zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Gerben  volgende blog van Gerben  overzicht blogs van Gerben  Gerben in Strips


 Music was my first love..

15 april 2011


In deze blog gaat het dit keer niet over mn creatieve uitspattingen, maar wil ik met jullie m'n andere liefde delen (niet mn skatje, die is alleen voor mij, dikke puh!), namelijk de muziek. Muziek heeft altijd een hele belangrijke rol gespeeld in m'n leven. In dit blogje zal ik een soort geschiedenisles geven van de evolutie van mijn muziekliefde, die begon op jeugdige leeftijd, en die vele uitersten heeft gekend.
We beginnen in 1971, het jaar van mijn geboorte (wat?! ben jij al... hoor ik nu sommigen hardop denken..;-)). M'n wieg stond in Amstelveen, en 1 van de eerste herinneringen/associaties met muziek was de platenspeler van m'n ouders, waar de klanken van de Cats (Volendamse palingsoundpioniers, Jantje Smit moest nog gecreëerd worden), James Last (organist die covers speelde, in een veel te zeikerige bejaarden modus) en Jack Jersey (soort van wannabe Elvis, maar dan meer mellow, chicks in die tijd hielden van die gast) door de kamers galmden. Ik kan me nog heel goed herinneren hoe panisch ik altijd werd, echt een soort blinde paniek en angst, bij het zien van de cover van 1 van die Cats-LP's, een afbeelding van een dame met kattenogen. (Ik meen me zelfs te herinneren dat mn (oudere) broer en zus er een duivels plezier in hadden me uitgerekend die plaat voor de neus te houden..).
Op de lagere school ontstond er een obsesievelijke fascinatie voor de glamrock band KISS. Ik weet niet meer wat het getriggerd heeft, maar vanaf het moment dat ik die band in de kijker kreeg, was ik om. Ik kocht hun platen, hing m'n kamertje vol met posters en foto's die ik uit bladen als Hitkrant en Muziek Express (bestaan ze nog..?) scheurde, zelfs posters jatte uit magazines bij de bibliotheek, en speelde op elk moment van de dag hun muziek als ik thuis was, begeleid door ondergetekende op een geïmproviseerd drumstel (denk aan omgekeerde emmers op een houten paal gemonteerd..). Ik wilde ook dolgraag op drumles, maar dat is er helaas nooit van gekomen in die tijd. De KISS rage heeft een paar jaar geduurd, totdat het ouderlijk gezag besloot dat het welletjes was geweest. Naast KISS luisterde ik ook gewoon naar alle top 40 hitlijsten die er toen werden uitgezonden. Doe Maar was ook erg populair, maar ook Andre Hazes stond hoog op m'n ladder.
Op de middelbare school had ik een krantenwijk, en kocht een radio-walkman. Dag in dag uit luisterde ik tijdens het krantenbezorgen naar top 40 lijsten, in die tijd had je nog niet zoveel commerciële zenders, ik denk dat Sky Radio toen net opkwam. Je had in die tijd ook vaak oude hits, die opeens weer populair werden door gebruik in een TV-commercial, en dat wekte m'n interesse in 'classics'. Een paar keer per jaar zat ik ook klaar met mn rec. knop van de cassettespeler op standby om tijdens de Top 100 aller Tijden (en meer van dat soort lijsten) allerlei 'oude klassiekers' op te nemen. Er ging een muzikale wereld voor me open, opeens kreeg ik er een heel scala aan muziekgeschiedenis bij waar ik eerder niet van had gehoord, of nooit bij had stilgestaan, te gek!
Op hetzelfde moment begon ik ook steeds meer interesse te krijgen in hip-hop muziek. Ik dook erin, en zoog alles op wat op mn pad kwam. Had cd's van acts al Public Enemy, Ice-T, NWA (Niggaz with Attitude!) enz. enz. Ik luisterde intens naar de teksten, schreeuwde ze mee als een echte whigger, en verdiepte me ook in de inhoud van de teksten. Het aardige is dat deze acts vaak samples gebruiken in hun nummers, van oude soul en funk-classics, dus daar raakte ik ook weer nieuwsgierig naar, ik ging op zoek naar de bron van de samples en kwam terecht in de Soul en R&B wereld (denk aan James Brown, Chaka Khan, etc.). Ik ontdekte een schat aan muzikaal goud binnen die stroming, huurde cd's van Motown, ging specifiek op zoek naar albums van Motown artiesten als Temptations, Stevie Wonder, Marvin Gaye, en ontdekte groepen als de Isley Brothers, en de O'jays. In die tijd was er nog geen internet (nog niet eens een pc!), dus je moest gewoon cd's huren bij de bib en flink overtapen.
De hiphop liefde heeft nog even geduurd tot de eerste jaren van het begin van m'n studie aan de Rietveld Academie, maar moest plaats maken voor een andere 'revolutie', de dance muziek. Zo rond '88 barstte in NL de house cultuur echt los, en vanaf dat moment was het house wat de klok sloeg in die tijd. Eerst nog als undergroundstroming, maar al snel opgepakt door de mainstream, en aldus steeds meer verspreid. Via de Rietveld-cultuur kwam ik ook meer en meer terecht in allerlei uitgaanscircuits, waar housemuziek de toon voerde. Net als bij hiphop dook ik ook weer in deze stroming, en wilde er een eigen smaak uit trekken. Binnen de house zijn vele stromingen, van het extreme gabber (snoeihard en heel veel beats per minute) tot ambient (walvisgeluiden en plopjes en pliepjes). De periode van studeren aan de academie was er ook 1 van Sturm en Drang (lees: beschermd opgevoed jochie uit het keurige Amstelveen wil LOS!!!), dus ik ging heel veel uit in die tijd, naar clubs als Mazzo (underground-achtig), RoXy (Rietveld-achtig), en bovenal de iT (he's, ho's, bi's, travestieten, gezellie!). Verschillende house stromingen kregen m'n voorkeur. Niet zozeer de mainstream 4kwartsmaat, maar meer de 'inteligentere' vormen, zoals bepaalde soorten techno (en dan met name die van de inventors uit Detroit, zoals Derrick May en Carl Craig) en bepaalde soorten trance.
Ten tijde van het verlaten van de Rietveld was de digitale revolutie echt losgebarsten, en kon je thuis (weliswaar met je 56k modem) op het internet op zoek naar sites waar je gewoon helemaal gratis nummers kon downloaden. Nou joh, dat was wat!! No holds barred... hehe, ik denk dat iedereen uit die tijd nog kan herinneren hoe dat was, dat je zomaar een nummertje wat je al heel lang niet gehoord had en nergens kon krijgen, nu zomaar effe in een paar seconden tijd kon binnenhalen!! Een ander groot voordeel van internet was de opkomst van streams, dus muziekstations die een bepaald genre spelen. Omdat ik nog erg in de house zat, al kwam er door het downloaden ook een enorme hoeveelheid non-house muziek op mn pad, luisterde ik dagelijks naar SomaFm, een internetstation wat verschillende soorten intelligente housestreams aanbood, heerlijk om als achtergrond bij te werken.
Op een gegeven moment raakte ik uitgekeken op de uitgaans(house)cultuur en zocht m'n heil weer in traditionele muziek. De 'Top 100 aller tijden' muziek zeg maar, maar tegelijkertijd verloor ik bijna geheel m'n interesse in hedendaags spul. Ik luisterde niet meer naar NLse radiostations, maar ging alleen nog maar op zoek naar 'oud'. Tot op de dag van vandaag is dat eigenlijk de tendens. De schreeuwerige 3FM en 538 stations heb ik nog steeds in de ban, weet niet wat momenteel 'in' is, wat hot is. Alleen als ik met m'n skatje vrijdags op de bank na het eten zit te kijken naar een Xfactor achtig programma o.i.d, en ik van m'n skatje hoor dat die of dat nummer op 1 staat (zij luistert namelijk nog wel, op werk en in de auto, naar die stations;-)) ben ik weer even bij en zing na een paar keer dat nummer gehoord te hebben het net zo hard mee.
Nu de pc hier de hele dag aanstaat, ben ik ook gericht op zoek gegaan naar radiostreams, zonder (schreeuwerige) dj's en zonder commercials. Op dit moment kan ik zeggen dat m'n voorkeur al een paar jaar uitgaat naar de richting van het classic-rock genre. En dan niet de standaard Bohemian Rapsody liedjes, maar zeldzaam & obscuur materiaal wat je eigenlijk zelden tegenkomt, bands als de Marshal Tuckerband, of Lynyrd Skynyrd, Led Zeppelin, Sabbath, noem ze maar op. Via die streams is er ook weer een wereld voor me opengegaan, ik heb allerlei bands ontdekt, maar ook onbekend werk van bekende artiesten, maar alles is te noemen onder het blok 'classic rock'. Nu ik tegen de 40 aan loop, ben ik benieuwd welke muzikale werelden zich nog voor me gaan openen! (klassiek, jazz, wereld?... god only knows)
Voor de liefhebber nog een paar classic-rock streams die ik kan aanraden...
- paradisetunes.com (eenmans studiootje, waar je soms live de dj hoort en een plaatje kan aanvragen per mail, die dan direct gedraaid wordt)
- roosterradio.net (veel rarities, onbekend werk van bekende bands, blues)
- classicdeepcuts.com (non-stop muziek, met af en toe grappige soundbites van Southpark, wordt m.i. gerund door blowers)
 vorige blog van Gerben  volgende blog van Gerben

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 118) van Steven op 15 maart 2013 om 19:52:

Gerben, je hebt die dingen vast op F.A.C.T.S. ook wel zien staan, er was daar zeker één standhouder die niets anders verkocht. Jammer dat het nog een half jaar wachten is, hè...


© 2011
Gerben / StripSter
15 april 2011

 www.gerb-art.com

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=105&titel=blog Gerben: Music was my first love..