--> index De Stripper  --> inhouds-opgave

De Stripper 18mei 1995Zware Ellende

Bon-bon
Zondag 21 mei was het zover: eindelijk een stripdag in de stad der steden; Amsterdam! De Ten Katemarkt was voor de gelegenheid omgetoverd tot een heuse stripmarkt. Natuurlijk konden de leden van onze Amsterdamse studio hier niet verstek laten gaan. Er werd die dag namelijk ook een nieuw amateur-stripblad (wééééér een??) gelanceerd; 'de Bon-bon'. En voor het eerste nummer hadden ook de Zwarte Handelaars een pagina ingeleverd.
De Bon-bon is een initiatief van de Amsterdamse stripwinkel Gojoker, en het blad zoekt nog meer tekenaars voor de volgende nummers. Wil je ook in de tweede Bon-bon komen? Teken dan een strip van maximaal een pagina over het thema 'armoede en rijkdom', en stuur die naar: de Bon-bon, postbus 288, 2000 AG Haarlem. Of breng hem langs bij stripwinkel Gojoker (HaarIemmerdijk 126, A'dam) of Nou en! (Schoterweg 42, Haarlem). In beide winkels kan je voor ƒ 3,50 ook een exemplaar van het blad aanschaffen. Voor meer informatie over de Bon-bon kan je bellen met Remon van Riemsdijk 023-(5)360297.

Expo
Bij het verschijnen van deze Stripper is hij helaas alweer voorbij; de enige echte Zwarte Handel expositie. Gedurende de hele maand mei exposeerden de Zwarte Handel tekenaars bij stripwinkel 'Nou en!' te Haarlem. Bezoekers konden zich vergapen aan de originele pagina's die nu eens niet verkreukeld onderin een kast lagen, maar netjes ingelijst de muren van deze kleine maar fraaie stripwinkel sierden.

Cartoon
In uw eigen Stripper zorgt Maaike Hartjes al een tijdje voor een cartoon bij het redactioneel, maar met ingang van nummer 81 (juni/juli 1995) mag ze dit ook voor de ZozoLala doen! ZozoLala is een tweemaandelijks stripinformatieblad en gratis bij een groot aantal stripwinkels in Nederland en Belgie te verkrijgen.

Bank
Er gebeurde meer op de stripdag in Amsterdam. Stripwinkel Obelix, die deze beurs organiseerde, loofde namelijk een luxe slaapbank t.w.v. ƒ 1195,- uit voor de mooiste tekening die er die dag bij hen gemaakt zou worden. Floris Oudshoorn tekende daarop een strippende Obelix, maar kreeg spijt van zijn tekenwerk toen hij het bankje (met charmant bloemmotief in pastel/grijs-tinten.... aaargh!) aanschouwde. Groot was dan ook zijn schrik toen hij de volgende dag vernam dat hij daadwerkelijk de (on)gelukkige eigenaar was geworden van het bewuste meubelstuk uit meubelpaleis 'Bep & Henk'! Commentaar Floris achteraf: "Ik heb er meteen een grote lap overheen gegooid en ben er ben er nu erg blij mee."

Geza weg, Kees weg, Ben terug
De uittocht is begonnen! De ratten verlaten de zinkende studio! Nou neeee... dat ook weer niet, maar helaas... Geza Dirks, die we in de vorige Zware Ellende nog vrolijk verwelkomden, is onze studiodeur weer uitgelopen. Hij had het te druk en merkte dat hij toch beter alleen werkte. Ook Kees Gajentaan heeft ons vaarwel gezegd, of liever, tot ziens. Kees is namelijk druk aan het afstuderen en komt pas in september weer op de stuut. Daarentegen is Ben Westervoorde weer teruggekeerd van het warme Zuid Afrika naar ons koude kikkerlandje. En de rest is nog lang niet weg. Ge-luk-kig!

Roy Spraakman
Nu Roy Spraakman zich buiten de veilige muren van de Zwarte Handel waagt, is het ook eens tijd om hem genadeloos op de pijnbank te leggen. Is hij sexueel gefrustreerd of heeft hij zo'n goede relatie dat hij geen remmingen meer kent... Feit is wel dat zijn vriendin, naar wie hij zijn hoofdfiguur Nico heeft vernoemd, hem weer enthousiast voor het strips tekenen heeft gemaakt. Tot zover de achtergrondstory. Nico heeft in dit nummer al weer plaats moeten maken voor Roy's nieuwe creatie onder voorbehoud: Engelbert. Roy krijgt van de lezers complimenten over zijn kwaliteiten als tekenaar ("Goed, hij heeft wat moeite met proporties, maar daar komt hij vast wel overheen."). Wel zit er nog enige 'houterigheid' in, die de klare lijn vaker met zich meebrengt. Maar onder de hoede van zo'n competente studio als de Zwarte Handel hoeven we ons eigenlijk niet druk om hem te maken.


© de Stripper (1995)
Henk Schouten / StripSter
01-07-2000