--> index De Stripper  --> inhouds-opgave

Stripper 57april 2002En profil: René Leisink

 René Leisink Strips lezen of strips maken?
Ik ben altijd blij dat andere mensen zo dol zijn op strips lezen, want zelf houd ik het meest van strips maken. Misschien komt het omdat ik erg langzaam lees, maar waarschijnlijk vooral omdat ik lezen te passief vind. Ik ben liever bezig met zelf iets te creëren.
Strips tekenen of strips schrijven?
Geen van beide, ik vind het allebei even leuk. Maar het allerleukste vind ik het om een 'concept' voor een nieuwe strip te verzinnen: karakters uittekenen en uitdenken en het grove plot voor het verhaal verzinnen.
Dagelijkse strook of wekelijkse pagina?
Dagelijkse strook. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik toch erg houd van het korte baan werk: vandaag iets maken en morgen in de krant. Met name de week na 11 september 2001 heb ik wat dat betreft als prettig ervaren. Dit zou ik nog meer willen doen dan ik nu doe. Meteen reageren op wat er in het nieuws gebeurt, met als risico uiteraard dat je de plank missslaat.
Striptekenen: inspanning of ontspanning?
Vroeger was het ontspanning. Toen tekende ik na school en in de vakanties alle spanning van me af. Maar tegenwoordig is het zeker een inspanning: ik moet me erg concentreren om dat wat in mijn hoofd zit op het papier te projecteren.
Inspiratie: buitenwereld of gedachtenwereld?
De inspiratie ontleen ik aan de buitenwereld; de hele dag kijk, luister en ruik ik om me heen. Maar de strip zelf is vaak het resultaat van de verwerking van deze waarnemingen in mijn gedachtenwereld.
Strips: lering of vermaak?
Vermaak. In de hoop dat iemand er iets van opsteekt.
Striptekenen: kunst of ambacht?
Wat mijzelf betreft is striptekenen gewoon een ambacht, dat ik al doende geleerd heb. En dat zal het ook altijd blijven, want ik ben niet in staat om me op één tekening zo te concentreren dat het kunst wordt. Daarom moest ik ook erg lachen om een interview met Toon van Driel in het A.D. waarin hij consequent met 'kunstenaar' werd aangesproken! Als er iemand een plaatjesboer is, is hij het wel.
Spruitjes of tuinbonen?
Ligt eraan of ik ze zelf klaargemaakt heb of niet.
Hannibal, B.A., Murdock of Face?
B.A. Eerlijk, oprecht en integer.
André Hazes of André Rieu?
Hazes, zonder twijfel! Zijn teksten zijn beter.


© Stripper (2002)
Henk Schouten / StripSter
21-08-2002