--> Archief  --> vorig kwartaal  --> volgend kwartaal

3e kwartaal 2005Verzorgd door Wouter Diesveld, Henk Schouten en Paul Fles
nieuws@stripster.nl

27-09-05
Boekpresentatie Maaike Hartjes - Op zondag 2 oktober, van 16.00 tot 19.00 wordt het nieuwe boekje van Maaike Hartjes Hartjes Deel 2 feestelijk gepresenteerd bij Galerie Lambiek. Voor deze gelegenheid zal zij signeren en is er een kleine expositie met haar tekeningen te bezichtigen. Het eerste exemplaar van het boekje zal persoonlijk overhandigd worden door cabaretière Sanne Wallis de Vries. (HS)

25-09-05
Mister i
Begin oktober verschijnt bij Bries Mister i door Lewis Trondheim. Het album bevat korte strips waarin Mister i telkens poogt een stuk voedsel te bemachtigen. Mister i wordt daarbij belemmerd door figuren uit zijn universum. Eerder verscheen het boekje Mister o. (HS)

20-09-05
Stripwedstrijd VakantieOntdekboek
VVV Holland Rijnland wil d.m.v. een stripwedstrijd het striptekentalent van de regio aanboren voor een nieuwe uitgave: het VakantieOntdekBoek. De strip dient een regionaal karakter te hebben gerelateerd aan Holland Rijnland. Bij deelname aan de wedstrijd verleent de tekenaar VVV Holland Rijnland het recht op eenmalige publikatie van zijn/haar strip in het VakantieOntdekBoek. De winnaar ontvangt € 1000,- en krijgt een prominente plek in het VakantieOntdekBoek. De andere deelnemers ontvangen € 100,- per geplaatste pagina. Indien geen werk wordt opgenomen vindt geen vergoeding plaats. Voor meer informatie bel of mail Frank van Leeuwen of Bart in 't Veld (071-5665607 / fvanleeuwen@hollandrijnland.nl) (HS)

20-09-05

Open Ateliers Antwerpen
Aanstaande weekend (24 en 25 sept.) is het laatste weekend van de Open Ateliers Antwerpen. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de ateliers van schilders, tekenaars en beeldhouwers. Onder hen bevindt zich Steven de Rie. In zijn atelier zullen schilderijen, affiches, zeefdrukken en strips te zien zijn. Als de tijd het toelaat zal De Rie karikaturen tekenen van bezoekers. Het atelier is gevestigd in de Congresstraat 26/17. (HS)

17-09-05
Oktoknopie 20 jaar
Op 15 september 1985 verscheen de eerste aflevering de strip Oktoknopie van Gerard Leever in Taptoe. Dit jubileum wordt gevierd met de Oktoknopie-kwis en de Oktoknopie jubileumstrip. Daarnaast verschijnt er binnenkort een nieuw album bij Silvester. (WD)

17-09-05
Nieuwe boekjes Senoeni
Bij uitgeverij Senoeni debuteert Aimée de Jongh met maar liefst twee boekjes. In Ai-chan TV krijgt Aimée een baan als presentatrice van een TV-programma en legt de kijker en lezer alles uit over manga. In Naar Tokyo! gaan Aimée en haar vriendje in Tokyo op zoek naar de pasgeboren Tetsuo.
Margreet de Heer komt met een nieuwe aflevering van Kinderleed Komix. Dit deel bestaat uit een selectie van stripjes die eerder verschenen op haar daily webcomic Lief en Leed.
De boekjes zijn te bestellen op senoeni.net (HS)

07-09-05
Foppe in programmablad AKN
Vanaf 17 september verschijnt Foppe - de papagaai van Willem Ritstier - in het gezamenlijke programmablad TV/FILM van de AVRO, KRO en NCRV. In hetzelfde blad staan ook strips van René Leisink en Marc van der Holst (WD)

07-09-05
Presentatie The No Stories
Donderdag 15 september wordt het eerste stripalbum van Serge Baeken getiteld The No Stories gepresenteerd. Het album bestaat uit korte autobiografische verhalen. Opmerkelijk is dat Baeken de volledige strip getekend heeft in een stripwinkel (Mekanik Strip). De presentatie begint om 19.00 uur en vindt plaats in stripwinkel Bries waar Baeken inmiddels is begonnen aan een volgend album (WD)

28-08-05
Noortje bestaat 30 jaar
De strip Noortje bestaat binnenkort dertig jaar. Er zijn inmiddels zo'n 1800 gagstrips en langere verhalen verschenen. Daarmee is Noortje de oudste, Nederlandse strip die nog steeds door dezelfde tekenaar (Jan Steeman) en tekstschrijver (Patty Klein) gemaakt wordt. De strip wordt september 1975 in het meisjesstripblad Tina gepubliceerd en is nog steeds enorm populair: er zijn tot nu toe 17 albums van gepubliceerd en in oktober 2005 verschijnt album nr. 18. Tina vierde dit jubileum met de uitgave van een speciaal Noortje album in pocketformaat. (WD)

06-08-05
Nieuwe stripwinkel Nijmegen
Eind augustus zal naar verwachting de nieuwe stripwinkel Señor Hernandez te Nijmegen zijn deuren openen. Naast verkoop in de winkel zullen alle producten uit het assortiment online te bestellen zijn op senorhernandez.com (WD)

02-08-05
Tentoonstelling Toonder in Stripmuseum
Het Nederlands Stripmuseum in Groningen zal een expositie samenstellen met werk van de onlangs overleden tekenaar en schrijver Marten Toonder. De tentoonstelling zal vanaf 30 november te zien zijn en exposeert het complete oeuvre van Toonder. Toonder had als lid van het comité van aanbeveling een speciale band met het Stripmuseum. Meer info kun je hier vinden. (WD)

26-07-05
De tekeningen van Het oor van Van Gogh van Martijn Lodewijk zijn deze zomer te zien in het Van Gogh Museum. Het Amsterdamse museum toont de tekeningen van 22 juli tot en met 18 september in het prentenkabinet. Lodewijk tekende de strip Agent 327, dossier 18 in 2003. In het verhaal duikt een schilderij op dat onomstotelijk van de hand van Van Gogh is. De mobiele telefoon die erop voorkomt, roept echter vragen op. (WD)

17-07-05
stripwinkel.nl online
Sinds vorige week is stripwinkel.nl online gegaan. De bedoeling van stripwinkel.nl is om een extra mogelijkheid te bieden aan tekenaars die in eigen beheer strips en aanverwante projecten op stripgebied uitgeven. Tekenaars kunnen hun boekjes opsturen waarna ze in de etalage van de online stripwinkel komen te liggen. (WD)

10-07-05
Tilburgse Kermis Live Verstript
Tijdens de Tilburgse Kermis van 21 t/m 31 juli zullen striptekenaars dagelijks een getekend verslag uitbrengen van de kermis. Deze 'kermisstrips' worden gepubliceerd op tilburgsekermis.cartoonbijbel.nl waar bezoekers hun stem kunnen uitbrengen op hun favoriete tekeningen. De beste tekeningen worden in de vorm van exclusieve prentbrieftkaarten tijdens de kermis te koop aangeboden.
Deze actie komt voort uit samenwerking tussen RUIMTE-X/teleXpress, Stichting Clickburg, De Cartoonbijbel en Stripwinkel De Stripfanaat (WD)

08-07-05
Stefan van Dinther in Galerie Lambiek
Galerie Lambiek brengt deze zomer de tentoonstelling ‘CHRZ’ met origineel werk uit het nieuwe, gelijknamige boek van Stefan J.H. van Dinther. De tentoonstelling opent vrijdagavond 15 juli om 18.00 en is te zien tot 31 augustus. De kunstenaar zal tijdens de opening persoonlijk aanwezig zijn. (WD)

08-07-05
Expositie ERRO
Zwerver ERRO - de creatie van Ruben Libgott; bekend van de daklozenkrant Straatnieuws - is te zien in een expositie in de centrale bibliotheek te Hilversum. De expositie duurt tot en met 20 augustus. (WD)

08-07-05
Daklozen in Stripmuseum
Na Jan Kruis, Willy van der Steen en ´Douwe Dabbert´ Piet Wijn zijn het dit keer vijftien Groningse daklozen die een plekje krijgen in het Stripmuseum in Groningen. Deze maand toont het museum de striptekeningen van daklozen. (WD)


© 2005
Wouter Diesveld / StripSter
27-09-05