--> index Incognito  --> inhouds-opgave

Incognito 17juni 1999Wie is... Erik Wielaert

 Erik Wielaert Hij liet voor het eerst van zich horen op 1 juli 1957 te Amersfoort, en is ondanks zijn niet meer zo piepjonge leeftijd nog betrekkelijk kort bezig met stripmaken. In 1982 studeerde hij af op de kunstakademie in Groningen (waar hij nog steeds woont) en maakt vervolgens veel vrij werk dat in alternatieve galerieŽn geŽxposeerd wordt. Omdat zijn doeken steeds groter werden en hij niet meer over een atelier beschikte, ging hij zich meer richten op illustratiewerk. Zijn interesse in strips werd daardoor weer flink aangewakkerd, want sinds de middelbare school had Erik zich daar niet meer druk over gemaakt. Toen maakte hij, volgens eigen zeggen, nogal 'zwakke ťťn-paginastrips', maar sinds het Groningse GR'NN in 1996 van start is gegaan is hij weer volop met het medium bezig. GR'NN werkt voornamelijk met thema's zoals de Smurfen, het Stripmuseum en ruimteschip, zodat zijn bijdragen hiervoor van zeer divers karakter zijn.
Zijn hart gaat echter niet uit naar parodiewerk, maar meer naar fantasy en vooral SF. Daar is zijn liefde voor strips ook begonnen, en met name Moebius behoort tot zijn favorieten.
Hij heeft het druk met illustreren: een ontwerp voor een cd-rom hier en poster of T-shirtontwerpen daar. Maar toch vond hij tijd om ook meer strips te maken. Zone 5300 publiceerde vanaf 1998 drie verhalen van hem, waarvan de laatste in fullcolour verscheen ('Een gedenkwaardig tripje') en voor Incognito debuteerde hij in nummer 16 met een aflevering voor 'Het Lieve Leven'. Zijn strip 'Isabel' getuigt van grote klasse, en Erik Wielaert heeft het ongetwijfeld in zich om uit te groeien tot een zeer goed stripmaker. We zullen nog veel van hem zien, beloofd!

* (Robin)


© Incognito (1999)
Henk Schouten / StripSter
01-07-2000