zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Gerben  volgende blog van Gerben  overzicht blogs van Gerben  Gerben in Strips


 Inspiratie!

14 januari 2011


Deze week zal ik aan de hand van wat voorbeelden laten zien welke boeken me hebben geïnspireerd bij m'n werk als (strip)tekenaar. De lijst is zoveel groter, maar ik zal er een paar interessante uithalen.
Eén van de oudste boeken die ik hier aanhaal is "How to draw comics the Marvel way". Dit prachtig geïllustreerde boek kocht ik toen ik als 12-jarige op vakantie was in Canada. Het maakte zo'n verpletterende indruk dat ik 'm moest hebben! Het boek staat vol tips en uitleg, verschillende aspecten van de comicstrip worden behandeld, zoals dynamiek van karakters, anatomie, perspectief, maar ook hoe je een pagina-layout pakkend kan maken, en dat allemaal in die lekkere 'old school' Marvel stijl.
Jaren later leerde ik (kunstenaars)vriend M. kennen, die het boek ook in z'n kast had staan, en nog wat jaartjes verder vriend F. die dat boek óók in z'n collectie had.... een magisch toeval dat 3 levens elkaar kruisen en ook alledrie in het bezit zijn van hetzelfde (toch vrij zeldzame) boek! :-)
Ik zou iedere striptekenaar (met neiging naar het realisme/comicgenre) aanraden dit boek te kopen, het is nog gewoon te krijgen bij Amazon, inmiddels toe aan z'n zoveelste herdruk.
Een andere bron van inspiratie kocht ik bij de American Book Discount toen ik een jaar of 16 was, en heb ik altijd de 'Disney bijbel' genoemd. Een enorm standaardwerk, bijna 600 pagina's dik. In het boek wordt eigenlijk het geheim van Disney-animatie ontsluierd, aan de hand van talrijke tekeningen, schetsen, storyboards, lay-outs etc. etc. De hele (non-digitale)filmgeschiedenis van Disney passeert de revue. De legendarische '9 old men' (check maar even op wiki) komen uitvoerig aan het woord, en leggen uit hoe zij te werk gingen en hoe zij tot die magische Disney animatie-stijl kwamen. Ooit had ik de ambitie om iets in animatie te doen, droomde ik van een carrière als animator bij Disney, maar dat is er nooit meer van gekomen!
Hajime Sorayama is een Japanse tekenaar die door velen wordt gezien als de grootste pin-up artiest van de laatste decennia. Hij heeft een prachtig gevoel voor het weergeven van anatomie, skin, textures, shading, licht/donker. Zijn vrouwen zijn echte super-babes, lang, krachtig, en bloedmooi. Hij gebruikt een combinatie van airbrush en 'klassieke' materialen. Toen ik dit (inmiddels uit elkaar gevallen) boek als puberjoch in handen kreeg wist ik 1 ding.. "dit wil ik ook!!!"
Rond m'n studententijd raakte ik helemaal in de ban van het werk van Robert Crumb, en nog steeds zie ik hem als 1 van de grootste (strip)tekenaars. Crumb is een pure tekenaar, gebruikt voornamelijk een pennetje, en doet daar alles mee. De strips zijn vaak hilarisch, en messcherp. Over het werk en leven van Crumb kun je wel een jaar blogs vullen, maar dat doe ik niet. Wilde de beste man toch even noemen als inspirator!
Een uitgever waar ik flink wat boeken van heb staan is Taschen. Zij geven artbooks uit, maar ook boeken over pop-art/cultuur en erotika. Een beroemde uitgave is de "Big Book of.."-serie. De schrijfster van de boeken, Dian Hanson (overigens een ex van R.Crumb, en tevens oprichtster van het bij liefhebbers geprezen Leg Show magazine) laat in deze 'coffee-table verantwoorde' serie een overzicht zien van het desbetreffende thema, aan de hand van een tijdslijn. Vanaf de jaren 40 tot nu wordt elk thema uitgebreid in beeld en tekst gebracht. 2 Boeken heb ik reeds in bezit, de "...Legs" staat nog op het verlanglijstje, maar het Big Book of P*enis laat ik even schieten (zeker na het doorbladeren van het zeer expliciete boekwerkje). Bij de Bijenkorf zag ik laatst ook nog zo'n hebbedingetje van Taschen liggen, Urban Girls. Het vrijwel tekstloze boek staat vol met fullcolor afbeeldingen van mooie zwarte babes, die schaars gekleed en vol trots hun rondingen etaleren, het zijn van die vrouwen die je op MTV vaak in R&B/rap clips ziet figureren. Het boek had een beschadigde kaft, en er stond geen prijsje op. Ik vroeg aan de verkoopster wat ie kostte, en hoewel de nieuwprijs 30,- was, mocht ik 'm voor 15,- meenemen. Voor een geplande serie 'Black Power' pinups (helaas een ondergeschoven kindje binnen het genre) is dit een fantastisch referentieboek!
Onlangs ben ik naar Tangled 3D geweest (aka Rapunzel..). Wat een film, super, was zwaar onder de indruk! Meteen opzoek gegaan naar The Art of.... Disney/Pixar geeft bij elke film die ze maken een 'Art of...' boek uit, die je vaak na een tijdje vaak stevig afgeprijsd bij bookdiscounts kan terugvinden. Ook een boek dat vol staat van concept-art, schetsjes (van de oude meester Glenn Keane, 1 van Disney's toptekenaars), mooie backgrounds.
Tegen elke beginnende (of gevestigde:-)) tekenaar zou ik zeggen, laat je inspireren, kijk het kunstje af bij de grote meesters, kortom haal boeken in huis! GET INSPIRED!!:-)))))
 vorige blog van Gerben  volgende blog van Gerben

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 118) van Steven op 15 maart 2013 om 19:52:

Gerben, je hebt die dingen vast op F.A.C.T.S. ook wel zien staan, er was daar zeker één standhouder die niets anders verkocht. Jammer dat het nog een half jaar wachten is, hè...


© 2011
Gerben / StripSter
14 januari 2011

 www.gerb-art.com

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=14&titel=blog Gerben: Inspiratie!