--> Archief

15 september 2012


Carolina Albalá is grafisch ontwerpster, 2D animator en illustratice en af en toe speelt ze een potje basketbal met haar vrienden en met iedereen die toevallig voorbij komt en spontaan mee wil spelen. Vanaf 2001 heeft ze voor strippublikaties zoals Proyecto Sapo en Thermozero gewerkt. Heeft ook tekenles aan kinderen gegeven. En in 2012 gaf ze, samen met Diego Burdío, in eigen beheer haar eerste strip uit: Nadine y Daniel.
Autorimaginario studeerde af aan de Kunstakademie met specialisatie Audiovisuele Middelen. Hij heeft altijd in die sector gewerkt. Tegenwoordig werkt hij ook als scenarist en begint in die hoedanigheid te publiceren bij het Spaanse tijdschrift Amaníaco en uitgeverij ¡Caramba! Tevens houdt hij een blog bij waar hij zijn gags publiceert over alles en nog wat wat hij leuk vindt of hem uitermate stoort. Kortom, tekenen als een soort vlucht uit de werkelijkheid.
Pier Brito begon zijn carriére met fanzines in Buenos Aires (Argentinië). Daarna werkte hij voor Marvel (als inkter van Daredevil en andere series) en DC Comics. Heeft met uitgeverij La Cúpula in Glenat España gewerkt. In 2011 publiceerde hij Contrarreloj op scenario van Alejo Valdearena. Op dit moment maakt hij zijn strip Logout af, een Graphic Novel over science fiction op scenario van Sergi Puertas dat in 2012 door EDT in Spanje gepubliceerd zal worden. Sinds enige jaren woont hij in Amsterdam.
pierbritostoryboards.blogspot
David Buceta (Vilagarcía de Arousa, 1984). Wat hij te veel aan gewicht heeft, heeft hij te weinig aan haar op zijn hoofd, of zoiets... Kortom, linkshandig individu, kippig en nog een paar van zulke eigenschappen die hem alleen maar knapper maken. Weet min of meer te overleven met poppetjes tekenen en af en toe ook een beetje herrie schoppen (muziek). Geestelijke vader van figuren als El Ángel Golondrino en Capitán Pepinillo. Tevens motor achter het fanzine Sinónimos de Lucro.
Diego Burdío is geboren in Zaragoza in 1981. Heeft zich altijd met striptekenen bezig gehouden maar begint pas vanaf 1999 in fanzines zoals Proyecto Sapo zijn werk te publiceren. Later geeft hij in eigen beheer zijn strips uit: Rayada de coco, Cuaderno de viaje: Shanghai. Met de strip Hotel Safari (collectief werk) won hij een prijs in 2008 in Barcelona. Samen met Carolina Albalá maakte hij de strip Nadine y Daniel. Tevens werkt hij samen met elestafador.com en cinemascomics.com.
Chema Cebolla (Zaragoza, 1971). Afgestudeerd in Marketing en Grafisch Ontwerp. Tekent al heel erg lang strips. Werkte mee aan het tijdschrift 451º waarvoor hij de bekende figuur Harry Clever bedacht. In het tijdschrft El Hombre Mosca kon je ook zijn strips bewonderen. Tevens werkte hij voor uitgeverij Burz. Tegenwoordig tekent hij voor fanzines als Thermozero Cómics, El Loco Samoano en Estafermo en bereidt hij zijn eerste Graphic Novel voor: Lorién.
Gonzalo Conradi (Sevilla, 1976). Winnaar van de prijs Premio Nacional de Pintura 2007, uitgereikt door de Universiteit van Sevilla. Heeft in verschillende tentoonstellingen door heel Spanje zijn werk gepresenteerd, ook in het buitenland in Duitsland en Engeland. In samenwerking met Raquel Maireles is Conradi de ontwerper van het Museo de la Mujer en el Flamenco geweest. De laatste jaren illustreert hij flamenco-cd-hoesjes o.l.v. van Ricardo Pachón voor het Centro Andaluz del Flamenco en muziekuitgeverij Nuevos Medios.
Rodrigo Cota. Scenarist en schrijver. Heeft verschillende boeken op zijn naam staan over geschiedenis en heeft wel eens een prijs in ontvangst genomen, zoals de prijs voor Beste Scenario op het Festival Encurto in 2009. Op dit moment schrijft hij voor verschilende media als krant en televisie, respectievelijk Diario de Pontevedra en Cadena Ser.
Excelsior Comix is RINA en omgekeerd: Twee in één. Illustrators en fanzine-tekenaars die ergens eind jaren 80 geboren werden. Vanuit het tropische Valencia proberen zij zich een weg te banen binnen de kronkelende en moeilijke kulturele paden van het beeldverhaal.
Miguel Gómez Andrea alias GOL (Madrid 1960), is striptekenaar, stripscenarist, acteur en toneelschrijver. Met strips en boeken heeft hij meer dan veertig titels op zijn naam staan bij verschillende instanties en zelfstandige uitgeverijen. Van zijn stripfiguur Javi Cabrero, die meer dan twintig jaar bij het Baskische tijdschrift TMEO verschijnt, zijn inmiddels al drie albums verschenen. Voor uitgeverij Indica Books heeft hij drie stripverhalen gemaakt die in verschillende talen zijn verschenen. Zijn meest inspannend werk is Mahabhárata (episch hindisch gedicht) waarvan het eerste deel door uitgeverij Olañeta in Spanje is verschenen. Overige twee delen zijn in de maak. Vanaf 2005 is hij de motor achter Estudio La Recua, gespecialiseerd in de promotie van de geschiedenis via Kunst: Theater, literatuur, strip, tentoonstellingen en documentaires.
Esteban Hernández (Ciudad Real, 1979). Afgestudeerd aan de Kunstakademie van Valencia, de stad waar hij nog steeds woont. Heeft o.a. in de volgende media gepubliceerd: El Pais Semanal, Benzina, El Jueves, Quimera en jeugdtijdschriften als Tretzevents, Fiulet, of striptijdschriften als TOS, Dos Veces Breve en Manglar. Tevens heeft hij vijf monografieën gepubliceerd: Bundel korte verhalen en vier Graphic Novels, waaronder een die een prijs won bij FNAC-Sinsentido. Geeft zijn fanzine Usted in eigen beheer uit, waarvoor hij de eerste prijs won tijdens de 30º Salón del Cómic in Barcelona.
Manuel Huertas (Huelva, 1978) herinnert zich dat hij altijd een potlood in zijn handen heeft gehad. Hij heeft twee passies die hij naar hartelust combineert: Onderwijs en tekenen. Heeft voor verschillende fanzines gewerkt die inmmiddels verdwenen zijn. Denkt na over het zo genoemde webcomic-fenomeem om op die manier zijn werk aan een groter publiek te presenteren.
Iñaket (Bilbao, 1965). Hij publiceerde zijn eerste stripverhalen rond 1986 in het tijdschrift Habe Komik. Werkt in illustratie en tekenfilm voor tv-series en films. Werkt al gedurende drie jaar voor Studio Mariscal in Barcelona. Is bezig met een kinderboek voor uitgeverij Neverland (Bilbao). In 2011 kwam Tristísima Ceniza uit bij uitgeverij Norma in Spanje, en vertaald als Tristes Cendres bij de Franse uitgeverij Cambourakis. Op dit moment bereidt hij een verhaal voor, El pico de los Cuervos, op scenario van Mikel Begoña, over een waargebeurd voorval uit de Francistische periode (1939-1975).
Laura Maíllo is 26 jaar oud en heeft Mode Design en Illustratie gestudeerd. Heeft aan de videogame The Cross Formula voor het bedrijf Katana Games gewerkt. Tevens covers gemaakt voor uitgeverij Éride en Aladrada Ediciones. Op stripgebied won zij samen met twee andere deelnemers de prijs Premio Popular al Mejor Fanzine Español op de grote stripbeurs Ficomic in 2011 voor het fanzine Epilepsia. Meegewerkt aan een grote expositie genaamd Por Amor al Arte (Bibliotheek María Moliner in Zaragoza). Op dit moment is ze druk bezig met haar strip Selket.
Francisco Menor, afgestudeerd aan de Kunstacademie, werkt als leraar tekenen op een middelbare school en is tevens stripateur van verhalen als Máscaras en Soy Capaz. Werkt ook met tijdschriften als El Arca de las Historietas en Sinónimos de Lucro. Menor tekent Leyendas de Lácenor voor TS Comix en is uitgever van het online tijdschrift Antimateria.
Javier Mora Bordel was tussen 2000 en 2003 redacteur en medewerker van het tijdschrift Engranajes. Voor het Argentijnse tijdschrift Sonaste Maneco werkt hij vanaf 2004. Tevens werkte hij in 2005 aan het Nederlandse projekt Camouflage Comics: Dirty War Images van de Jan van Eyck Academie in Maastricht. In 2007 voor het Cubaanse tijdschrift Revista Latinoamericana de estudios sobre la historieta. In 2009 voor het tijdschrift Diálogos de la comunicación (Universiteit van Buenos Aires). Vanaf 2002 werkt hij voor de grote Spaanse stripsite Tebeosfera met artikelen, essays en recensies. Tegelijkertijd probeert hij door te breken als strip-scenarist in samenwerking met tekenaars zoals Fernando Baldó, Gonzalo Conradi en Dante Ginevra.
F.H. Navarro is in 1971 geboren in Madrid en heeft daar Grafish Design gestudeerd. In 2002 begint hij voor verschillende fanzines te publiceren. Hij heeft de volgende strips in eigen beheer uitgegeven: Usted está aquí, Colibrí, tbo4Japan, Cuentos Preliminares, The Morran Book Project, PervertiDOS, Shoestring Magazine, El Galgo, Sushi...
Francesc Xavier Pérez. 35 jaar. Werkeloze docent (natuurlijk door de economische crisis, wat anders!). Uitgever van strips die het "net niet helemaal gemaakt" hebben. Schrijft gags voor verschillende webpagina’s. Tekenaars die hem hierbij een handje helpen zijn o.a. Wolverines Jr., Enric Nolla, Óscar Carcedo en Álvaro Maíllo. Zijn best verkochte stripverhaal was New-X-Pen in 2002. Natuurlijk hoopt hij (wie niet!) zijn slag te slaan.
Sergi Puertas (Barcelona, 1971) heeft romans geschreven als Porque sí, Subnormal en Mindundi. Ook schrijft hij poëzie: Ángeles cansados, Tira mis sueños a la calle y la lluvia los hará crecer en Sigue buscando. Heeft diverse prijzen voor zijn werk ontvangen. Ook is zijn werk hier en daar in verschillende antologieën verschenen. Was redacteur van de inmiddels verdwenen El Víbora gedurende de laatste drie jaar van het bestaan van dit blad.
Gustavo Rico (Barcelona, 1977). Tekenaar die in 2000 en 2002 in de prijzen viel bij de Wedstrijd voor StripVerhaal en Illustratie Injuve. Heeft werk geïllustreerd voor tijdschriften als Cuadernos Gitanos, Imagen de Extremadura en Benzina en kinderboeken voor uitgeverij Cruïlla Edicions. Is auteur van de geschiedenis-stripverhalen Los Dientes de la Eternidad Vol. I (2003) en Las Manos de Sophie Walder ( 2004), beide uitgegeven door uitgeverij Edicions Deponent. Ook heeft hij aan tijdschriften meegewerkt: TOS, Idiota y Diminuto, Como vacas mirando el tren, Cuadrado, Black Pulp Box en Almanaques Ilustrados DePonent. Op dit moment is hij druk bezig met het tweede deel van Los Dientes de la Eternidad.
Blog: gustavorico.tumblr.com.
Ángel Rodríguez Campoy (Cartagena, 1974). Studeerde Audiovisuele Communicatie in Madrid en geeft zijn eigen fanzines uit: Glubs! en Lococomix. Tevens werkt hij voor talloze andere, zoals Cabezabajo, Subterfuge... Bij uitgeverij Glénat España bracht hij in 2009 Necróticas uit. Elke week maakt hij een gag voor zijn blog.
Óscar Senar (Belver de Cinca, Huesca, 1984). Journalist. Deze man is verantwoordelijk voor de blog Viñetario.com, gespecialiseerd in het stripverhaal uit de regio van Aragón (Noord-Spanje). Uitgever, samen met Víctor Romano, van het fanzine Thermozero Cómics. Nu ook werkzaam als scenarist voor tijdschriften als Malavida en Estafermo.
Amanda Vázquez (Zaragoza, 1983) is grafisch ontwerpster en illustrator. Heeft aan verschillende fanzines en publicaties meegewerkt, waaronder de meest recente het tijdschrift Thermozero is. Winnares van de wedstrijd Comic Injuve de Aragon in 2008. Heeft verschillende boeken op haar naam staan: Mamá, ¿Cómo se pone la Olla Exprés? bij uitgeverij Hispanoeuropea en Ánimas al Alba bij Nabla Ediciones. Om te kunnen overleven ruilde ze de Spaanse zon in voor de Schotse bergen.
Roberta Vázquez de Cabo (Santiago de Compostela, 1989). Afgestudeerd aan de Kunstakademie te Pontevedra in 2011. Tentoonstelling in Ikas Art 2011, Bilbao. Tekent voor fanzines zoals Ficecream en maakt illustraties voor de krant Diario de Pontevedra.
Alejandro Viñuela Agra alias Jano is afgestudeerd aan de Kunstakademie van Pontevedra en heeft verschillende prijzen gewonnen zoals Injuve in 2002, Certamen Ourense in 2003 en de Golden Globos in 2011. Werkt als striptekenaar, illustrator en grafisch ontwerper.


© 2012
Santiago Martín / StripSter
2012-09-15
http://www.stripster.eu/?/actueel/artikelen/spanje.htm