Verzorgd door Santiago Martin, Rodney Roger en Henk Schouten: nieuws@stripster.eu.    
12-01-11Peter van Straaten wint Inktspotprijs 2010
Peter van Straaten wint voor de vierde keer de jaarlijkse prijs voor de beste politieke spotprent: De Inktspotprijs 2010. Zijn tekening over het sexueel misbruik in de Katholieke Kerk is "een intrigerende combinatie tussen wreedheid en vrede", aldus de jury. De tekening is te zien op de tentoonstelling Politiek in Prent 2010 in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Daarna is de tentoonstelling te zien in o.a. het Persmuseum in Amsterdam.
Tevens ontvangt Peter op 8 februari een eredoctoraat van de Universiteit van Leiden. De tekenaar krijgt volgens de Universiteit deze eer vanwege de "uiterst scherpzinnige wijze waarop hij mensen en maatschappelijke verschijnselen observeert en gedrags- en denkprocessen analyseert".
Ook namens de StripSter-redactie proficiat!
(SM)

12-01-11Storm van Ritstier en Oosterveer in Eppo
Deze week verschijnen de eerste pagina's van de Storm spin-off 'De kronieken van de Buitenring' in stripblad Eppo. Dit is natuurlijk een spannend moment voor scenarist Willem Ritstier en tekenaar Minck Oosterveer die drie jaar geleden aan dit ambitieuze project zijn begonnen. Volgens Ritstier is Storm een icoon binnen de stripwereld. En om in de voetstappen van Don Lawrence en Martin Lodewijk te treden is niet makkelijk, "maar Minck en ik hebben geheel in hun traditie een ijzersterk verhaal weggezet".
We zijn hartstikke benieuwd!
(SM)

08-01-11Eppo's plannen voor 2011
Het tweewekelijkse stripblad Eppo heeft grote plannen voor 2011. Vervolgverhalen van o.a. De Daddy Vinci Code en Agent 327. Tevens werkt Martin Lodewijk als scenarist samen met tekenaar Eric Heuvel aan een nieuwe January Jones-strip: De Hoorns van de Stier.
Ook gaat Eppo verder met Inspecteur Netjes van Hanco Kolk, Virl van Dick Matena, een nieuw avontuur van Franka (Henk Kuijpers) en het allereerste Storm-verhaal van Minck Oosterveer en Willem Ritstier en nog veel meer...
Het wordt vast een mooi stripjaar!
(SM)

08-01-11Splash VS Clean - comic van Robin Keijzer
Splash VS Clean is een comic van de hand van Robin Keijzer. Jaren geleden was Robin vaak te zien op StripSter, waarna hij voor de gamesindustrie ging werken. Nu heeft hij zijn eigen comic op de markt gebracht.
Splash VS Clean vertelt het verhaal van de robot Clean en de goudvis Splash, die zich voortbeweegt in een waterbubbel. Tijdens een concert van de Stripperband blijkt dat beide verliefd zijn op de lead-zangeres. Splash en Clean gebruiken hun supergaven om het tegen elkaar op te nemen en zo de dame voor zich te winnen. Met alle gevolgen van dien. Splash VS Clean is een battle-comic met een flinke dosis humor. Voor meer info en bestellen ga je naar RobinKeijzer.com.
(RR)

08-01-11talentenjacht bij Windmill Comics
Windmill Comics is een Nederlandse small-press uitgeverij die een springplank wil vormen voor aanstormend comics-talent.
Op hun site Windmill-Comics.com staat een talentenjacht, waarbij tekenaars op basis van een scenario delen van het verhaal tekenen. Momenteel is hoofdstuk 3 van start gegaan en dit onderdeel loopt tot 30 april. In dit deel is er paniek en angst, omdat er kinderen vastzitten in een weeshuis dat elk moment kan instorten. Kan T.O.O. held Dr. Space op tijd de hulpeloze kinderen redden?
Winnaars ontvangen een prijzenpakket van $ 140,- aan Amerikaanse hardcovers en trades.
(RR)

07-01-11Rodney Roger versterkt StripSter
Rodney Roger is toegetreden tot de StripSter Nieuws-redactie. Hij zal zich bezighouden met de nieuws-items die wij binnenkrijgen, en gaat reportages en besprekingen schrijven.
Zoals uit bijgaand portret al duidelijk wordt heeft Rodney zijn striproots vooral in de comics-scene, waarmee hij een welkome aanvulling van de kennis in ons redactie-team met zich meebrengt.
Wij wensen Rodney veel succes en voldoening bij zijn werkzaamheden voor StripSter!
(Overigens blijven nieuwe mensen voor onze redactie zeer welkom.)
(HS)

06-01-11Slovenië-special op StripSter
In navolging van de Spanje-special van 11 september j.l. presenteren we op 22 januari onze Slovenië-special: "Slovenija v žarišču" ("Slovenië in de schijnwerpers").
Slovenië is een klein (groot strip-)land tussen Italië, Kroatië, Oostenrijk en Hongarije... Terra Incognita? Spoedig komt hier verandering in...
In deze special tonen we het puikje van de Sloveense stripwereld, met o.a. Jakob Klemenčič, Marjan Manček, Kaja Avberšek, Matej Kocjan, Dušan Kastelic, Izar Lunaček en Matej Lavrenčič.
Daarnaast beschrijft Santiago Martín (zelf woonachtig in Ljubljana sinds 1999) in een uitgebreid overzichtsartikel de Sloveense stripwereld.
Kijk snel op het Forum en doe mee! Daar kun je ook terecht voor al je vragen en opmerkingen over deze unieke Special.
Jullie bijdragen over Slovenië zijn van harte welkom bij strips@stripster.eu. Bijdragen graag inleveren voor woensdag 19 januari.
Srečno! (Succes!).
(SM)

06-01-11Het Besloten Land: Extra Nieuwsbrief
Tekenaars: Handen uit de mouwen want er staat een tekenwedstrijd online! Ga naar Het Besloten Land, kies je favoriete tekening uit en breng je stem uit. Natuurlijk wint de tekening met de meeste stemmen. Om te stemmen moet je wel een Facebook-account hebben. De winnaar krijgt een kadobon van € 50,-. De uitslag wordt eind januari bekend, dus tijd genoeg om een tekening op te sturen of mee te stemmen.
(SM)

".$Row['blog_tekst1'],0,150)."..."; $thumb=$naam.'/'.$Row['blog_thumb']; } else { } } print "$naam op $week[$dag] : \"$titel\"

$tekst
Lees verder...

"; ?>
01-01-11StripSter Blogs van start gegaan
Vannacht is ons nieuwe onderdeel Blogs officieel van start gegaan met de eerste blog van Eelco Koper. Hij zet zichzelf gelijk stevig neer onder de titel "Mijn ontembare ego".
Voor morgen staat Femke Schaars vol jeugdig enthousiasme te trappelen om haar blog te presenteren, waarna Santiago Martin, BertvanderMeij, MaCo en Gerben den Heeten de week (bijna) vol maken.
Redenen genoeg om onze Blogs dagelijks te volgen!
(HS)

01-01-11Esther Verkest bij P-magazine
Bij het nieuwe nummer van P-magazine is "Het ergste van Esther Verkest" voor € 2,- extra te verkrijgen.
In P-magazine zelf (cover van Jan Bosschaert) staan hommages aan Esther van de hand van Ilah, Brecht Evens, Dirk Stallaart en Urbanus.
(HS)

01-01-11De plannen van Stripspeciaalzaak
Ook Stripspeciaalzaak.be heeft nieuwe plannen en initiatieven voor dit jaar. De papieren nieuwsbrief zal tot het verleden behoren.
De redactieleden kijken even terug op hun beste Stripmomenten van 2010.
Naast De Grenzeloze Top 500, "een ideaal koffiepauzemoment" volgens sommigen, gaat in 2011 een top van start samengesteld met de beste reeksen aller tijden. Elke week staat één reeks in de schijnwerpers. Ook staat een uitslag van de beste albums van Willy Vandersteen gepland.
(SM)

27-12-10
StripSters goede voornemens
Zoals de aandachtige bezoeker van StripSter al heeft kunnen merken staan er belangrijke vernieuwingen op stapel.
De laatste jaren is StripSter sterk gemarginaliseerd; als we onze bezoekerscijfers bekijken stemt ons dat enkel triest. Ook de verbeteringen die we het afgelopen jaar bij de Strips hebben doorgevoerd bleken de daling van het aantal hits niet te kunnen keren.
Hoogste tijd dus om de hand in eigen boezem te steken en te kijken hoe we StripSter attractiever kunnen maken.
Op 1 januari starten we met ons nieuwe onderdeel Blogs, waarin diverse schrijvers wekelijks hun ervaringen in onze stripwereld zullen verwoorden. Onze Bloggers zijn een rijk geschakeerde vertegenwoordiging van deze stripwereld: van jeugdig talent tot oude rot-in-het-vak, van strips en cartoons tot comics en manga. Een onderdeel dus dat dagelijks interessant zal zijn en waar we hoge verwachtingen van hebben.
Het Nieuws gaat drastisch veranderen. We gaan hieraan met een meervoudige redactie werken, zodat we dagelijks nieuws uit onze vaderlandse stripwereld kunnen geven. Daarvoor moeten nog PHP-scripts ontwikkeld worden, maar aan de updates van de afgelopen dagen kun je zien wat ons voor ogen staat.
We hebben de werking van deze Nieuws-pagina gemoderniseerd, zodat je de berichten kunt in- en uitklappen. Daarbij hebben we onze Agenda aan deze pagina toegevoegd, zodat je alle actuele informatie tegelijk in beeld hebt.
Ons streven is om de belangrijkste informatiebron te worden voor het stripnieuws uit Nederland en Vlaanderen, waarbij berichten binnen een dag op de site staan. Uiteraard blijft het adres voor jouw nieuwsfeiten nieuws@stripster.eu.
(HS)

27-12-10Robin Schouten vertrekt bij StripSter
Robin Schouten had door zijn werkzaamheden voor Eppo helaas steeds minder tijd om invulling te geven aan het Nieuws, en stopt nu met zijn werk voor StripSter. Wij willen hem hierbij bedanken voor zijn inzet; voor diverse mensen is hij geruime tijd het aanspreekpunt van StripSter geweest. Wij hopen met de overige redactieleden zijn vertrek goed op te kunnen vangen.
(HS)

27-12-10Goedkope stripfonts op 1 januari
Comicbookfonts.com biedt op 1 januari fonts aan tegen sterk gereduceerde prijzen: $ 20,11 per stuk.
Ideaal voor al het digitale stripwerk: stoere, grappige en gekke fonts zoals Ruggedrock, Wildwordslower, Knobbly Knees, Passtheport, Elephantmen Greatest & Tallest en nog heel veel meer... Voor elke strip(stijl)!
Het font JimLee waarmee ons InterStrip album geletterd is komt hier ook vandaan.
(SM)

27-12-10Kwynk nummer 3 is uit
De derde editie van Kwynk is uit!
Een digitaal maandelijks stripblad boooordevol met strips: Dik van Dieren en zo (Gerard Leever), Tobias en Byrd (Martin Lodewijk), Tommy (Jan Kruis) en nog veel meer...
Deze maand een nieuwe strip: "De club van de Kloosterstraat" (Roelof Wijtsma).
Veel kijk en leesplezier!
kwynk.nl/inkijkjes
(SM)

27-12-10StripSter aan je kerstdis
Rob Brandon stuurde ons deze advertentie uit Het Parool van G & G Interieur.
Voor deze Kerst komt het te laat, maar wie volgend jaar de Kerstdagen in StripSter-sfeer wil doorbrengen adviseren wij deze smeedijzeren tafellamp aan te schaffen.
(Met een beetje geluk is hij volgende week in de uitverkoop.)
Eet smakelijk!
(HS)

26-12-10Stripboek De Hel Van Tanger nu te koop
Dominique Dewulf presenteert zijn stripverhaal De Hel van Tanger, met leuke tekeningen, naar een waargebeurd verhaal.
Marcel Vanloock, vals beschuldigd van drugssmokkel, werd 5 jaar in Marokko gevangen gehouden.
Een film van Frank Vanmechelen, verstript door Dominique Dewulf.
Uitvoering: zachte kaft, A4 Full Color, 30 pagina's. Prijs: € 12,14.
unibook.com
"Ik ben dus Dominique Dewulf, ik ben een jongeman met een lichte verstandelijke beperking. Ik ben geboren op 10/10/1978 te Kortrijk.
Sinds mijn 15de ben ik begonnen met tekenen. Rond mijn 18de ben ik begonnen met het tekenen van strips."

hetverstripperke.come2me.nl
(HS)

25-12-10Beste Wensen voor late roepingen
Verslikte je je bijna in een oliebol toen je onze rijkgevulde Kerstspecial zag? Verscheen het schaamrood op je kaken omdat jouw wens er niet bijstaat?
Voor de inkeerlingen hebben we op 1 januari in Strips onze Nieuwjaarsspecial, waarvan we verwachten dat deze net zo overweldigend zal zijn als deze Kerstspecial.
Stuur je nieuwjaarswens voor donderdag naar de Strips-redactie (strips@stripster.eu) en vanaf zaterdag zal deze dan onze stripwereld bemoedigen.
Prettige Kerstdagen verder!
(HS)

24-12-10VARA-reportage over heftige strips
We hebben voor de website Blikvoer van de VARA een videoreportage gemaakt over comics: Blote tieten verboden voor kinderoogjes?
Aan het woord is Lot van Stripwinkel Lambiek in Amsterdam.
Er wordt op Blikvoer gediscussieerd over onderwerpen en dat is in dit geval: moet er een kijkwijzer komen op heftige strips?
Groeten, Tjeerd Lindeboom
Redacteur/Camjo Blikvoer.tv
(HS)

24-12-10Nieuwe wedstrijd bij Het Besloten Land
Een nieuw jaar, een nieuwe wedstrijd. Stuur ons de komende twee weken je tekening op naar michael@hbl.be (of breng er eentje binnen en we scannen ze in).
De tekeningen zetten we vanaf begin januari op onze facebookpagina en wie tegen 31 januari de meeste stemmen verzamelt, wint een kadobon van... hm... eens kijken... 50 euro!
We stoppen dus met onze wekelijkse prijsvraag maar we zullen geregeld wedstrijden verzinnen. Zeg het voort!
Groeten, Michael.
(HS)

24-12-10Zone 5300 zoekt de duisternis op!
De donkerste tijd van het jaar is aangebroken. De straten zijn feestelijk verlicht, door de ramen glinsteren de kerstbomen, blij gezelschap dineert bij kaarslicht en pakt cadeautjes uit. Het is net de Coca Cola Christmas-truck. Dat alles om te verhullen dat de mens nog altijd bang voor het donker is.
Zone 5300 niet. Het winternummer van 2010/2011 duikt diep de schaduw in die achter al die kerstverlichting schuilt en onderzoekt wat er in die duisternis op de loer ligt.
Zo bevat de 92e editie onder andere een voorpublicatie uit de bundel met H.P. Lovecraft-bewerkingen door stripauteur Erik Kriek. Zijn strip Het Onzienbare biedt niet alleen een fraai voorproefje op Dagon en andere vertellingen, maar ook een angstaanjagende blik op de aard van duisternis. Daar op aansluitend legt Zone 5300 de aanhoudende aantrekkingsdkracht van cultschrijver H.P. Lovecraft in de huidige tijd uit.
Dat ook collega-stripmaker Hisko Hulsing zijn duistere kant heeft, toont hij met The truth about your sister: een onvervalst staaltje klassieke horror.
Eveneens in dit nummer: een diepte-interview met illustrator / stripmaker Typex, waarin hij vrijuit vertelt over zijn nieuwe koers: levensgrote tekeningen in houtskool en Siberisch krijt die veel stof doen opwaaien door hun huiveringwekkende onderwerpen. Daarnaast leverden stripauteurs Maaike Hartjes, Floor de Goede en Joshua Peeters weer fraaie bijdragen aan deze editie van Zone 5300.
Kortom: Zone 5300 is wellicht ditmaal niet erg geschikt voor tere kinderzielen of nachtmerriegevoelige lezers. Maar wie de moed heeft, de fascinatie, de nieuwsgierigheid: treed binnen in de duisternis, laat u meevoeren in het spookhuis, naar de diepste krochten van de angst.
En wee u.
(HS)

24-12-10Allereerste Bunbun album is te bestellen
Zo, even een vies stukje spam, maar wel leuke spam dan natuurlijk (vind ik).
Met enige trots vertel ik u dat na jaren alleen online als webcomic er nu eindelijk een echt Bunbun album (Carrots Included) gaat verschijnen.
"Maar die stripjes ken ik al" hoor ik je zeggen. Welnu voor de gelegenheid zijn alle stripjes bijgewerkt of zelfs volledig hertekend en natuurlijk staat er ook nog genoeg nooit eerder verschenen werk in.
2011 wordt een mooi stripjaar. Mattt.
(HS)

22-12-10Serious Request: Oproep aan InterStrippers
Het is weer zover: Serious Request. DJ’s zitten opgesloten in het Glazenhuis in Eindhoven om geld in te zamelen voor een goed doel. Dit jaar is dat voor het Aidswezen. Martin van der Schuijt is namens StripSter een actie gestart om het InterStrip album ‘Onder de kleuren van de nacht’ aan te bieden. Daarbij wil hij zoveel mogelijk originele tekeningen toevoegen. De strip kun je overigens hier teruglezen.
Martin: “Ik vraag een tekening op A5 formaat van de Interstrip-tekenaars met een handtekening. Leuk om het logo van SR10 te printen en daar de tekening op te maken. Je tekening, geïnspireerd op de InterStrip, kun je liever vandaag dan morgen naar mijn adres sturen: Martin van der Schuijt, Heuvelstraat 27, 9673 BA Winschoten of eventueel per e-mail."
Het InterStrip album ‘Onder de kleuren van de nacht’ staat al op de 3FM Serious Request veiling en iedereen kan daar op bieden via deze link
(RS)

20-12-10Nominaties voor de Stripschapprijzen 2011
Zoals iedereen inmiddels weet zijn De Stripdagen verhuisd van Houten naar Gorinchem en van september naar...maart! Dat betekent voor de Stripschapprijzen dat Het Stripschap graag wil weten welke nominaties jullie willen insturen voor: De Stripschapprijs, De P. Hans Frankfurtherprijs voor Bijzondere Verdiensten en Album van het jaar in de volgende categorieen: Nederlands Jeugd, Nederlands Literair, Nederlands Avontuur en Vermaak, Buitenlands en Productie.
Wat betreft Album van het jaar gaat het om de periode tussen 1 juni 2010 tot 1 januari 2011. Momenteel wordt een nieuwe commissie samengesteld onder voorzitterschap van Ger Apeldoorn, die de definitieve nominaties en winnaars zal aanwijzen. Op de foto zie je Stripschap-voorzitter Meerten Welleman en Ger Apeldoorn tijdens de Stripdagen 2010. Als je op Facebook zit kun je hier nog meer mooie foto's van Erwin Suvaal uit deze serie zien.
Je nominaties voor de Stripschapprijzen mag je vóór 1 januari 2011 sturen naar info@stripschap.nl. Veel succes en namens Het Stripschap bedankt!
(RS)

18-12-10Asterix-lezing in Leiden
Jaap Toorenaar zal op zondag 19 december vertellen over zijn boek 'Asterix, de vrolijke wetenschap' bij boekhandel Selexyz Kooyker aan de Breestraat 93 in Leiden. Toorenaar is docent klassieke talen aan het Stedelijk Gymnasium in Leiden en schrijft al vele jaren over Asterix. Hij heeft nu voor het eerst een heel boek aan de wereldberoemde Galliër gewijd.
Asterix, de vrolijke wetenschap is het eerste boek dat specifiek ingaat op de Nederlandse vertalingen van de serie. Samen met de schrijver kan het publiek ontdekken welke verborgen tekstgrappen er in Asterix zitten en wat de werkelijke historische achtergrond van de verhalen is. Daarnaast wordt ingegaan op de vaak moeilijk te vertalen woordspelingen van scenarist René Goscinny en de beeldgrapjes van tekenaar Uderzo.
De lezing start om 14.00 uur en de toegang is gratis. Na afloop zal de schrijver zijn boek signeren. 'Asterix, de vrolijke wetenschap' verscheen bij uitgeverij Arboris en kost € 19,95.
(RS)

15-12-10Kerst-Special op StripSter
StripSter gaat vrolijk verder met het organiseren van specials. Na Sinterklaas richten we ons nu op het naderende Kerstfeest. Ben je striptekenaar en voel je de inspiratie al opborrelen als je naar buiten kijkt, je huis gezellig maakt met kerstversiersels en jezelf verwent met chocola en kerststol? Teken dan een strip of cartoon. Het mag natuurlijk ook gruwelijk, extreem grappig, mysterieus of sexy zijn, als het maar met Kerst te maken heeft.
Stuur je bijdrage uiterlijk woensdag 22 december naar strips@stripster.nl. Eerder mag natuurlijk ook. De Kerst Special staat vanaf zaterdag 25 december op StripSter. Alvast bedankt voor je inzending, ook namens de Kerstman: Ho-ho-ho!
(RS)

13-12-10De Str!pdagen verhuist naar Gorinchem
In 2011 zal De Str!pdagen, het grootste jaarlijkse stripevenement in de Benelux, verhuizen naar Gorinchem. Ook wordt er gebroken met een jarenlange traditie. Het stripfeest vindt niet meer in de herfst plaats maar in het voorjaar: op 12 en 13 maart.
Reden is dat er volgend najaar een stripfestival wordt georganiseerd in het centrum van Breda.
Om de duizenden stripliefhebbers beter te kunnen bedienen is besloten om De Str!pdagen naar het voorjaar te verplaatsen. In Expo Houten, waar het evenement al sinds 2005 onderdak had, bleek in het gewenste weekend geen ruimte te zijn. En daarom is uitgeweken naar Evenementenhal Gorinchem. De bedoeling is om De Str!pdagen steeds in het voorjaar te laten terugkeren.
Tijdens De Str!pdagen in 2011 zal er speciale aandacht zijn voor de grafische roman. Ook reikt Het Stripschap voor de 38e keer de Stripschapprijs uit, de belangrijkste stripprijs van Nederland.
(RS)


het Nieuws-archief

zaterdag 15 - zondag 16 januari 2011
Alkmaar (nl) - Wilde expositie van Anna Mul
wilde expositie = een expositie die zomaar opeens ergens is
vigilantie = oud pakhuis in Alkmaar
van harte welkom = ook kans op een kopje koffie of thee
Website: anuka.nl
Vigilantie - Verdronkenoord 45 - 1811 BB Alkmaar (nl)
Open: 11:00-17:00

zaterdag 22 januari 2011
Heverlee (be) - optreden Improrlando
De 3e Improrlando pur sang met Marc Bastijns.
Website: improrlando.be
De Koelisse - Studentenwijk Arenberg 1 - Heverlee (be)
Aanvang: 20:00 - Tickets € 5,- (vvk)

zondag 23 januari 2011
Putte (be) - Mechelse Stripbeurs
Website: stripbeursputte.be
Klein Boom - Mechelbaan 604 - Putte (be)
Open: 09:00-18:00

donderdag 27 - zondag 30 januari 2011
Angoulême (fr) - Stripfestival Angoulême
De 38ste editie van het internationale stripfestival in Frankrijk.
Info: stripturnhout.be.
Website: bdangouleme.com
71 Rue Hergé - 16000 Angoulême (fr)


zondag 6 februari 2011
Opwijk (be) - Stripbeurs Nijdrop Opwijk
Met ruil -en tweedehandsbeurs, verkoop nieuwe strips en stripcafé. Vanaf 14u signeersessie.
Website: nijdrop.be
E-mail: griet.vanbuggenhout@nijdorp.be
Jeugdhuis Nijdrop - Kloosterstraat 9 - 1745 Opwijk (be)
Open: 10:00-18:00


zondag 13 februari 2011
Leuven (be) - 14e Stripbeurs Leuven
E-mail: hendrickxjeanpierre@skynet.be
Redingenhof - Redingenstraat 90 - Leuven (be)

zondag 20 februari 2011
Lichtervelde (be) - Ledendag Brabantstrip
Website: brabantstrip.be
E-mail: filip.vanderper@skynet.be
Zaal Lichtenhove - Torhoutstraat 36C - Lichtervelde (be)
Open: vanaf 13:00

zondag 27 februari 2011
Nieuwegein (nl) - 24e Fameuze Fanclub Dag
Website: fameuzefanclub.nl
E-mail: info@fameuzefanclub.nl
NBC De Blokhoeve - Blokhoeve 1 - Nieuwegein (nl)
Open: 10:00-17:00


zaterdag 12 & zondag 13 maart 2011
Wilrijk (be) - 23ste Wilrijkse Stripdagen
Website: vlaamsstripcentrum.be
E-mail: info@vlaamsstripcentrum.be
Valaarhof - Letterkundestraat 133 - 2610 Wilrijk (be)

zaterdag 12 & zondag 13 maart 2011
Gorinchem (nl) - De Str!pdagen
Thema: de grafische roman
Website: stripdagen.nl
E-mail: info@stripschap.nl
Evenementenhal - Franklinweg 2 - 4207 HZ Gorinchem (nl)
Open: zaterdag-zondag 10:00-17:00
Toegang € 9,50

woensdag 23 maart 2011
Leuven (be) - 4e Vlaamse ImproCup
Het officieuze kampioenschap improvisatietheater, georganiseerd door Improrlando (met Marc Bastijns) en Preparee.
Website: improrlando.be
Aula Pieter de Somer - De Beriotstraat - Leuven (be)
Aanvang: 20:30


zondag 3 april 2011
Rotterdam (nl) - 5e Menner Stripbeurs
10.00 - 18.00 uur
Thema: western. Met Menner Movies Western themavoorstelling, signerende tekenaars, stripboeken, postcards, DVD's, stripbladen, borduurwerk en countrymuziek.
Website: freewebs.com/mennerstripbeurs
E-mail (Richard de Regt): striptekenaar@cs.com
Volkstuinen - Eiland van Brienenoord 17 - 3077 AE Rotterdam (nl)
Open: 10:00-18:00 - Toegang € 5,-

zondag 3 april 2011
Maasmechelen (be) - Stripfestival Maaslandstrip
Website: maasland-strip.be
E-mail: info@maasland-strip.be
Cultureel Centrum - Koniginnenlaan 142 - 3630 Maasmechelen (be)

zaterdag 16 & zondag 17 april 2011
Arnhem (nl) - Stripbeurs Arnhem lustrum editie
Website: stripbeursarnhem.nl
Centrum Arnhem (nl)

zondag 17 april 2011
Gent (be) - Gentse Stripbeurs
Website: gentsestripbeurs.be
E-mail: info@gentsestripbeurs.be
VIP-school - Martelaarslaan 10 - Gent (be)
Open: 10:00-18:00 - Inkom € 3,-


zondag 1 mei 2011
Gouda (nl) - Strips op de Markt
Website: stripsopdemarkt.nl
centrum Gouda (nl)
Toegang gratis

zaterdag 7 mei 2011
Heverlee (be) - 5e verjaardagsfeestje Improrlando
Na 5 jaar improvisatietheater zijn we eindelijk rijk genoeg om te trakteren (met Marc Bastijns).
Website: improrlando.be
Zaal Heliand - Residentie Lerkenveld - Waversebaan 220 - 3001 Heverlee (be)
Aanvang: 20:00 - Toegang gratis


zaterdag 20 augustus 2011
Kampen (nl) - 13e Kamper Stripspektakel
Website: kamper-stripspektakel.nl
Oudestraat - centrum Kampen (nl)
Open: 10:00-17:00 - Toegang gratis


zaterdag 10 & zondag 11 september 2011
Breda (nl) - Stripfestival Breda
Website: stripbeursbreda.nl
Chassé Theater - Claudius Prinsenlaan 8 - 4811 DK Breda (nl)

november 2010 - half januari 2011
Groningen (nl) - Hans Schiffers - Pop op papier
Tot half januari 2011 zijn de cartoons te zien die Hans Schiffers de afgelopen vijf jaar maakte van popsongs: de Cryptopicto's. Deze cartoons werden gepubliceerd op het internet en er zat een puzzeltje aan verbonden voor de luisteraars van Schiffers.fm op Radio 2.
Website: stripmuseum.nl
E-mail: receptie@stripmuseumgroningen.nl Nederlands Stripmuseum - Westerhaven 71 - 9718 AC Groningen (nl)
Open: zie bij Musea
tel: +31 (0)50 - 317 8470

17 december 2010 - 22 januari 2011
Brussel (be) - George Pratt
Info: petitspapiers.be.
Galerie Petits Papiers - Boulevard Maurice Lemonnier 3 - 1000 Brussel (be)
Open: maandag-zaterdag 10:00-18:30
Tel: +32 (0)2 / 513 4670

15 januari - 2 februari 2011
Rotterdam (nl) - Rotterdam Review #3
Tentoonstelling van 26 ontwerpers.
De presentatie van de juryrapporten is op zaterdag 29 januari.
Info: studiohergebruik.nl.
Studio Hergebruik - Coolsingel 53 - Rotterdam (nl)
Open: dinsdag-zaterdag 11:00-18:00
Tel: +31 (0)10 – 413 3660

november 2010 - 5 februari 2011
Amsterdam (nl) - Chicks, kicks & glory
Expositie over Marokkaans-Nederlandse kickboksende meiden, verbeeld door zeven striptekenaars: Peter Pontiac, Maaike Hartjes, Mike Kok, Farida Laan, Sandra de Haan en Christina Richarte & Henrike Olasolo.
Info: michaelminneboo.nl.
Website: imagineic.nl
Imagine IC - Bijlmerplein 1006 - 1102 ML Amsterdam Zuidoost (nl)
Open: dinsdag-zaterdag 11:00-17:00
Tel: +31 (0)20 - 489 4866

10 januari - 7 februari 2011
Den Haag (nl) - Politiek in Prent 2010
De beste politieke tekeningen van 2010
Info: nieuwspoort.nl.
Perscentrum Nieuwspoort - Lange Poten 10 - 2511 CL Den Haag (nl)
Tel: +31 (0)70 - 346 9440

16 oktober 2010 - 20 februari 2011
Lier (be) - Het werk van GoT
Naar aanleiding van zijn 80ste verjaardag een overzichtstentoonstelling van de beste en vrolijkste nonsenspoëet van tekenend Vlaanderen, GoT (Gommaar Timmermans).
Info: lier.be.
Timmermans-Opsomerhuis - Netelaan 4 - 2500 Lier (be)
Open: dinsdag-zaterdag 10:00-12:00 + 13:00-17:00
Tel: +32 (0)3 / 8000 394

november 2010 - 28 februari 2011
Baarn (nl) - Hanco Kolk - Muurschildering
In april 2010 was striptekenaar Hanco Kolk Kunsternaar in huis in Kasteel Groeneveld. Hij maakte voor de Hasselaerzaal een immens groot muurbeeldverhaal, geïnspireerd door de grotten van Lascaux en de dieren op landgoed Groeneveld.
Info: kasteelgroeneveld.nl
Kasteel Groeneveld - Groeneveld 2 - 3744 ML Baarn (nl)
Open: dinsdag-zondag 11:00-17:00
Tel: +31 (0)35 - 542 0446

13 oktober 2010 - 3 maart 2011
Groningen (nl) - Kapitein Rob - Dromen van avontuur
Tentoonstelling met een greep uit het omvangrijke oeuvre van Kapitein Rob-tekenaar Pieter Kuhn (1910-1966).
Info: stripmuseum.nl.
Nederlands Stripmuseum Groningen - Westerhaven 71 - 9718 AC Groningen (nl)
Open: zie bij Musea
Tel: +31 (0)50 - 317 8470

5 oktober 2010 - 6 maart 2011
Brussel (be) - Schatten van het Europese Stripverhaal
Originelen van een vijftigtal tekenaars. Met o.a. Hergé, Jijé, Willy Vandersteen, Marc Sleen, David Lloyd, Uderzo, Hugo Pratt, Jaromir, Vittorio Giardino, Jef Nys, Ville Ranta, Ruben Pellejero en Grzegorz Rosinski.
Info: stripmuseum.be.
Belgisch Centrum van het Beeldverhaal - Zandstraat 20 - Brussel (be)
Open: zie bij Musea
Tel: +32 (0)2 / 219 1980

11 februari - 13 maart 2011
Amsterdam (nl) - Politiek in Prent 2010
De beste politieke tekeningen van 2010!
Info: persmuseum.nl.
Persmuseum - Zeeburgerkade 10 - 1019 HA Amsterdam (nl)
Open: dinsdag-vrijdag 10:00-17:00
         zondag 12:00-17:00
Tel: +31 (0)20 - 692 8810

Belgisch Centrum van het Beeldverhaal
(be) Brussel
open: dinsdag-zondag 10:00-18:00
Zandstraat 20 - 1000 Brussel (be)
tel: +32 (0)2 / 219 1980 - fax: +32 (0)2 / 219 2376
stripmuseum.be | visit@stripmuseum.be

Marc Sleen Museum
(be) Sint-Gillis (Brussel)
open: dinsdag-zondag 11:00-13:00 + 14:00-18:00
Zandstraat 31 - 1000 Brussel (be)
Rechtover het Belgisch Stripcentrum
tel: +32 (0)2 / 219 1980 - fax: +32 (0)2 / 219 2376
marc-sleen.be | visit@cbbd.be

Het Huis van het Beeldverhaal
(be) Brussel
open: dinsdag-zondag 10:00-18:00
Keizerinlaan 1 - 1000 Brussel (be)
tel: +32 (0)2 / 502 9468
jije.org | info@jije.org

Hergé Museum
(be) Louvain-la-Neuve (Leuven)
open: dinsdag-vrijdag 10:30-17:30
         zaterdag-zondag 10:00-18:00
Rue du Labrador 26 - 1348 Louvain-la-Neuve (bij Leuven) (be)
tel: +32 (0)10 / 488 421 - fax: +32 (0)10 / 455 777
museeherge.com | info@museeherge.com

Stichting Raymond Leblanc
(be) Sint-Gillis (Brussel)
open: woensdag-vrijdag 12:00-18:00
         1e weekend v/d maand 12:00-18:00
Paul-Henri Spaaklaan 7 - 1060 Sint-Gillis (Brussel) (be)
tel: +32 (0)2 / 520 70 09 - fax: +32 (0)10 / 521 70 09
fondationrleblanc.be | info@fondationrleblanc.be

Heinz Museum
(nl) Amsterdam
open: woensdag 13:00-18:00
         vrijdag-zaterdag 13:00-17:00
Heinz Museum - Nieuwe Amstelstraat 111 - Amsterdam (nl)
gezelligleuk.free.fr

Kresse Museum
(nl) Gouda
open: op afspraak
Kresse Museum - Turfmarkt 20 - 2801 HA Gouda (nl)
kressemuseum.nl | post@kressemuseum.nl

Het Nederlands Stripmuseum
(nl) Groningen
open: dinsdag-zondag 10:00-17:00
Westerhaven 71 - 9718 AC Groningen (nl)
tel: +31 (0)50 - 317 8470
stripmuseumgroningen.nl | receptie@stripmuseumgroningen.nl

Centre National de la Bande Dessinée et de l'Image
(fr) Angoulême
open: dinsdag-vrijdag 10:00-18:00
         zaterdag-zondag 14:00-18:00
         juli-augustus open tot 19:00
121 Rue de Bordeaux - 16000 Angoulême (fr)
tel: +33 / 545 386 565
Info: cnbdi.fr

Stuur berichten voor Nieuws en Agenda naar
nieuws@stripster.eu

Henk Schouten
Bergse Hoofd 72
(nl) 6834 DB Arnhem


© 2011
het Nieuws-team / StripSter
01-01-2011