--> index Etalage  --> auteurs-overzicht

Michiel van de Pol
Een wolk op pootjes
'The man who has no imagination has no wings'.
(Muhammed Ali; 1942)

'Een wolk op pootjes' is alweer het tweede autobiografisch getinte boekje van Michiel van de Pol. Net als in het voorgaande album ‘Medicijnman’ zijn we weer getuige van de belevenissen in huize Van de Pol. Daarmee schaart hij zich tussen illustere autobiografen als Barbara Stok, Gerrie Hondius en Maaike Hartjes. Het moet gezegd dat Michiel van de Pol wat mij betreft de meest toegankelijke auteur is van het stel. Het pretentieuze toontje dat de anderen wel eens parten speelt, ontbreekt vrijwel geheel in zijn werk.

Michiel van de Pol is in staat om met zijn minimalistische tekenstijl de juiste emoties weer te geven. Ook met het acteren van zijn personages is niet veel mis.

De wijze waarop hij de korte situatieschetsen uitwerkt, verraadt zijn vakkundigheid. Het is alleen jammer dat er gekozen is voor een te frivole stijl. Iedere scčne wordt op deze manier een gag. Op het laatst gaat dit een beetje tegenstaan. Heeft de auteur zo weinig vertrouwen in zijn eigen kunnen? Of schat hij de lezers te laag in? Toch is het een interessant aspect. Net als in veel andere gestripte ‘dagboekjes’ wordt al snel duidelijk dat de auteur eigenlijk weinig belangwekkends te vertellen heeft.

Proberen andere tekenaars dit mankement met gewichtigdoenerij te maskeren, Michiel van de Pol zoekt zijn toevlucht in de glimlach. Het gevolg is dat de korte verhaaltjes je nooit echt raken. Bijna wanhopig houdt de auteur de lezer op een veilige afstand. Daarmee doet hij zich danig tekort. Door de lezer nog meer te betrekken bij zijn verhalen, zal er een verbondenheid ontstaan. En dat lijkt me geen onbelangrijk aspect binnen dit genre.

Naast de autobiografische scčnes, worden we regelmatig vergast op Michiels bizarre hersenspinsels. Deze variëren van doorgescheurde mussen tot pratende drollen. Soms is het onderwerp goed gevonden en wordt het uitgewerkt tot een geslaagde slapstick, maar al te vaak verzandt het tot puberale ongein. Wat meer zelfkritiek zou hier op zijn plaats zijn geweest.

Het boekje eindigt met een geslaagde ‘kerkhofdialoog’ tussen Michiel en zijn vrouw. Beiden zijn overleden en naast elkaar begraven. Het gesprek dat ze met elkaar voeren is raak getroffen, met de juiste dosis humor en relativering. Jammer dat deze toon niet vaker de boventoon voert.

Al met al is het een aardig album geworden, met de nodige glimlachmomenten. Maar door de overduidelijke intentie van de auteur om de vitrages gesloten te houden, heeft het met een eerlijk autobiografisch werkje weinig van doen.


Danny Koningstein


Een wolk op pootjes - Michiel van de Pol; 95 pagina's in monochroom; uitg. Silvester.

Te verkrijgen bij de stripspeciaalzaak. De prijs bedraagt € 9,99.


© Danny Koningstein 2003
Danny Koningstein / StripSter
01-03-2003