--> index Incognito  --> inhouds-opgave

Incognito 9mei 1996Wie is... Henk Stolker

 Henk Stolker Deze sympathieke grapjas werd geboren op 12 juli 1961 te Breda, en is daar nog steeds woonachtig met vrouw en dochter. In Breda bezocht hij ook de Kunstacademie en deed daar de afdeling Grafisch Ontwerpen. In 1989 begon hij met free-lance illustreren en pakte toen elke opdracht aan die bij maar krijgen kon. Henk werkte meestal voor reclameburo's en tekende met veel overgave tassen, slagaderlijke verstoppingen, reisfolders, knopen, bussen etc. Al tekenend kwam er een ontwikkeling in zijn werk, zeker toen hij elke maand twee illustraties kon maken voor Kort Nieuws in Allerhande, het magazine van Albert Heijn.
Zijn illustratiewerk ontwikkelde zich steeds meer richting strip, en in 1993 begon hij, na enkele stroken van 'Leen' voor de club van Lange Mensen vervaardigd te hebben, aan zijn eerste echte strip: 'Dr. Daft'. Dit grappige warhoofd debuteerde in het tweede nummer van Incognito, en is sindsdien niet meer weggeweest. Ook in een ander stripblad, De Stripper heeft 'Dr. Daft' de lezers bestookt met zijn scherpe grappen en grollen. Nadat Henk zo'n twintig stroken van 'Dr. Daft' had getekend, stuurde hij ze op naar verschillende dagbladen. Het regionale dagblad van West Brabant, De Stem, nodigde hem uit om een strip te maken over het regionale nieuws. Van mei '94 tot mei '95 verscheen er in de maandageditie van De Stem een stripje met een 'Dr. Daft'-achtig personage, een jaar waarin hij veel heeft geleerd over de kneepjes van het striptekenvak.
Toch heeft hij, volgens eigen zeggen, het illustreren nog steeds nodig om het striptekenen verder te ontwikkelen. Voor hem is het grootste verschil ook dat hij met illustreren veel beperkter bezig is. Hij tekent dan wat een ander wil en heeft te maken met de ideeŽn en opdrachten van anderen, terwijl hij bij een strip veel meer zijn eigen wereld kan creŽren en idiote dingen erin kan stoppen. Een gegeven wat Henk dankbaar gebruikt met zijn 'Dr. Daft'. Omdat een strip altijd nog beter en grappiger kan, heeft hij plannen om zich te verdiepen in het scenario-schrijven. Zijn ambitie is ook om zijn scenario's in pagina's en korte beeldverhalen om te zetten, en daardoor steeds meer zijn mogelijkheden te kunnen benutten als humoristisch striptekenaar. In Incognito nr. 8 waagde hij zich al op dat pad met een pagina over de belevenissen van het welgevormde meisje 'Stootje'. Zijn grootste wens is toch wel om over tien jaar datgene te doen wat hij nog steeds beschouwt als het meest aangename: striptekenen. En laat Henk Stolker daar maar vooral mee doorgaan.

* (RS)


© Incognito (1996)
Henk Schouten / StripSter
01-07-2000