--> index ZozoLala  --> inhouds-opgave

ZozoLala 134februari 2004Het laatste oordeel

Herman, de lichtrode ridder - Bouden & Duchateau
Uitg. Oog & Blik; 32 pl.; kleur; slappe kaft; € 7,95

 Herman, de lichtrode ridder Alhoewel de invloed van Vandersteen en co. vooral bij Tom Bouden nog wel zichtbaar is, haalt de jongste generatie Belgische stripmakers vooral inspiratie uit de absurde humor van iemand als Kamagurka. Zie bijvoorbeeld de strips van Nix en Kim Duchateau. Deze laatste maakte samen met Tom Bouden een parodie op Vandersteens Rode Ridder: De roze... pardon, lichtrode ridder.
Bouden heeft al een tiental boeken op zijn naam staan, maar hij publiceert vooral in gay media en is daarbuiten minder bekend. Kim heeft drie boeken met gags op zijn naam staan.
De hoofdpersoon in 'De lichtrode ridder' is een dappere man die na een kruistocht terugkeert naar zijn land Fotokopië. Er wordt ech­ter gefluisterd dat hij zijn zwaard liever in een frisse knaap steekt dan dat hij vecht. Of dat waar is, zal in de loop van het verhaal al snel duidelijk worden. Er is hem nauwelijks rust gegund na zijn kruis­tocht, want de prinses wordt ontvoerd naar buurland Sodommora en aan de lichtrode ridder de taak haar te bevrijden. Vol goede moed vertrekt hij om zijn queeste tot een goed einde te brengen. Dit sim­pele plot is voor Kim en Tom Bouden vooral een kapstok om heel veel grappen te vertellen. De grapdichtheid per pagina is hoog en de humor gevarieerd. De nichtenhumor en woordgrappen van Tom Bouden combineren goed met de visuele humor van Kim. Ook de verschillende tekenstijlen gaan goed samen. Tom Boudens stijl lijkt te domineren, maar op een aantal pagina's wordt dit ruimschoots goed­gemaakt. Het is een geslaagde samenwerking geworden die een zeer geestige strip opleverde. Als toetje staan op de binnenkant van het kaft nog enkele bloopers.
deze twee auteurs tot dusver maakten: een van de verrassendste strips van de laatste tijd.
Hans Pols


© ZozoLala (2004)
Henk Schouten / StripSter
05-03-2004