--> index De Stripper  --> inhouds-opgave

Stripper 50januari 2001En profil: Sander Out

 Sander Out Strips lezen of strips maken?
Beide. Strips lezen inspireert me om ze te maken. Ik verdiep me graag in ons erfgoed. En het bespaart me de taak om elke keer het wiel opnieuw uit te vinden.
Strips tekenen of strips schrijven?
Beide. Ik vind de tekst en het verhaal erg belangrijk, want daar zit vaak de boodschap van een strip, maar ik ben toch ook altijd erg gehecht aan mooie plaatjes. Het is wel zo dat schrijven me makkelijker afgaat dan tekenen. En ik kan beter leven met slechte tekeningen dan met een slechte tekst.
Dagelijkse strook of wekelijkse pagina?
Wekelijkse pagina. Een pagina is vaak al kort voor een grap of een idee. Strookjes maken is ook leuk soms, maar ik vind het ritme slopend.
Striptekenen: inspanning of ontspanning?
Beide. Ontspanning in de zin dat ik dan even los van alles ben, maar inspanning door het zweten om het toch zo mooi mogelijk te krijgen, met de typp-ex als bondgenoot van mijn onvermogen!
Inspiratie: buitenwereld of gedachtenwereld?
Beide. De reactie van de binnenwereld op de buitenwereld. Soms heeft de ene de overhand, soms de ander. Maar ik weet zeker dat ik in een ivoren toren geen pen meer aan zou raken. Die rare buitenwereld komt toch verdomd goed van pas voor ideeën.
Strips: lering of vermaak?
Beide, en dat is het mooie van de strip. Boucq of Manara kunnen me prima vermaken, terwijl Maus of Caza duidelijk meer willen bereiken. De strip is een ongekend veelzijdig medium. Ikzelf heb met mijn strips wel meestal meer op het oog dan alleen vermaken.
Striptekenen: kunst of ambacht?
Kunst. Ik ben tegen het zogenaamde onderscheid tussen 'high art', en 'low art'. Ik vind het spijtig dat veel striptekenaars zich nog steeds rondslepen in hun minderwaardigheidscomplex tegenover de 'echte kunst', en dat soms zelfs zelf in stand houden. In de literatuur of de schilderkunst bestaan genoeg werken waarvan de waarde discutabel is, maar niemand die daardoor het hele genre geen kunst meer noemt.
Spruitjes of tuinbonen?
En wat hebben we als toetje?
Hannibal, B.A., Murdock of Face?
Murdock; die was het meeste een antiheld.
André Hazes of André Rieu?
Hazes, de koning van het onbeschaamde zelfmedelijden. Heerlijk op z'n tijd. En ik hou niet van Weense walsen.


© Stripper (2001)
Henk Schouten / StripSter
01-02-2001