--> index ZozoLala  --> vorig nummer  --> volgend nummer  --> info ZozoLala

ZozoLala 137 ZozoLala 137
cover: Uli Oesterle

augustus-september 2004


Het laatste oordeel

Mars Gremmen: horror en ranzige seks

Acacialaan: Johan van Zanten

 Maaike Hartjes


inhoud ZozoLala 137

Auteur

Titel

Pag.

Lamelos Stelletje
26
RayMan Onomatopeia: Luv 27
Marcel Ruijters illustratie 25
Johan van Zanten Swah? 11

Hans van Soest De gekanaliseerde gekte van Uli Oesterle 3-6
Gerard Zeegers Mars Gremmen: horror en ranzige seks 7-9
Toon Dohmen Acacialaan: Johan van Zanten 10-11
Arend Jan van Oudheusden Hermann: het klooster in de maneschijn 12-16


Huh?

Als in een buitenlandse uithoek, ongeacht hoe ver weg of desolaat, ter sprake komt waar je vandaan komt, weet je wat je te wachten staat. Holland? Belgium? Huh? Was dat niet bij TsjechiŽ rechtsaf? Maar dat kan dus zo veranderen.
Want de komende maanden gaan de Nederlandstalige stripmakers massaal over de grenzen. Fokke & Sukke go global, Marcel Ruijters fleurt de VS op met zijn Troglodieten, Kim en Pieter de Poortere veroveren het Fransed bolwerk FluÔde Gacial (laatstgenoemde zelfs met medeverovering van dagblad Le Monde), Typex en Maaike Hartjes figureren in de anthologie Blood Orange. Het lijkt de bevestiging van een trend. Peter van Dongen mocht eerder al zijn Rampokan in het Frans verwelkomen, het Engelstalige maar van Nederlandse boden afkomstige Eiland kreeg een juichende internationale pers en Joost Swarte gaat op wereldtournee.
Zo'n trend is natuurlijk bemoedigend. De kwaliteit en vitaliteit van de Nederlandstalige stripcultuur worden herkend. Toch dringt zich de gedachte op dat hier meer in zou zitten. Het gaat per slot van rekening om individuele successen. Als je dat nou eens vergelijkt met hoe de Nederlandse literatuur de laatste jaren in Duitsland naam heeft gemaakt. Dat is mede het resultaat van effectief cultuurbeleid: proefvertalingen van Nederlandse auteurs, een thema tijdens de Frankfurther Buchmesse. Als uitgevers, auteurs en beide overheden dat nu ook eens voor de Nederlandstalige strip voor elkaar zouden boksen. Dan zou het gesprek volgend op het verwachtingsvolle 'Huh?' er toch alleen maar levendiger op maken?
De redactie


© ZozoLala (2004)
Henk Schouten / StripSter
20-03-2005