--> index Etalage --> auteurs-overzicht

Bert van der Meij
Moesashi - inleiding


 Whatever happened to: Moesashi Bert van der Meij wordt in ’t algemeen beschouwd als één van de beste Nederlandstalige stripauteurs van de volwassenenstrip. Die status heeft hij onder meer verdiend met de Moesashi-trilogie, die hij, onder andere pareltjes, schreef voor de Sherpa-uitgeverij begin jaren ’90 van de vorige eeuw. De Moesashi-drieling verhaalt de lotgevallen van ene Takezo/Moesashi in een onbepaald verleden van het Verre Oosten, vanaf het moment dat hij door zijn senseï Takoean wordt omgevormd van zware crimineel tot een soort ‘samoeraï’, tot het moment waarop hij zich terugtrekt uit het ‘actieve’ leven van bloederige, doch eervolle (soms eerzuchtige) duels.

De reeks Moesashi vertelt ons in de eerste plaats het verhaal van Takezo die Moesashi wordt, maar het laat ons ook het verhaal zien van twee samoeraïs, die, met veel wederzijds respect, naar elkaar toegroeien. Dit in de tragische wetenschap dat hun ontmoeting, ondanks dat respect, vroeg of laat een fataal einde zal kennen voor één van beiden, waar ze zich wellicht al vanaf de eerste ‘kennismaking’ van bewust zijn. Of: hoe ook uiterste vormen van competitie op een hoogst eerbiedwaardige wijze kunnen verlopen.

De eindbalans van deze klassieker in de Nederlandstalige stripwereld is, dat de lezer die terugdeinst voor het karige gebruik van tekst, ongelijk heeft. Deze en andere toppers zouden aan u voorbijgaan. Het is spijtig dat deze albums nagenoeg niet meer verkrijgbaar zijn in de handel, maar allicht heeft iedereen wel een bibliotheek niet veraf met een stripafdeling, waar je ze ongetwijfeld kunt lenen. Draal echter niet, want al even ongetwijfeld zijn ze het grootste deel van het jaar ‘afwezig’, om door andere fijnproevers-stripogen gedegusteerd te worden!

Koen Van Rompaey

 • Moesashi
 • Moesashi ontmoet Kodjiro
 • Moesashi in duel met Kodjiro
   © BertvanderMeij

  © Koen van Rompaey 2001
  Danny Koningstein / StripSter
  15-12-2001