zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van MaCo  volgende blog van MaCo  overzicht blogs van MaCo  MaCo in Strips


 Bone

19 mei 2011


Heeft iemand hier wel eens de strip Bone gelezen? Het is DE hitserie van Jeff Smith. Self published, low budget en gelezen door miljoenen! De droom van elke (aspirant) striptekenaar. Oh, enneh, 1 van de meest verkochte ZWART WIT verhalen ooit. Ik wilde er al heel lang een keer over schrijven, en aangezien ik nu toch geen teken-inspiratie heb... Bij deze!
Smith (1960) begint in 1991 aan Bone. Bone gaat over drie neven die verdwaald raken nadat ze door een boze menigte (die je trouwens nooit te zien krijgt) uit Boneville (idem) worden verdreven. Ze komen terecht in een vallei waar de meest vreemde dingen gebeuren. Humor en avontuur voeren de boventoon, maar gaandeweg het 1300 pagina tellende verhaal vordert, wordt het steeds mysterieuzer en spannender. Zelfs een beetje duister...
De comic doet enigzins 'Disney' aan. Het verhaal is clean. Geen vloeken en geen seks, net als bij de Donald Duck (en trouwens, drie neefjes, waar hebben we dat eerder gehoord). De ergste uiting van frustratie is 'Stupid, stupid ratcreatures'!' Om Bone tot zo'n obsceniteit te verleiden moeten de (hilarische) monsters de hoofdfiguur wel eerst het halve bos doorjagen. Hm. Duw mij opzij bij de koffie automaat en ik ben al groffer in de mond. :)
Disney zag er wel iets in. Ze namen de eerste 8 delen op in het kinderblad 'Disney Adventure Digest'. Een blad met 6 miljoen lezers. Toen ging het ineens hard. Eind jaren '90 was de comic al in 15 talen vertaald. Kan je nagaan, pas in 2004 verscheen het laatste deel! Inmiddels is er zelfs een one volume edition uit. Geprint op hetzelfde type papier dat wordt gebruikt voor bijbels. En, als ik eerlijk ben, ik zie het ook wel als (mijn) comic bijbel. De tekeningen zijn zo heerlijk simpel! Zijn zwart wit gebruik is fenominaal. Heerlijk!
Helaas is het zo dat de meeste lezers de voorkeur geven aan kleur, dus is de Nederlandse versie (die ik gezien heb, correct me if I'm wrong) ingekleurd. Jammer. Het is niet slecht gedaan, maar het haalt het niet bij de geimporteerde boekjes die ik in mijn kast heb staan. Als ik weer eens vast zit weet zijn tekenwerk me altijd op te vrolijken.
Ook nu! Ik krijg spontaan weer zin! Ik ga maar eens verder tekenen aan 'De Walkure'... Als ik die ooit afkrijg tussen de luiers, cursussen, examenstress, familie-sores en ander tekenwerk door. :).

Tot volgende week!
 vorige blog van MaCo  volgende blog van MaCo

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 157) van Jasmine Seegers op 29 maart 2019 om 13:27:

Super leuk! :)
www.succesvoltrouwen.nl


© 2011
MaCo / StripSter
19 mei 2011

 www.wix.com/maaikecompagnie/maco

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=139&titel=blog MaCo: Bone