--> index De Stripper  --> inhouds-opgave

De Stripper 19juli 1995Gestript

Zo vlak voor de vakantie toch nog weer de 'kritische noot' waar de Stripper niet buiten kan. Al had je het graag anders gewild: traditioneel sluit het blad weer met het vervelende af. Hoewel... is de beoordeling van de strips uit nummer 18 wel zo negatief uitgevallen als de voorgaande zin doet vermoeden? Lees in het nu volgende stukje wat de Stripper en je mede-tekenaars/lezers er van vonden.

De fantastische 'Pim' mag dan wel een strip uit 1991 zijn, deze was gewoon te leuk om nooit geplaatst te worden. Wachten totdat 'De verzamelde werken van Giovanni de Reus' wordt uitgegeven duurt mij dan ook veel te lang en ik heb er dan ook bij de redaktie op aangedrongen de strip in de Stripper te krijgen. Zoals je hebt kunnen lezen was dat dan ook de moeite waard, maar een beoordeling heeft geen zin meer, daar Gio alweer vier jaar beter is geworden. Jammer genoeg speelt hij de laatste tijd te veel (formidabel, weliswaar) gitaar om ons nog een nieuwe Pim te kunnen laten zien.

Er valt bij 'Snapshot' natuurlijk weinig eer te behalen voor Maikel Meeuse, want wat kun je in één plaatje laten zien? Eerder zagen we hem met 'Trippel', een stenen-tijdperk strip, en dit keer staat er een padvinder op de maan die z'n naam geen eer aan doet. Leuke grap, met als kanttekening dat de krater er veel te lui bij getekend is. Daar mag best wel even aandacht aan worden besteed. Een lezer wees mij erop dat het ook een boomstronk had kunnen zijn. Inderdaad, doordat het getekende niet duidelijk hol is, blijft de twijfel bestaan. Groeien er bomen op de maan? Ik zie het vaker dat voor bijkomende details, zoals achtergronden, er niet altijd even veel toewijding is. En nog een kleine noot voor Maikel en iedereen die zelf z'n strips lettert: gebruik hoofdletter en kleine letter niet zo slordig door elkaar! Bij bepaalde strips kan afwisselende toepassing inderdaad mooi zijn, maar bij normale teksten in normale ballonnen kan het toch echt niet.

Met Jasper Haenen slaat de vlam in de pan! Zijn 'slordige' tekenstijl geeft bij Eruption de agressie van de gelijknamige groep gaaf weer. Je voelt gewoon de ontlading van het concert. De reïncarnatie van Kurt Cobain en Nirvana is in vergelijking met Jaspers vorige strip in de Stripper, 'Gueva', een vorm-technische verbetering. Ruimte tussen de kaders, keurige balloons en duidelijke teksten zorgen voor een prettige leesbaarheid. "Jasper Haenen gaat erg vooruit. Ieder karakter is goed herkenbaar en uitdrukkingen zijn geslaagd," hoorde ik van een lezer. Maar tussen de geplaatste pagina's van Gueva en Eruption zit zo'n pagina of honderd andere strips. Waar we hier dus kennis mee maken is als een kind dat je weer ontmoet als het bijna volwassen is. Volgens een criticus hebben de plaatjes op de pagina's zelf echter "een priegelig en chaotisch geheel, vooral de eerste pagina. Hij moet niet teveel in een plaatje willen tekenen." Hele leuke grappen, dus uitkijken naar het vervolg!

De kritiek op steeds dezelfde gezichtsuitdrukking van Dick Anaal, die in het vorige nummer aan het adres van tekenaar Sven Timmerman gegeven werd, wordt bij deze 'Dick' teruggenomen. In deze aflevering is daar natuurlijk niets mis mee, maar op de redaktie heb ik de andere stroken van Sven bekeken en daarbij kan ik toch constateren dat er over het algemeen niet erg veel variatie is. Dus afsluitend met een cliché: wat niet is kan nog komen! Heeft u even een emmertje voor me?

Vormgever Rob Derks zit de helft van het jaar op werkvakantie, waarbij hij op zoek gaat naar internationaal talent. Daarom deze toch betrekkelijk oude grap van het talent uit o.a. Nijmegen. Een lezer: "Die Jezus is dus echt goed gelukt. Heeft Rob soms een openbaring gehad dat die Jezus zo goed lijkt?" Oh, dus zijn kunnen is een heus geschenk uit de hemel! Rob is een benijdenswaardig man... De Heer heeft echter vergeten om hem eeuwige originaliteit mee te geven, want wie heeft deze grap eigenlijk nog nooit gemaakt?

Helaas heeft de redaktie de tekeningen van John Welten ruim moeten verkleinen om er meer van te kunnen plaatsen, maar hopelijk is dat met de voorpagina deze keer goedgemaakt. John is een liefhebber van de tekeningen van Jan -waar is hij gebleven- van Haasteren, misschien nog bekend van 'Erik en Opa' en diverse grote posters. Ook John mag graag gedetailleerde kijkplaten maken die naar mijn idee in kleur beter tot hun recht zouden komen. Eenmaal te zien bij de geplaatste pagina's, maar veelvuldig voorkomend bij de rest van zijn werk, zijn de vrouwen die voornamelijk tenue 'hittegolf' dragen. Sommige van deze soms puberale tekeningen kunnen we onze jongste lezertjes niet voorschotelen. Daarnaast ontsieren de scheve tekstballonnetjes een beetje het geheel. Aan te raden valt, ook namens andere Strippers, de balloons gewoon conventioneel te houden: recht dus.

Zou hij ook echte stripverhalen maken? "'Koos Kleurdoos' van Gerard de Pagter heeft een herkenbare stijl die helder is en goed past bij de sfeer van de strip. Wat meer aandacht voor het perspectief en je hoort mij niet meer" wilde de vormgever van dit blad kwijt. Voor commentaar op de tekenstijl moet je het vorige nummer maar weer eens raadplegen, want we concentreren ons nu op het verhaal. Ritmisch zit het geheel prima in elkaar, alleen lijkt het allemaal een beetje uitgerekt. De grap zou ook in één pagina kunnen, dus misschien dan iets meer grappen bij het gebruik van twee pagina's?

Roy Spraakman, de telg van Stripstudio De Zwarte Handel, staat op eigen benen met een eigen pagina. Eigen stijl, altijd herkenbaar, maar niet iedereen snapte de laatste grap. Daarvoor moet je toch even kijken wat er op het veldje groeit... Ik weet het, het duurde bij mij ook even.

Voor jullie, beste Strippers, is in de vakantie een mooie taak weggelegd. Ook jij mag weer je commentaar op al die strips die in het blad staan geven. Dit is mij elke keer weer zeer behulpzaam bij het zo eerlijk mogelijk napraten over de geplaatste strips. Er zijn veel trouwe briefschrijvers, maar hoe meer reakties des te beter het commentaar. Dus wat je naast je zwembroek, slaapzak etcetera meeneemt op vakantie is de Stripper en een notitieblokje. Die Stripper leg je op je hoofd neer omdat je je zonnebril vergeten bent. Ondertussen kun je dat noteren op je schrijfblokje, zodat je dat volgend jaar niet meer vergeet, en als je dan toch aan het schrijven bent, blader je lijfblad dan eens door en schrijf op wat je van de strips vindt. Overigens is de Stripper op vakantie multifunctioneel, want als je last hebt van muggen, dan kun je die er prima mee tegen de muur meppen. Succes verzekerd.

Met trots,
* de Stripper


© de Stripper (1998)
Henk Schouten / StripSter
01-07-2000