--> index De Stripper  --> inhouds-opgave

De Stripper 11februari 1994Gestript

Nog maar net ontdooid van het vorige nummer, moet hij alweer aan de slag om nieuwe kandidaten te geven waar ze recht op hebben: een weloverwogen en kundig oordeel op hun tekenwerk. Of de Stripper daarin geslaagd is, kun je zelf lezen in het volgende verslag. Naast de ouwe rotten hebben jullie nieuwe strips kunnen lezen als 'Vroem & Racemann', 'Snabbel', 'Agent' en 'Luppo'. Kijk of jouw strip erbij staat!

 Christiaan van Dijk
'Snabbel', de creatie van Christiaan van Dijk, is een vrolijke eend die een onbezorgd leven leidt. Hij zal zich niet laten pakken omdat hij overal wel de positieve kant aan ziet. Snabbel zelf (geïnspireerd op 'Donald Duck'?) wordt op elk plaatje goed gelijkend getekend en duidelijk herkenbaar. Aan de losse tekenstijl te zien is Christiaan nog één van onze jongere tekenaars. Ik zou willen aanraden iets meer aandacht te besteden aan de afwerking van muren, tafels en overig achtergrondwerk, zodat alles er afgewerkt uitziet.

 Rob Derks
Duidelijk een grote fan van 'Monty Python' is Rob Derks, die voor de strip 'Agent' een gegeven van deze Britse komieken verstript heeft. Dat was ook de enige kritiek die ik op zijn strip ontving. Men vond het jammer dat het idee van een ander kwam en had liever dat je zelf iets verzon. Het blijft natuurlijk altijd moeilijk om goeie grappen te bedenken en ik kan me voorstellen dat je graag in dezelfde gezellige sfeer wilt blijven in die weinige vrije tijd die je hebt. Maar de kunst van het maken van een echte absoluut opvallende strip is om je eigen universum te creëren. Laten we wel één ding duidelijk stellen: dat is geen vereiste om strips te tekenen, want iedereen tekent natuurlijk alleen maar wat hij leuk vindt om te tekenen. Dat is niet meer dan logisch. Over het tekenwerk gesproken, dat is toch wel een leuke, grafische stijl. Maar wat kun je anders verwachten van een Stripper-brother die een lerarenopleiding Tekenen volgt.

 Giovanni de Reus
Dan was er nog een wijsneus van een lezer die dacht dat hij mijn blad kon strippen. HA! In dit idiote nummer sla ik terug, want Henk S. uit Breda vond de waardering bij Stripwinkels in Nederland in teveel eenheden uitgedrukt. Kijk nu maar een op de pagina hiernaast, makker. Niemand spot met de Stripper!! Gelukkig was hij tevreden over de illustratie en had hij een goede bekritisering over 'Pim' van Giovanni de Reus: "Heerlijk getekend. Heerlijk vlot, kijk die geweldige soepele handjes bijvoorbeeld. Ik denk alleen dat de strip nóg beter kan worden als er iets meer afwisseling komt in overzicht en close-up. Op veel plaatjes staat ongeveer hetzelfde: Pim, het appelventje, bomen, achtergrond. Ik denk dat de leesbaarheid van de strip wat sneller en interessanter wordt, als daar meer afwisseling in zit. Dan wordt de strip zo mogelijk nog beter."

Gek genoeg eindigt met deze woorden dit nummer van de Stripper. Verbazingwekkend, emotioneel en diepzinnigheid zijn de kernwoorden waar het in deze editie allemaal om draaide. En krankzinnigheid, want 'gek' was het thema. Gek om strips te tekenen, te gek om ze te lezen en bovenal waanzinnig idioot om dit blad te maken. Maar ja, ik laat niet graag een miljoenen-publiek in de steek...
Ik heb weer heerlijk genoten van jullie inzendingen en heb het voorrecht om meestal de primeur te hebben. Strooi d'r weer eens wat fantasie tegenaan, geniet van de humor en laat jullie mening horen, want die is van onschatbare waarde. Ik reken erop dat ik jullie weer terugzie in de nieuwe Stripper, die als vertrouwd half april weer bij jou thuis zal komen!

Met trots,
* de Stripper


© de Stripper (1994)
Henk Schouten / StripSter
01-07-2000