zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk  overzicht blogs van Dirk  Dirk in Strips


 Een jaar in strips: 1979

15 juli 2017


1979 is een erg bewogen jaar op het wereldtoneel.

De Sjah van Iran moet in januari 1979 zijn land ontvluchten na aanhoudende protesten. Ayatollah Khomeini kan daarop terugkeren naar Iran uit zijn ballingschap in Frankrijk. Hij wordt door miljoenen verwelkomd in de hoofdstad Teheran. Een nieuw, islamitische, regering wordt gevormd en er volgen massale zuiveringen. Duizenden tegenstanders worden door de 'Bewakers van de Islamitische Revolutie' berecht en geëxecuteerd. Ook de 'overtreders van de islamitische zeden' krijgen het zwaar te verduren. De Ayatollah legt op dat vrouwen in het openbaar gesluierd en traditioneel gekleed moeten gaan.

De Iraans-Franse Marjane Satrapi maakt het mee als jong meisje en zal er later (vanaf het jaar 2000) over vertellen in haar strip Persepolis.
Maar dat is niet al. Op het einde van het jaar wordt Amerikaanse ambassade in Teheran bezet door studenten, aanhangers van Khomeini. Alle personeelsleden worden gegijzeld. De Amerikaanse president Carter reageert voorzichtig. Deze gijzeling zal pas haar ontknoping kennen in 1980...

Eind 1979 wordt in buurland Afghanistan de regering ten val gebracht met behulp van een Russisch invasieleger. Er wordt een communistisch regime in het zadel geholpen. De Russen begeven zich in een wespennest en krijgen in de komende jaren te maken met de Afghaanse Mudjahedeen.

De Franse fotograaf Didier Lefèvre waagt zich in 1986 in Afghanistan vanuit Pakistan, samen met hulpverleners van Artsen zonder Grenzen. Op basis van zijn foto's maakt Emmanuel Guibert in 2003 de strip De Fotograaf.
Nog iets verder naar het Oosten, in het denkbeeldige Catung, situeert Fournier zijn strip, Kodo, de tiran, de voorlaatste Robbedoes van zijn hand. Een dictatoriaal regime zonder genade, midden in de jungle, corrupte, drugshandel, de doodstraf, Fournier schuwt de ernstige thema's niet, zonder natuurlijk avontuur en humor uit het oog te verliezen.

In 1979 zijn er genoeg dictators waarop een stripmaker zich kan baseren. Al is hun leven allerminst zeker.
Sandinistische rebellen verjagen dictator Somoza in het Middenamerikaanse Nicaragua.
In Afrika moet de Oegandese dictator Idi Amin op de vlucht.
En in Cambodja wordt de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh veroverd op de troepen van Pol Pot, met hulp van Vietnamese soldaten. Dan pas wordt volledig duidelijk welke gruwelen hebben plaatsgevonden onder het regime van de Rode Khmer. Duizenden en duizenden vermoord in 'the killing fields', families uit elkaar gerukt en economisch is het land volledig ontmanteld.
In 1979 verschijnt Asterix en de Belgen. Het is de laatste Asterix op scenario van René Goscinny, die in 1977 overleed terwijl Uderzo het album tekende. Goscinny vertelt dat de Belgische dorpelingen twee leiders hebben, uit twee verschillende stammen. Dit is een duidelijk knipoog naar de strubbelingen tussen Vlamingen en franstaligen in België. En 1979 is een wel erg woelig jaar op dit vlak. Eerst is er een erg moeilijke regeringsvorming, onder andere door de Vlaamse eis voor meer autonomie. Daarnaast zijn er de onlusten in Voeren, een landelijke gemeente die in 1963 bij de Vlaamse provincie Limburg werd gevoegd, zeer tegen de zin van de franstalige minderheid. De rijkswacht heeft er in 1979 de handen vol om Franstaligen en Vlamingen van het TaalAktieKomitee uit elkaar te houden.

In 1979 is het ook onrustig door het voornemen van de NAVO om nieuwe kernwapens in West-Europa te plaatsen. Onder andere in Nederland leidt dit tot massale protesten.
Maar ook de kerncentrales zijn reden tot bezorgdheid. Het gaat bijna helemaal mis met de kerncentrale van Three Mile Island in de Amerikaanse staat Pennsylvania.
De angst voor het nucleaire voedt de eerste pagina van de nieuwe stripreeks van Hermann. Voor het eerst neemt de Belgische stripmaker ook het scenario voor zijn rekening. In De nacht van de roofvogels zien we hoe de beschaving ten onder gaat in een nucleair conflict tussen blanken en zwarten in de Verenigde Staten. De jonge Jeremiah zal samen met zijn maat Kurdy moeten zien te overleven in een post-apocalyptische wereld waar het recht van de sterkste heerst.

Maar al bij al staat de modale strip in 1979 nog ver van de actualiteit. Wel wordt de strip meer volwassen, bijvoorbeeld met de beeldromans die verschijnen in het maandblad A suivre / Wordt vervolgd, dat in 1978 werd gestart.
Zo verschijnt in 1979 Het Besloten Land van Tardi en Forest. Een kloeke strip van 163 pagina's in zwart-wit die beslist geen kinderstrip is.
Tot slot moeten we in 1979 afscheid nemen van enkele grote namen uit de stripwereld.
De Belg Victor Hubinon tekende gedurende 30 jaar de avonturen van de Amerikaanse piloot Buck Danny. Met zijn vaste scenarist Charlier creëert hij ook de piratenstrip Roodbaard.
In de Verenigde Staten overlijdt Al Capp, die veel succes oogstte met zijn comic strip Li'l Abner.
 vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 136) van Eric op 30 september 2017 om 13:23:

Ah, 1963, toen de winters nog echt winters waren.
Weer een leuk inkijkje in dat jaar.


© 2017
Dirk / StripSter
15 juli 2017

 http://monsieurtoupet.be/

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=1017&titel=blog Dirk: Een jaar in strips: 1979