--> index De Stripper  --> inhouds-opgave

De Stripper 20september 1995Gestript

De Stripper is de motor van dit blad. De man die tien keer om de geplaatste strips heen draait, reakties van lezers erbij pakt en dan genadeloos toeslaat door zijn oordeel te vellen. Maar daarbij altijd in de weer om de tekenaars een handje te helpen de juiste weg in te slaan. Want als je zelf al tijden tegen je eigen tekeningen aankijkt, dan weet je op een gegeven moment niet meer of je wel goed bezig bent. Nu rijst de vraag of de Stripper zelf wel goed bezig is. Waarom vragen wij ons dit af? Lees dat in het nu volgende verslag van de Stripper, waarin hij de vorige Stripper (nummer 19) belicht.

Al maanden lang teistert 'Spekkie Big' in het Sjors en Sjimmie stripblad veel lezers, die na veel protesteren hun zin niet krijgen: 'Spekkie Big' blijft bestaan. De bijval die de Stripper kreeg voor het plaatsen van de 'Anti-Spekkie Big Aktie' strip door Sven van der Hart, Giovanni de Reus en Rob Derks, was overgeweldigend, maar doordat niet iedereen kon weten over welke strip het nu ging, kwam ook een pijnlijke zaak aan het licht. Want een lezer schreef: "De eerste rij tekeningetjes vind ik het leukst/best/origineelst getekend van dit hele nummer!" Ai! Is dat nu net toevallig 'Spekkie Big', de bron van alle ellende, waarop de kritiek bedoeld was! Deze schrijver wist dit niet, maar is het niveau van de Stripper dan echt z laag? Nu, om eerlijk te zijn stijgt het aantal glimlachjes bij 'Spekkie' per aflevering en begint (na de kritiek?) de boel vorm te krijgen, maar waar krijgt iemand nog zoveel mogelijkheden om aan te prutsen totdat hij het een beetje kan? Bij de Stripper ook ja, want daar is het blad voor bedoeld, maar bij een full-color blad als SjoSji kan dat toch niet terwijl er zoveel andere talenten rondlopen? Voordat ik nu wel erg ga afwijken van hetgeen hier behandeld hoort te worden, jullie strips, pakken we de draad weer op bij de grafische aspecten van de 'Anti-Spekkie Big' pagina. Met drie onderrichte tekenaars met een kort stripje kun je weinig fout doen, maar ook weinig over de kwaliteit zeggen. Het is ook meer afreageren van de eerste, promotie voor zichzelf van de tweede en de humor van de derde. Als samenwerkend geheel ziet het er leuk uit en heeft misschien als inspiratiebron gediend voor de Zwarte Hahaha, wat als extraatje aan de achterzijde van deze Stripper zit.

Raymond Lemstra, het jonge talent uit Groningen, staat met twee stripjes in het blad. Duidelijk verschillend, want omdat dit een jongen is uit de categorie denk-er-nou-eens-aan-om-je-stripjes-tijdig-in-te-sturen, was de 'Maestro... muziek!' strip al een tijdje geleden gemaakt. Omdat Raymond hard aan z'n stripcarriere werkt, heeft hij zich dusdanig ontwikkeld dat hij tot een geheel eigen stijl is gekomen. En dat is smullen geblazen!!! Hij heeft volgens eigen zeggen nogal moeite om aan een goede grap of verhaaltje te komen, maar het tweede stripje van zijn hand dat in de vorige Stripper stond is n een leuke grap n in die fantastische tekenstijl! Kun je je voorstellen dat die jongen pas zeventien is?

'Met klasse schreden' van Miga van der Werf is een strip die naar alle waarschijnlijkheid wordt gebruikt voor zijn schoolkrant. Het is vaker het geval dat ik op de redaktie schoolkrantstripjes vind en eigenlijk ben ik er ook niet zo dol op, maar in deze strip spelen de leraren de hoofdrol. Dit maakt de strip origineler. Over de grap verschilden de meningen van "heel melig" tot "Miga moet eens op zoek gaan naar een scenario-schrijver, want dat grapje had ik op de lagere school nog niet eens durven maken. (...) Hij moet anders eens een stripje znder grap proberen te maken. Wanneer leren striptekenaars eens dat ze heus niet altijd leuk hoeven te zijn!" Waar heel Nederland massaal over viel is het feit dat deze strip met een 'klasse' titel verdacht heel erg veel op 'Paling & Co' lijkt. Enkele characters lijken zo overgenomen te zijn. De inkting verdient ook meer aandacht, maar daarvoor verwijs ik Miga door naar het artikeltje over materiaalgebruik elders in dit blad.

De hardrock strip 'Eruption' van Jasper Haenen maakt gebruik van heuse rock-songs. Dat hij niet de enige kenner is, blijkt uit een reaktie die ik ontving: "De tekst van de muziek is zin voor zin achter elkaar doorgeschreven, wat dus suggereert dat de gebeurtenissen zich ook in dat tempo afspelen. Ik zou de tekst van de muziek niet achter elkaar laten doorlopen, maar enkele zinnen er tussenuit halen, zodat de muziek en het verhaal even snel gaan." Voor de leek zal dit natuurlijk worst wezen, maar gelijk heeft deze lezer wel.

Het landelijke debuut van Barbara Stok was in Stripper nummer 19 een feit met een strip waarin ze zichzelf voorstelt. De autobiografische vertellingen, waarvan ze zich in haar strips vaker bedient, worden hier grappig neergezet. Ook de tekeningen zetten een lekkere zwart/wit verhouding neer en arceringen worden niet geschuwd. "Een leuke en duidelijke tekenstijl, al is duidelijk te zien dat ze is benvloed door de Amerikaanse underground", reageerde een Stripper. Een ander: "Misschien kan ik, als ik wat meer van haar gelezen heb waar humor en spanning in zit, er wat beter over oordelen". Niet al haar strips zijn geschikt voor de minderjarige oogjes die de Stripper lezen, maar toch hoop ik binnenkort in de Stripper weer werk van haar te zien.

Wie van iets vernieuwends, surrealistisch houdt, is bij Alethea Kraster aan het goede adres. Maar "het is allemaal een beetje bizar getekend", volgens een lezer die de strip niet leuk vond. Voor een ander blijven er een hoop vragen liggen, zoals "Stelt die vogel Nederland voor? (...) Heeft het verhaal een diepere (politieke) betekenis?". Daar tegenover reageert een ander: "Fantasievol stripje, origineel en expressief getekend". Is het een geslaagd experiment of een melig zootje. Uit welingelichte bronnen heb ik vernomen dat het de vriendin van de hoofdredakteur zou zijn, dus wellicht heeft ze publikatie afgedwongen.

Ook deze Stripper is dus weer volbracht. Nummer 20 alweer, waar blijft de tijd (en een Stripper verzamelalbum 'The best of...')? Op de redaktie heb ik gezien wat voor een stapel materiaal er nog ligt. Daar komen nog wekelijks veel brieven en nieuwe strips bij, dus je vraagt je af of en wanneer het allemaal in het blad verschijnt. Maar wees gerust, beste Strippers, ik zorg er voor dat er niets verloren gaat . Je ziet ze daar op de redaktie af en toe voorzichtig naar de prullebak loeren, maar deze jongen houdt ze in de gaten! Geen materiaal gaat verloren! Maar des te meer nieuw materiaal je instuurt, des te meer kans je maakt om in de nieuwe Stripper te komen staan. Wacht niet te lang, want na een festijn als de Stripdagen in Breda krijgen ze bij de Stripper weer veel nieuw materiaal en is de slag om plaatsing nog groter. Tot ziens in Breda of anders in nummer 21 (alweer).

Met trots,
* de Stripper


© de Stripper (1995)
Henk Schouten / StripSter
01-07-2000