--> Nieuwsoverzicht

Interviews 2 juni 2010

Interview met 'Kate Crackernuts' tekenares Yvonne Vetjens

 Yvonne
Yvonne met originelen van Kate Crackernuts

Yvonne Vetjens (1982) publiceerde de afgelopen maanden het mooie beeldverhaal Kate Crackernuts op StripSter, gebaseerd op een Brits sprookje. Het werd vooraf gegaan door De lier van Liamura, haar eerste kleurenstrip waarmee ze al veel indruk maakte. Niet alleen is Yvonne een getalenteerde tekenares met een voorliefde voor fantasy, ze maakt ook schilderijen zoals je bij het interview kunt zien.

Door Robin Schouten

Yvonne is afgestudeerd als kunsthistoricus. Regelmatig bezoekt ze musea om van allerlei schilderkunst te genieten. Tegenwoordig volgt ze een opleiding Oude Schildertechnieken, en doceert cursussen over kunst en kunstgeschiedenis. In haar vrije uurtjes tekent en schildert ze graag. Haar grote interesse in fantasy en sprookjes verwerkt ze met veel passie en liefde in haar werk.

Dit is Yvonne's eerste interview, waarin ze uitgebreid vertelt over haar teken- en schilderwerk en uiteraard ook haar strips.

 schetsboek "Eigenlijk ben ik geboren met het potlood in de hand. Ik heb altijd wel figuratief getekend en illustratie-achtige dingetjes gemaakt. Al heel vaak tekende ik mensjes. Misschien was dat wel een beetje stripachtig, dat zou goed kunnen. Later ben ik ook gaan schilderen, en daarbij werd aquarel mijn favoriete materie. Zwartwit tekenen is ook ontzettend leuk om te doen, eigenlijk doe ik dat te weinig. Als ik aan het tekenen ben met de losse hand, is het meestal in zwartwit. Maar als ik echt iets wil afmaken wordt het negen van de tien keer een schilderijtje. Van kleins af aan al hou ik al van fantasy, en ik ben altijd gek geweest op sprookjes. In mijn boekenkast zie je ook een rij sprookjesboeken en fantasy-achtige boeken. Tussen alle kunstboeken staat er bijvoorbeeld ook een van Alan Lee. Hij is een van de beste fantasy-tekenaars en aquarellisten die er is. En Amy Brown is een van mijn favoriete fantasy schilderessen. Ik kan niet ontkennen dat ik door haar beïnvloed ben. Ze tekent ook van die schattige elfjes en engeltjes. De elfen die ik schilder zijn vaak gebaseerd op sprookjes. Maar ik laat me ook wel inspireren door artiesten uit de negentiende eeuw."

"Een tekenopleiding heb ik niet gevolgd. Nadat ik VWO had gedaan wilde ik graag studeren en vanwege mijn interesse voor kunst die richting in. Daarom ben ik aan de universiteit van Amsterdam Kunstgeschiedenis gaan studeren, en in 2007 ben ik afgestudeerd richting Middeleeuwse kunst. Sinds 2009 volg ik een opleiding Oude Schilderkunsten in Den Bosch en dat is heel leuk. Afgelopen mei zijn we met ons schilderklasje naar Florence geweest om te schilderen en kunst te bekijken, een hele mooie ervaring."

"Nee, ik heb nooit voor blaadjes getekend. Het is altijd een hobby geweest. Als mensen achter mij stonden en complimentjes gaven over mijn tekenwerk voelde ik me daar meestal wat ongemakkelijk bij, hoewel het natuurlijk goedbedoeld is. Mijn tekeningen en schilderijen heb ik zo'n 6 jaar geleden voor het eerst op internet gezet. Eerst op Deviant Art, waar veel fantasy art op staat. Daar staan duizenden tekeningen en schilderijen op. Het is een art community waar zowel amateurs als professionals op publiceren, heel leuk. Je maakt er ook heel makkelijk contact met mensen."

 Nantosuelta Folklore en mythologie
"Ik lees amper strips, al ben ik wel opgegroeid met Suske en Wiske en Asterix, die hadden mijn ouders. Asterix is niet mijn tekenstijl, maar als je goed kijkt is Uderzo een ontzettend goede tekenaar. Zoals je ziet heb ik maar een zielig rijtje met een paar stripboeken (ze pakt de strips uit haar boekenkast). Een tijdje ben ik fan geweest van de virtuele band Gorillaz, en de designer en animator Jamie Hewlett maakte ook Tank Girl. Daar heb ik een boek van, de tekeningen vind ik helemaal fantastisch. En ik heb een Elfquest, die heb ik ooit gekregen. Omdat ik The Dark Knight zo goed vond heb ik een boek gekocht van Dave McKean: het Batman verhaal Arkham Asylum. Ik heb ook een serie samengebundelde comics gespaard, de Sandman serie van Neil Gaiman, en daar haal ik altijd een hele hoop dingen uit. Ik ben zelf nogal thuis in folklore en mythologie en daar staan de verhaaltjes van Neil Gaiman vol mee. Daardoor worden ze voor mij ook tien keer zo leuker om te lezen, want ik ontdek een hele hoop bruggetjes tussen het verhaal van Gaiman en die veel oudere verhalen. Zelf hou ik vooral van gedetailleerd tekenwerk, maar ik kan ook genieten van iets simpelers, waarin een tekenaar met een paar lijnen heel veel dingen neerzetten. Ja, de kunst van het weglaten."

Haar eerste strip
"Via een vriendin van mij, Alessandra Capizzi, ben ik begonnen met strips tekenen. Ik zou voor haar illustraties gaan maken, omdat ze verhalen schrijft. We zijn allebei hele grote Harry Potter-fans en zij had een fansite. Ze vroeg aan mij, wil je er een stripverhaal voor maken? Dat leek me wel leuk, want ik had nog nooit een strip gemaakt. Dat heb ik in 2008 ook gedaan, al heb ik het nooit helemaal afgemaakt, op een pagina na dan. Ik ga het nog wel eens afmaken. De strip heet To Live and Let Live, en is gebaseerd op een scène uit een verhaal van Alessandra, The snake and the eagle. En dat is weer een fanverhaal gebaseerd op de karakters Harry Potter."

 To Live and Let Live
(uit To Live and Let Live)

 De lier van Liamura De lier van Liamura
"Olivier Rieter heb ik leren kennen via Deviant Art. Hij zag daar mijn werk opstaan en zocht iemand die een van zijn verhaaltjes wilde tekenen. Het heeft in 2008 op StripSter gestaan, mijn eerste publikatie ook op deze site. Deze zwartwitstrip heeft geen titel. Het gaat over mensen die een grot plat willen gooien, en dan komt er zomaar een draak uit. Een soort van fantasy-achtig verhaaltje dus ik vond het meteen een heel leuk gegeven. Ook met een beetje folklore, en als je daar iets vanaf weet dan zie je meteen het verband met draken die in grotten leven, in meren enzovoorts.
Daarna kwam Olivier met het 12-pagina fantasyverhaal De lier van Liamura aanzetten, onze tweede samenwerking. Ik vond het erg leuk om deze strip in kleur te maken. Ik begon met potlood, daarna met zwarte pen erover, en vervolgens kleurpotlood en ook stukjes met aquarel. Ik wilde voornamelijk de mensen met kleurpotlood doen, en achtergronden en andere dingen met aquarel. Het is dus een mengeling van technieken. Ik heb niet echt een vast stramien daarin. Omdat ik nog niet veel ervaring had met strips tekeningen, was ik met De Lier van Liamura nog zoekende naar de composities. Schetsen maken doe ik zelden. De Middeleeuwse kleding in de strip heb ik allemaal verzonnen. Olivier heeft de spreuken in de strip bedacht, hij had het hele scenario kant en klaar geleverd. Er waren een paar kleine dingetjes er in die me wat minder aanspraken, en die heeft hij ook veranderd. Onze samenwerking was heel relaxt. Misschien krijgt het nog wel eens een vervolg."

 Kate Crackernuts Kate Crackernuts
Vorig jaar al had Yvonne het plan om haar favoriete sprookjes te gaan verstrippen. Haar eerste keus viel op een Schots sprookje. De afgelopen maanden heeft haar bewerking van Kate Crackernuts wekelijks op StripSter gestaan.
"Ik heb zoveel ideeŽn, maar omdat sprookjes veel mensen aanspreken heb ik daarvoor gekozen. En sprookjes interesseren me al mijn hele leven, vanaf kleins af aan. Later ben ik er wat dieper op in gegaan; waar komen sprookjes vandaan, waarom werden ze verteld en later ook opgeschreven – dat soort dingen. Ik dacht, laat ik twee van de dingen waar ik het meest van houd, sprookjes en tekenen, met elkaar combineren. Omdat sprookjes verhalen zijn kwam ik al snel uit bij tekeningen in stripvorm. Kate Crackernuts is een bestaand sprookje. Joseph Jacobs heeft het aan het einde van de negentiende eeuw opgeschreven (in die tijd was het verzamelen van sprookjes en volksverhalen een populaire bezigheid). De precieze oorsprong van het verhaal is niet bekend. Het enige dat ik weet is dat het in Groot-BrittanniŽ ontstaan moet zijn. Net zoals met alles sprookjes zitten er verschillende elementen in die ouder kunnen zijn. Zo stamt het geloof in elfen die onder heuvels leven mogelijk uit voorchristelijke tijden."

Yvonne's werkwijze
"Ik heb eerst de tekst van het sprookje overgenomen in Word en daaruit een samenvatting gemaakt – dit komt er wel in en dat niet. Vandaar uit ben ik een indeling gaan maken en uiteindelijk op negen pagina' s uitgekomen. Meestal werk ik daarna per pagina. Dus van de eerste maak ik eerst een schets om te kijken of het idee in mijn hoofd ook uitvoerbaar is op papier, en dan begin ik met het maken van de pagina. Als die klaar is begin ik met een schets voor de volgende pagina."
Welke dingen vond Yvonne moeilijk en ook leuk om te tekenen in Kate Crackernuts? "Ik heb moeite met het tekenen van gebouwen, architecturale zaken en zo. Dat moet over het algemeen toch vrij recht en strak zijn, terwijl ik juist meer van het vloeiende en organische ben. Maar dat is ook weer een uitdaging. Ook ben ik niet zo gek op tekeningen die herhaald moeten worden, voor een bepaalde scŤne bijvoorbeeld. Ik denk dat ik daarvoor te snel verveeld ben… Wat ik altijd leuk vind om te tekenen zijn decoratieve elementen, en ook de jurken van de meisjes en mooie gewaden vind ik leuk om te doen. Bomen en bossen zijn ook heerlijk om te tekenen en schilderen, daar leef ik me graag in uit. En dan is er nog het fantasy-element: alles kan dus je kunt je fantasie de vrije loop laten gaan."

 Whispers

"Ja, ik ben tevreden over hoe ik de Kate strip in beeld heb gebracht. Sprookjesfiguren hebben nooit echt veel persoonlijkheid, omdat ze meer archetypes uitbeelden dan echte personages. Denk aan 'de prins', 'de heks', en zo. Maar ik ben vooral tevreden met hoe ik de zusjes Kate en Anne heb weergegeven. Ik wilde er geen typisch stripverhaal van maken met het ene plaatje dat het andere netjes opvolgt in een wit kader. En ik vind het leuk om met kleuren en composities te spelen. Er zat wel wat tijdsdruk achter om iedere pagina op tijd af te krijgen voor publicatie op StripSter, en dat is hier en daar wel te zien. Maar dat is weer een les voor de volgende keer."

 Femke Dekker

Beeldverhalenvertelster
"Ik zie mezelf niet echt als striptekenares, meer een beeldverhalenvertelster. Ik heb verschillende mensen horen zeggen dat ze mijn werk geschikt vinden voor illustraties en daar ben ik het zelf ook wel mee eens. Schrijvers mogen dan ook contact met me opnemen via deze link, waar je ook illustratiewerk van me kunt zien. Daarnaast voel ik ook niet de behoefte om alleen nog maar strips te tekenen, ik houd het liever breder."

Dit jaar heeft Yvonne een schilderij gemaakt voor kinder-en jeugdboekenschrijfster Femke Dekker. "Die samenwerking was heel leuk en relaxed, en ik was natuurlijk erg blij dat ik dit voor haar kon doen. Maar voor zover ik weet is het wel eenmalig. Het schilderij is nu te zien als achtergrond op de website van Femke, en ik ben er tevreden mee. Als ze nog iets voor me heeft mag ze altijd contact met me opnemen!"

We kunnen in de toekomst vast nog wel nieuwe strips van Yvonne verwachten. Heeft ze al ideeŽn? Andere sprookjes verstrippen?
"Ja, er komt nog meer aan. Ik heb zelfs het eerste sprookje al uitgewerkt. Maar ik ga er nu wel de tijd voor nemen, dus het gaat zeker nog een paar maanden duren voor ik weer iets opstuur. De komende tijd ga ik in ieder geval ook weer schilderen."

Al het tekenwerk van Yvonne op StripSter kun je terugzien via deze link.
Veel van haar schilderijen en tekeningen kun je bekijken op: yvonnevetjens.deviantart.com
of: www.yvonnevetjens.com/Galerie.html.


Tekst © 2010 Robin Schouten / StripSter
Illustraties © Yvonne Vetjens
© Stripster