--> index Incognito  --> vorig nummer  --> volgend nummer

Incognito 14 Incognito 14
cover: Michiel de Jong

oktober 1998

Uitgever: Robin Schouten
Incognito World Productions

5 jaar Incognito
alles op een rij


inhoud Incognito 14

Auteur

Titel

Pag.

Marq van Broekhoven
Anton Damen
Fritz Pitz in: Vijf jaar Incognito 24
Fritz Pitz in: Bezoek van boven 37-42
Lode Devroe Cesium - 3 48-53
Kim Duchateau De laatsten der striphelden 12-13
Madelfried 14
Gijs Grob Even aandacht voor een kikker 23
Charles Guthrie Opgeruimd staat netjes 17-20
Fred de Heij De premiejager 4-7
Mark Hendriks Tomoyo 11
illustratie 21
5 jaar Incognito 29
Koen Hottentot Money for nothing 54
Milan Hulsing 5 jaar Incognito 28
Emiel Jansens 5 jaar Incognito 23
Michiel de Jong cover 1 + 56
5 jaar Incognito 27
Reinier Kahle 5 jaar Incognito 33
Kapreles cartoons 36
Floris Oudshoorn 5 jaar Incognito 34
cartoon 43
2000 AD... 55
Reid, Geleijnse & van Tol Fokke & Sukke 2
Marcel Ruijters Het lieve leven - 28 8
Roel Smit Human Alert 26
Henk Stolker 5 jaar Incognito 22
Jean-Marc van Tol Erwassus... 3
5 jaar Incognito 25
Jorg de Vos 5 jaar Incognito 35
Jan Vriends 5 jaar Incognito 31
Ben Westervoorde Robin Schouten - the smartest publisher on earth 30
Willem Het lieve leven - 29 9
Incognito comics 32
Meer 44-45


Redactioneel

 5 jaar Incognito

Oef, het is gelukt! Niet zo heel veel stripbladen hebben de volgende woorden kunnen neerpennen: we bestaan VIJF jaar! Vijf jaren van véél mooie strips, nodig mooiere recensies, iets minder regelmatigheid van verschijnen maar altijd het volhardende feit dat er weer een nieuwe Incognito uit is. En zo zijn we met nummer veertien in oktober 1998, terwijl het nulnummer al het licht zag in juni 1993.
Ik zou graag de volgende personen willen bedanken: Abel Schoenmaker en Servaas Verbrugge waarmee ik Incognito heb opgestart. Peter Koch en Willem van Buuren voor hun redactionele inspanningen, Toby Fortuin en Jan Vriends voor het vormgeven van de nummers, al onze sponsors en natuurlijk de tientallen stripmakers die het voorbije lustrum in Incognito hun striptalenten hebben getoond, en dat voorlopig ook kunnen blijven doen.
Want door het verdwijnen van steeds meer stripbladen (amateur- als professioneel) is het van groot belang dat dit blad kan blijven voortbestaan. Jonge striptalenten krijgen steeds minder de mogelijkheid om te publiceren. Door dit wél te blijven doen, hoopt Incognito een niet onbelangrijke bijdrage te leveren aan de toekomst van het (Nederlandse) beeldverhaal. Of met andere woorden: we willen er mede zorgen dat iedereen in 2048 nog steeds lekker strips kan lezen. Zo, die staat!
Vanaf pagina 21 kun je vijftien pagina's lang onvervalste Hollandse striphistorie lezen, doorspekt met veel aardige anekdotes, illustraties en nieuwe stripbijdragen om de afgelopen vijf jaar te vieren. Het voorwoord is van niemand minder dan Hanco Kolk.
Toen zich de vraag aandiende WIE toch de cover zou moeten gaan maken voor dit jubileum-nummer, bleek die achteraf niet zo moeilijk te beantwoorden. Oud-gediende Michiel de Jong bewees al met zijn eerdere omslagbijdragen dat hij zijn mannetje staat, en met deze nieuwe cover heeft hij weer iets heel bijzonders afgeleverd.
Traditiegetrouw debuteren er ook in dit nummer weer nieuwe stripmakers. De Amerikaan Charles Guthrie ontleende de inspiratie van zijn strip 'Opgeruimd staat netjes' aan befaamde horrorstrips, en doet dat vakkundig. Kim Duchateau daarentegen rekent af met oude striphelden, om vervolgens zijn eigen 'Madelfried' te introduceren. Hiermee heeft de sympathieke Belg datgene bijgedragen wat Incognito nog zo miste: een heusche konijnenstrip. Marcel Ruijters is allesbehalve een debutant, maar verschijnt ten eerste male in dit blad met zijn bijdrage voor 'Het Lieve Leven', onze vijfjarige kettingstrip. Begonnen in nummer één, en er lijkt voorlopig nog geen einde aan te komen.
Verder zijn er weer nieuwe strips van Fred de Heij, Willem en laat Mark Hendriks zijn 'Tomoyo' deze keer in één pagina acteren. 'Fritz Pitz' heeft in een kort verhaal 'Bezoek van boven', terwijl Lode Devroe ons in spanning houdt met het derde deel van 'Cesium'. In het volgende nummer volgt het spannende slot van deze strip-thriller.
Genoeg te genieten dus. Ondertussen maken wij ons op voor de volgende vijf jaar en daar beginnen we mee in december, met een nieuwe Incognito. Ciao!

* (RS)


© Incognito (1998)
Henk Schouten / StripSter
01-07-2000