zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter  overzicht blogs van StripSter  StripSter in Strips


 Sarajevo Tango

17 mei 2011


Als een strip maar liefst 3 voorwoorden heeft, moet het een kanjer van een strip zijn! Sarajevo Tango (1995) van Hermann is zo'n voorbeeld: Voorwoord 1 van Ervin Rustemagić, Bosnische stripuitgever en vriend van Hermann. Voorwoord 2 van Philippe Vandooren en Voorwoord 3 van Hermann himself.

Synopsis: De huurling Zvonko Duprez - een cynische ex legionair- gaat naar Sarajevo om het dochtertje van een rijke kakfamilie uit handen van haar corrupte en moordlustige vader te redden. Binnen een huwelijk zijn ook rare combinaties mogelijk... Tegelijkertijd is er een huurmoordenaar ingeschakeld om Duprez en het meisje uit te schakelen. Lukt het Zvonko Duprez om dochterlief te redden? Lukt het Duprez om aan de hel van Saravejo te ontsnappen?

De strip is opgedragen aan de Sloveense journalist en stripofiel Ivo Štandeker die op 16 juni 1992 het slachtoffer werd van een granaat in Sarajevo.

Sarajevo Tango is een keihard verhaal waarin de stad Sarajevo centraal staat. Het Westen, de Verenigde Naties en belangrijke Politici worden karikaturaal weergegeven door een trefzekere doch ontchoogelde Hermann. De VN-soldaten (Blauwhelmen) dragen een soort Smurfen-muts... Het drama rondom Sarajevo wordt tijdens een paar ridicule Tango-dansjes besproken en opgelost door een stelletje mislukte clowns.
Ik zou voor jullie, beste StripSterSterretjes, zo alle 3 voorwoorden willen vertalen. Maar ik heb toch uiteindelijk voor het voorwoord van Hermann gekozen. Het stukje van Ervin Rustemagić is te kort. Het artikel van Philippe Vandooren (zwager van Hermann) is bloedinteressant maar helaas te lang. Dus hierbij het voorwoord van Hermann:

Dit in zijn merendeel fictief verhaal heeft zijn oorsprong in de gebeurtenissen die plaats vonden tussen mei 1992 en januari 1995.

Toen ze op 27 mei Sarajevo aanviellen en drie dagen daarna de Verenigde Naties de Servische aanvallen op Bosnië veroordeelden, behoorde ik tot die groep mensen die geloof hadden in wat de media vertelde, ondanks het feit dat de gevolgen van deze oorlog eigenlijk al iedereen bekend waren.

Wat er ook gebeurd was tijdens de zomer van 1992, ik was er heilig van overtuigd dat de aanwezigheid van de Verenigde Naties een massamoord in Joegoslavië zou kunnen voorkomen. Maar helaas kreeg ik steeds meer het gevoel dat de Internationale politieke scène en de zogenoemde internationale diplomatie weinig tot niets zouden bereiken. Soms had ik zelfs het gevoel dat bepaalde regimes sympathie toonden voor de moordenaars. De moeder van mijn vriend en uitgever Ervin Rustemagić werd samen met andere patienten in een ziekenhuis in Sarajevo vermoord. Enkele dagen later veegden de Servische tanks het huis en het kantoor van Erwin met de grond plat.

Vanaf dat moment kon ik niet meer tot die groep mensen behoren die zonder vragen zomaar de woorden van Farizeeën op hoge politieke zetels aannemen. Rond die tijd hoorde ik dat sommige mensen met paranoïde leiders, anarchistische vijanden en hysterische nationalistische tendensen vurig in hun eigen gelijk geloofden. Concentratiekampen, brute aanvallen op de burgerbevolking, vuur tussen scherpschutters. Achter dit alles stonden mensen zoals generaal Ratko Mladić, opperbevelhebber van de Bosnisch-Servische troepen en brein achter de etnische zuiveringen in Kroatië en dokter, dichter en massamoordenaar Radovan Karadžić.

In zulke omstandigheden heb ik met hulp van vrienden getracht om via politieke en humanitaire kanalen hulp te zoeken voor mijn vriend Ervin, zijn vrouw en hun twee kinderen. Als voorbeeld kan ik de "hulp" noemen van de Franse politicus én speciale afgezant van de Verenigde Naties, Bernard Kouchner, die niets anders was dan een lange lijst met valse beloften, nachtmerries, leugens en gruwelheden. De Serviërs deden ondertussen wat ze maar wilden! De Verenigde Naties stak geen vinger uit. Oh, sorry, Boutros Boutros-Ghali -secretaris-generaal van de Verenigde Naties tussen 1992 en 1997 - schreef een keertje toevallig een protest-brief.

Terwijl ik deze regels schrijf hoor ik via de radio dat de Serviërs Srebrenica hebben aangevallen. Ik ben niet zo naïf om te geloven dat mijn strip Sarajevo Tango de toestand op de wereld kan veranderen waarin grondmotieven zoals vijandschap, fanatisme, megalomanie en geld (dirty money, bloedgeld) een belangrijke rol spelen. Vaak hebben ze tegen mij gezegd, soms vriendschappelijk, soms op een andere wijze, dat ik een grote mond heb, en ik geloof nu dat de tijd is gekomen dat ik dat waar moet maken. Daarom heb ik Sarajevo Tango geschreven en getekend. Dat is alles.

De Joodse-Italiaanse schrijver Primo Levi zei ooit het volgende: Op de wereld zul je altijd klootzakken hebben. Een monster ben je pas als je stil staat en toekijkt.


September 1993 kreeg Ervin de Sloveense nationaliteit en sindsdien woont en werkt hij met zijn familie in Slovenië.

(vertaling uit het Sloveens en aanpassing: Santiago Martín).
Meester Hermann gebruikt tevens beeldmateriaal van de bekende Amerikaanse fotojournalist Ron Haviv. Zie bijgaande foto van Haviv uit 1992 en Hermann's interpretatie op bladzijde 14 van Sarajevo Tango. Over de foto van Haviv schreef de BBC World Service het volgende:

Ron Haviv's photograph of a Serb gunman about to kick a bleeding woman in the head, is one of the most striking images to come out of the Balkans in the last decade of violence. It was spring 1992 in the small Bosnian town of Bijeljina - and the first mass killings of the Bosnian war were taking place. (...) Gunmen had just shot two Muslim women and a man. As they lay there dying, taunted by their killers, Ron Haviv was able to take the photo he had vowed to take if he got the chance.

Groet allen vriendelijk, S.

Naschrift:

Through these fields of destruction.
Baptisms of fire. We're fools to make war.
On our brothers in arms


(Dire Straits, 1985).
 vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 241) van StripSter-redactie op 12 maart 2013 om 14:55:

En Esmarel Gasman zal volgende week weer ons StripSter-blog op dinsdag vol schrijven... Alvast bedankt!


© 2011
StripSter / StripSter
17 mei 2011

 http://www.stripster.eu

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=137&titel=blog StripSter: Sarajevo Tango