zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter  overzicht blogs van StripSter  StripSter in Strips


 Oto Reisinger

3 mei 2011


Met Davorin naar een tentoonstelling van de Kroatische striptekenaar en cartoonist Oto Reisinger (1927) geweest. Na afloop natuurlijk ergens in de buurt even op een terrasje gezeten. Het is lente en meisjes dragen weer minirokjes...
Oto Reisinger (1927), geboren in wat tegenwoordig Slovenië wordt genoemd, wordt als een van de pioniers van de Kroatische strip gezien. Meer dan 30 jaar tekende hij voor de Kommunistische krant Vjesnik (1940). Reisinger is ook bekend in Nederland. Voor het blad Panorama heeft hij verschillende bijdragen gemaakt.

Op de tentoonstelling in hartje Ljubljana op de derde verdieping van de grote en hypermoderne stadsbibliotheek is er o.a. een mooie grote affiche te zien met het volgende opschrift in het Nederlands.

Oto Reisinger uit Zagreb, Joegoslavië, exposeert ter gelegenheid van het verschijnen van zijn boek Amor Amor KARIKATUREN van vrijdag 6 april tot en met vrijdag 4 mei 1973 bij Uitgeversmij. Diligentia bv, Tesselschadestraat 18-22, Amsterdam. Tentoonstelling geopend maandag tot en met vrijdag van 9.00-17.00 uur. FRITZ BEHRENDT, politiek tekenaar van Het Parool, opent deze expositie op vrijdagmiddag 6 april 1973 om 17.30 uur.

Otto Reisinger heeft een heerlijke losse, spontane stijl. Inkt, penseel en dunne viltstift. Zie dit voorbeeld (geschreven in het Kroatisch) van Stefke's avonturen. Doet me een beetje denken aan die filmpjes van The Little Rascals (In Nederland beter bekend als De Boefjes.) Deze pagina van Reisinger bijvoorbeeld bestaat uit twee platen (50cm breed x 35cm lang). Lengte stripstrook 47 ½ cm; lengte 15 cm.
En dit is dan de brochure die bij deze tentoonstelling hoort. Met een zelfportret van Oto Reisinger! Alexander Buch, eigenaar van de enige stripwinkel in Slovenië (die gelukkig in Ljubljana zit; zie mijn Blog over Davorin, 18 januari 2011) had een goed en vlot gesprek met de Meester over strips, strips en strips. Het was een soort Adriaan van Dis in gesprek met... (die was trouwens ook hier een paar jaar geleden).

Maar Oto trekt wel volle zalen: Het is een man met humor. Het was zeker de moeite waard om hem te zien. Ook Davorin was onder de indruk. Een staande ovatie op het einde. Emoties kwamen los bij iedereen... Daarna kwam de drank en werd het helemaal een gezellige avond!
Deze scan heb ik te danken aan Henk Schouten. Het schijnt dat The Boss ooit dit exemplaar (Baarn: H. Meulenhoff, 1973) 2dehands kocht. Het boek bevat een voorwoord van Fritz Behrendt, Nederlands cartoonist van Duits-Joodse afkomst (1925-2008). Hierbij een fragmentje van zijn voorwoord (courtesy of H.S.):

Als politiek tekenaar was Oto Reisinger een uitschieter in dit exclusieve métier, maar ook als cartoonist steekt hij met kop en schouders uit boven het legioen van poppetjestekenaars en grafische grappenmakers. Hij bezit al die eigenschappen die voor het uitoefenen van dit merkwaardige vak onontbeerlijk zijn: het tekentalent om zijn visie op de wereld en haar bewoners vol fantasie te kunnen verbeelden, de actualiteiten-feeling van de journalist en het kritische vermogen, de röntgenblik en de grote dosis relativerende humor van de cabaretier.

Naschrift: Op de bieb een Zweeds exemplaar gezien van Buddy Longway (Derib): Det sista mötet. ¡Por Dios!, wie leest dat nu hier?! Mogen jullie trouwens even raden welk album ik bedoel...

Groet, S.
 vorige blog van StripSter  volgende blog van StripSter

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 241) van StripSter-redactie op 12 maart 2013 om 14:55:

En Esmarel Gasman zal volgende week weer ons StripSter-blog op dinsdag vol schrijven... Alvast bedankt!


© 2011
StripSter / StripSter
3 mei 2011

 http://www.stripster.eu

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=123&titel=blog StripSter: Oto Reisinger