--> index De Stripper  --> vorig nummer  --> volgend nummer  --> info De Stripper

De Stripper 21 Stripper 21
cover: Albert Voorhorst Jr.
 loep 21 : foto-negatief

november-december 1995

Uitgever: De Stripper

Stripgidsdagen '95
Kees Gajentaan
de Stripper in Zweden
de Stripdagen
Stripper-successen
gestript


inhoud Stripper 21

Auteur

Titel

Pag.

Roberto Bogers Dierentuin 9
Kees Gajentaan De monster interviews 5 + 9 + 14 + 18
Stationavontuur 17
Jasper Haenen Eruption - 4 10-11
Sven van der Hart Zoek de verschillen 12
Maaike Hartjes Strippers! 2
Steven van Lijnden Igor de Bozo 8
Roy Spraakman Blind date 16
Barbara Stok Zomaar een vrijdagmiddag 20
Heerko Tieleman Duitsers 2
Bungy jump 5
Graffiti 9
Sven Timmerman Dick Anaal 15
Alex Turk Zpelvouten 14
Albert Voorhorst Jr. cover 1
Simon Knalgas: Voor Uthymya Solo & Paradox - 5 3
John Welten cartoon 5
Miga van der Werf The adventures of Winnefaden 7


Strippers!

De trend om door opsplitsing kleiner en kleiner te worden hebben onze Zuiderburen, de Belgen, al in 1830 ingezet. Toen nog behorend tot de Nederlanden begon het volk flink te morren. Negen jaar lang hebben we ervoor in oorlog gezeten, om het uiteindelijk toch te verliezen. BelgiŽ werd onafhankelijk! Na zo'n 150 jaar is er van hun vernietigende temperament niet veel veranderd, want Vlaanderen, WalloniŽ en Brussel zijn puzzelstukjes geworden die los aan elkaar hangen. Iedereen lijkt zich erbij neer te leggen.
 Maaike 1 Iedereen? Nee, niet iedereen. Een dorp in het noordelijkste puntje van BelgiŽ verzet zich tegen de verbrokkeling. "Verbroedert u!", roept men luid in koor en gaat aan de slag om het volk te herenigen. Waar kan men beginnen om de gevoelige snaar van de mensen te raken, wat spreekt ze aan? De gedachten gaan terug naar ieders jeugd, waarin men nog onbezorgd kon spelen en strips lezen... Strips! Een onbezorgde wereld, waarin grenzen lijken te verdwijnen. En als je nou jonge, inspirerende tekenaars uit heel de wereld bij elkaar brengt, iedereen zijn of haar ding laat doen en dit verzamelt in een boekwerk, dan zal iedereen zien dat alle mensen verschillen, maar toch gelijk zijn. In strips herkent iedereen zichzelf. Noem het boek 'Formaline', en iedereen weet waar je het over hebt. Nou ja, in Vlaanderen misschien, want het Nederlandse woordenboek noemt 'Formaline' een "middel tegen zweetvoeten"!
Benieuwd hoe de Belgen dat voor elkaar krijgen...
Nu is er het boek. Maar we willen er ook een heus festijn bij. Dat kan! Op 9 en 10 december worden de Stripgidsdagen 1995 in het Vlaamse plaatsje Turnhout gehouden, dertig kilometer ten zuiden van Tilburg. Het is ťťn van de grootste stripevenementen van BelgiŽ en is naar onze mening zeker de moeite waard om te gaan bezoeken. Helemaal als je weet dat wij er ook met een stand bij zijn! Elders in dit blad lees je alles en meer over het gebeuren.
 Maaike 2 Naast dit alles natuurlijk weer al die fantastische nieuwe strips van uiteenlopende nivo's. Elke keer weer zo verrassend. Beheers je niet en schrijf ons wat jŪj ervan vindt, want daar vragen te tekenaars om. Verbeter ze, adviseer ze, kortom: strip ze! Dan kunnen we dat in het volgende nummer allemaal lezen en er misschien nog wat van opsteken ook. Voor de 22e editie zal de Stripper weer kunnen beschikken over de grafische kwaliteiten van vormgever Rob Derks, die zijn succesvolle bliksemcarriŤre als Stripper-filiaalhouder in VšxjŲ eind november afgesloten heeft en teruggekeerd is naar Nederland. Zijn onze gebeden toch nog gehoord! Reden temeer dus om weer uit te kijken naar die nieuwe Stripper, die zoals je van ons gewend bent, weer tijdig bij je in de bus zal belanden.

* de redaktie.


© de Stripper (1995)
Henk Schouten / StripSter
01-07-2000