ieder geval vind ik het geweldig, dat mijn kleine man zo onwijs geniet van iets waar ik zelf ook zo genoten heb. Eigenlijk doe ik dat, als ik zo’n oude comic van Junior Press doorblader, nog steeds.

Dat gevoel gaat volgens mij nooit weer weg.

Remi (Alleen op de wereld) beleef ik toch ook nog steeds op een zelfde manier als toen ik het voor het eerst de tekenfilmserie zag op tv.

Nostalgie.
Een heerlijk gevoel.

Die drukkende blaas trouwens niet, dus ik geef mijn kleine man aan, dat ie nu toch echt van het toilet af moet komen, want anders moet ik straks dweilen.

Corijn legt zijn nieuwe X-mannen comic aan de kant en ik neem plaats op het toilet. Ik pak de comic die Corijn net voor mij las. Ik sla hem open en ik ben weer helemaal terug.

Ja, nostalgie!
Powerbeast in Strips van 21 mei 2011.
 vorige blog van Koper  volgende blog van Koper

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 83) van Rodney op 8 februari 2013 om 14:12:

Gaaf! Succes en alvast veel plezier in San Diego :)


© 2011
Koper / StripSter
21 mei 2011

 www.powerbeastadventures.com

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=141&titel=blog Koper: Mijn ontembare ego 20