--> index ZozoLala  --> vorig nummer  --> volgend nummer  --> info ZozoLala

ZozoLala 136 ZozoLala 136
cover: Milan Hulsing

juni-juli 2004


Het laatste oordeel

Milan Hulsing: "Ik heb een voorliefde voor het bizarre"

Acacialaan: Mirjam Vissers


inhoud ZozoLala 136

Auteur

Titel

Pag.

Milan Hulsing cover 1
Lamelos Vegetarische spies 24
RayMan Onomatopeia: Do 25
Mirjam Vissers Verloren... 19
Peter de Wit Intussen op de redactie... 22

Hans van Soest Milan Hulsing: "Ik heb een voorliefde voor het bizarre" 3-7
Toon Dohmen Etienne Davodeau: Gaten in de hemel 14-17
Jef Nieuwenhuis Acacialaan: Mirjam Vissers 18-19
Jef Nieuwenhuis Paul Teng: De Oneven Orde - een keuze voor vijf jaar 20-21


Dagattractie

Eindelijk heeft Nederland dan een eigen Stripmuseum. Alle andere kun≠sten gingen al voor, maar ook de negende heeft nu zijn plekje gevonden. Zeurpieten vragen zich dan af waarom dat nu per se in Groningen moet zijn. Je zit namelijk al snel vier uur in de trein om al die originelen, oude strips, grappig nagebouwde objecten (zoals het omgevallen huis van de Biereco's of Erics vikingschip) en tijdelijke tentoonstellingen te mogen aanschouwen. Toegegeven, dat is een minpunt, maar aan het museum zelf mankeert weinig. Behalve dan de ingang, waarvoor je eerst door de Mc Donalds moet, omdat het museum zich op de eerste verdieping bevindt.
De opening was goed verzorgd. Er was niet bezuinigd op broodjes, drankjes en speeches. Burgemeester Wallage wist op efficiŽnte wijze in vijf minuten oprecht enthousiasme te simuleren voor een museum waar hij eigenlijk geen zin in had. Daarvoor had iemand van beheerder 'De Libťma-groep', die ook pretparken beheert, allerlei dingen verteld over de oude Grieken.
Verder overheerste na alle opstartproblemen verbazing over het verleidelijke resultaat dat werd gepresenteerd. De permanente tentoonstelling zag er aanlokke≠lijk uit, maar de tijdelijke expositieruimte, die in de toekomst mensen zal moeten overhalen nog een keer te gaan, stak daar magertjes bij af. Dat deed de vraag rijzen: als alle stripliefhebbers het museum hebben bezocht, waarom zouden ze dan nog een keer gaan? De conservator van het eerste uur is inmiddels vertrokken en het museum heeft geen wetenschappelijke afdeling in huis. Dat maakt van het museum eerder een leuke dagattractie, dan het volwaardige nationale instituut dat de Nederlandse strip juist zo hard nodig heeft.
De redactie


© ZozoLala (2004)
Henk Schouten / StripSter
29-07-2004