--> index De Stripper  --> inhouds-opgave

De Stripper 44januari 2000Peekelmania

In Stripper 39 hebben we een artikeltje gewijd aan de bijeenkomst van stripmakers in Lambiek te Amsterdam. De belofte om jullie op de hoogte te houden maken we bij deze waar.
Zo'n veertig stripmakers hebben zich verenigd onder de naam Peekelman, ontstaan door de naam van Han Peekel (= strips) en Hanneke Groenteman (= cultuur) samen te voegen. Deze tekenaars, illustratoren, scenaristen en letteraars onderhouden nauw contact met elkaar via internet. Zij voorzien elkaar via dit medium van advies over opdrachtgevers, geven antwoord op technische vragen, storten hun hart uit over problemen die ze zijn tegengekomen, waarschuwen voor wanbetalers en ga zo maar door. Het gevolg is dat zowel mensen uit de 'oude garde' als de 'nieuw vruchten' dichter bij elkaar komen en zich gaan profileren als een georganiseerde, aktieve en kritische groep. Bovendien nemen steeds meer zuiderburen deel aan de discussie. Stripmakers aller landen verenigt u!
Aan de oproep van Martijn Daalder (destijds in Lambiek) om vooral de krachten niet te bundelen wordt dus geen gehoor gegeven. En dat komt vooral omdat de mensen van de Peekelman-groep veel baat hebben bij dit contakt. Stripmakers vormen een beroepsgroep. Hier was tot voor kort weinig eenheid of herkenbaarheid in te herkennen.
De huidige ontwikkelingen zullen er hopelijk op aansturen, dat Nederlandse en Belgische stripmakers een steviger poot in de verschillende markten kunnen zetten, waardoor hun positie weer solide wordt.
Dat er al wat gaande is benadrukte initiatiefnemer Jean-Marc van Tol in de lezing die hij gaf begin februari. Hij noemde het zelfs een kleine 'revolutie'. Immers: afwijkende stripalbums verkopen redelijk goed en worden ook meer gewaardeerd. Te denken valt aan ‘Barbaraal’ van Barbara Stok (die zelfs nog in de Stripper gepubliceerd heeft!), ‘Rampokan’ van Peter van Dongen en natuurlijk de drie delen van 'Fokke en Sukke'. Deze boeken wijken af van de traditionele strip omdat ze niet gemaakt worden voor een jeugdig publiek, ze kosten meer dan een 'Suske en Wiske' en ze zijn gemaakt door auteurs die gewoon doen wat ze leuk en interessant vinden. Ook Hansje Joustra, directeur van stripdistributeur Het Raadsel, zegt dat er nog geen reden is tot wanhoop, ook al is de stripmarkt gekrompen ten opzichte van pakweg 15 jaar geleden. Alleen de doelgroep lijkt te veranderen, nu strips niet meer onder 'kinderboeken' vallen maar 'literatuur'.
Verder is de mogelijkheid tot voorpublicatie veranderd. De stripbladen van weleer zijn weggevallen, maar daar zijn talrijke magazines voor teruggekomen. Natuurlijk moet je wel bereid zijn je te schikken naar hun eisen.

Het bestuur van Vereniging de Stripper ondersteunt de Peekelman-groep zoveel mogelijk, bijvoorbeeld door het organiseren van een bijeenkomst waarbij de Peekelmensen hun kennis omtrend digitale beeldbewerking uitwisselen. Verder willen we je met een rubriekje in ons blad op de hoogte houden van het laatste nieuws van de Peekelman-lijst. Want dat er nog een hoop gaat gebeuren, dat is zeker!


© de Stripper (2000)
Henk Schouten / StripSter
01-07-2000