zet StripSter bij je favorieten  zet StripSter bij je favorieten


 recente Blogs  vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk  overzicht blogs van Dirk  Dirk in Strips


 Een jaar in strips: 1995

29 april 2017


Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie zijn de Verenigde Staten de enig overgebleven supermacht. Toch is niet alles peis en vree.

Rusland voert een bloedige oorlog tegen Tsjetsjeense separatisten. De hoofdstad Grozny wordt in puin geschoten en de opstandelingen reageren met een grootscheepse gijzeling. De goedlachse president Jeltsin slaat een zwak figuur.

De oorlog in ex-Joegoslavië woedt al sinds 1992. Eind 1994 is er een bestand overeengekomen tussen de strijdende partijen in Bosnië. Maar de Serviërs schenden steeds weer dit bestand met beschietingen.
De verontwaardiging over deze smerige oorlog is groot, ook in stripland. In 1995 stelt Hermann zijn one-shot Sarajevo-Tango voor. Het verhaal speelt zich af in de belegerde Bosnische hoofdstad Sarajevo. Hermann geeft de Serviërs ervan langs in deze strip. Maar nog giftiger pijlen richt hij op de rol van de Verenigde Naties.
Dit album kwam tot stand door de faxen die Hermanns internationale agent en manager Ervin Rustemagic naar hem stuurde toen hij anderhalf jaar lang in het door burgeroorlog verscheurde Joegoslavië in Sarajevo woonde en met zijn familie tussen het bommengeweld moest overleven.
Rustemagic stuurde zijn faxen ook naar andere tekenaars die hij vertegenwoordigde, naar Joe Kubert bijvoorbeeld. Kubert ging daar op een biografische manier mee aan de slag om de graphic novel Fax from Sarajevo te maken, die in 1996 in de VS verscheen.
In 1995 verschijnt nog een strip over de oorlog in Bosnië. Sarah Spits van Marc Wasterlain is reporter. Voor Spirou tekent Wasterlain zes korte 'reportages' over de burgeroorlog. Sarah Spits moet een meisje terugvinden in Bosnië. Dit meisje is door onthullingen in haar dagboek een doelwit van bepaalde partijen in deze oorlog. Sarah Spits getuigt van de gewelddadige gevechten, de menselijke waanzin en de missie van de VN-blauwhelmen.

Een echte stripreporter is de Amerikaans-Maltese tekenaar Joe Sacco. Hij speelt minder kort op de bal. Pas in 2000 verschijnt zijn Safe Area Gorazde. Het is gebaseerd op de vier maanden die hij doorbracht in Bosnië in '94-'95 en op gesprekken die hij voerde met Bosniërs die gevangen zaten in één van de belegerde enclaves. Waar Milosevic, Karadzic, Mladic en Clinton in het verhaal opduiken, volgt enige duiding. Zij spelen in Safe Area Gorazde echter kleine rollen op de achtergrond. Het verhaal draait in eerste instantie om de gebeurtenissen gezien door de ogen van de bewoners van Gorazde.

De Serviërs vallen in juli 1995 één van de veilige gebieden, rond de stad Srebrenica, binnen. De Nederlandse blauwhelmen daar staan machteloos. De Serviërs deporteren de vrouwen en kinderen, en vermoorden er duizenden moslimmannen. De Navo reageert met massale bombardementen op Servische stellingen. De Serviërs worden ook teruggedreven door de Kroaten en worden zo naar de onderhandelingstafel gedreven. Op de luchtmachtbasis van Dayton (VS) wordt een regeling uitgewerkt voor Bosnië. President Bill Clinton kan deze pluim op zijn hoed steken met het oog op zijn herverkiezing in 1996.
Joe Sacco maakte ook een stripreportage over het Israëlisch-Palestijnse conflict, Palestine (1996). Met de hem kenmerkende scherpte zet hij de visies van Israëlische kolonisten en hun Palestijnse buren tegenover elkaar.
In 1995 krijgt de Palestijnse autoriteit onder leiding van Yasser Arafat bij mondjesmaat autonomie op de Westelijke Jordaanoever. Israëlische kolonisten en extremisten zijn hevig gekant tegen deze afspraken met de Palestijnen. En op 4 november wordt Israëlisch premier Yitzhak Rabin vermoord door een orthodox-joodse student op een vredesbijeenkomst in Tel Aviv.

Terrorisme is er ook al in 1995. Terreur van Algerijnse moslimextermisten in Frankrijk, van rechtsradicalen in de VS met een bomaanslag in Oklahoma City, en van sekteleden in de metro van Tokyo met Sarin-gifgas.
De algemene stripscene verblijft in vrolijker en fantastischer oorden. Maken hun debuut in 1995: tovenaarsleerlinge Melisande van Clarke, en Sabels en Galjoenen. We maken in Vlaanderen en Nederland ook kennis met Lanfeust van Troy (Arleston – Tarquin), wiens universum met allerlei nevenreeksen nog steeds uitbreidt.
De Wiroja's (tekenaar Robert van der Kroft en scenaristen Wilbert Plijnaar en Jan van Die) ontvangen in 1995 de Stripschapsprijs.
En eind 1995 verschijnt de laatste strip van Calvin & Hobbes. Bill Watterson, de maker van deze inmmens populaire krantenstrip over een jongetje en zijn (speelgoed?)tijger, trekt zich hierna volledig terug uit de stripwereld.

Het Bosmanarrest van het Europees Hof van Justitie schept nieuwe verhoudingen in de voetbalwereld. Voetbalprofs mogen voortaan, na het verstrijken van hun contract, transfervrij vertrekken. Dit komt hun marktwaarde aanzienlijk ten goede. De gevolgen zijn voelbaar tot op vandaag.
Roel Dijkstra mocht het niet meer meemaken. Deze reeks werd in 1994 stopgezet. Pas eind vorig jaar maakte de blonde voetballer zijn rentree op scenario van Willem Ritstier en met tekeningen van Roelof Wijtsma.
Overleden in 1995, de Italiaanse stripgrootmeester Hugo Pratt (geboren in 1927). Met Corto Maltese creëerde Hugo Pratt een ideaal strip-personage: een avonturier die ondanks zijn cynisme en wereldwijsheid, toch altijd het goede kiest. De avonturen die Pratt tekent blijven realistisch en geloofwaardig, hoe exotisch de locaties en gebeurtenissen ook zijn.
In Nederland wordt dan weer getreurd om het heengaan van Annie M.G. Schmidt, Willem-Frederik Hermans en Rien Poortvliet.

Bronnen:
Winkler Prins Encyclopedisch Jaarboek 1996
Wikipedia
www.stripspeciaalzaak.be/StripFacts.php#Fax-uit-Sarajevo
www.wasterlain-asbl.be/bibliographie/jeannette-pointu/casque-bleu/
Zozolala 110 en 117
 vorige blog van Dirk  volgende blog van Dirk

Reageer in ons op deze blog.
Laatste Forum-reactie (# 136) van Eric op 30 september 2017 om 13:23:

Ah, 1963, toen de winters nog echt winters waren.
Weer een leuk inkijkje in dat jaar.


© 2017
Dirk / StripSter
29 april 2017

 http://monsieurtoupet.be/

http://www.stripster.eu/?/scripts/blogs_pagina.php?id=1005&titel=blog Dirk: Een jaar in strips: 1995