--> index ZozoLala  --> vorig nummer  --> volgend nummer  --> info ZozoLala

ZozoLala 138 ZozoLala 138
cover: Richard Sala

oktober-november 2004


Acacialaan: Conz

 Maaike Hartjes


inhoud ZozoLala 138

Auteur

Titel

Pag.

Lamelos Slagroomspuitfles 32
RayMan Onomatopeia: Pssjt 31
Joann Sfar Interview met Art Spiegelman 15-22
Peter de Wit Intussen op de redactie... 30

Hans Pols Richard Sala: "Ik geloof in de kracht van metaforen" 3-8
Toon Dohmen Manu Larcenet: Zullen we de behandeling maar stoppen? 23-25
Paul van Gremberghen Jean-Claude Denis: Het avontuur van alledag 26-27
Hans van Soest Acacialaan: Conz 28-29


Geen pijp, geen torens?

Dit is een stripinformatieblad. Vol geschreven teksten over getekende boeken. Opmerkelijk, als je er wat langer bij stilstaat. Want René Magritte schilderde niet voor niets: 'Dit is geen pijp'.
Nu zat Magritte met zijn schilderij nog niet meteen om rookwaar verlegen. Want net als letters zijn lijnen, cirkels en vlakken tekens om de werkelijkheid mee weer te geven. Zowel schrijvers als tekenaars proberen aan anderen iets duidelijk te maken. In die zin is er bij een geschilderde pijp al gauw geschreven vuur. Toch blijft het lastig om met woorden uit te drukken wat striptekenaars ons precies willen laten zien.
Dat is waarom we het leuk vinden om dit nummer ook eens een getekend inteview te presenteren. Kat van de rabbijn-auteur Joann Sfar onderwerpt In de schaduw van geen torens-auteur Art Spiegelman aan een virtueel vraaggesprek. Zodat iedereen eens kan zien wat er tussen de regels van zo'n interview -in de schaduw van geen torens- allemaal nog meer te beleven valt.
Rest ons nog een dankbetuiging aan het adres van stripboekhandel De Noorman in Arnhem die ons verblijdde met een groot aantal oude nummers. Verkregen als toegiften bij de inkoop van afgedankte verzamelingen. Een aantal van deze nummers, zoals die met artikelen over Tardi (72), Martin Lodewijk (78) en Hermann (82), was reeds lang uitverkocht. De ware verzamelaar kijkt het best op op www.antenna.nl/zozolala/F_Info.html (klik op 'voorgaande nummers').
De redactie


© ZozoLala (2004)
Henk Schouten / StripSter
20-03-2005