--> index Incognito  --> inhouds-opgave

Incognito 4juni 1994Wie is... Chris Berg (da's moeilijk)

 Chris Berg Op 19 juli 1969 in Rochester, New York, U.S.A. werd deze jongeman ter aarde geworpen. Als zoon van een Duitse 'Private Eye' en een Nederlandse moeder verhuisde hij na vier jaar naar Nederland. Tekenen deed hem geen flikker, totdat hij harkpoppetjes leerde tekenen op de grafische afdeling van de LTS. Deze harkpoppetjes-techniek was al op een redelijk niveau ontwikkeld, toen hij na een jaar op de Academie voor Beeldende Kunsten (in Kampen) overstapte naar de Rotterdamse Kunstacademie. Daar studeert hij nu Illustratie, d.w.z., wanneer dit geschrevene in druk verschijnt is hij daar ongeveer afgestudeerd. Klaar om de wereld te veroveren.
Als striptekenaar debuteerde hij vorig jaar bij stripmagazine POSSE, waar hij de cover illustreerde voor de POSSE TV-Nomaden Special. Sindsdien staat Chris "gillend strak van de interesse op striptekengebied", maar laten we niet zijn 'kettingzaag'-strip vergeten die hij enkele jaren daarvoor maakte. En nog steeds onvoltooid is. Half '93 startte hij samen met Bram Spits de studio Pinnoccio Revival Centre, waar strips uitrolden als het 'Sint' verhaal (Incognito nr. 2), 'de Gee's' voor POSSE (deze strip wordt momenteel verwerkt als computerspel) en het in eigen beheer uitgegeven stripboek 'The Fridge', dat binnenkort wordt uitgegeven als stripblad i.s.m. uitgeverij Sherpa. Onlangs voltooide hij, samen met schrijver Erwin Hofstede, het eerste deel van J. Nowee's 'Arendsoog en Witte Veder' striptrilogie. Voor Zone 5300 (gloednieuw striptijdschrift) werd hij gevraagd de cover voor het eerste nummer te maken.
Chris heeft ook de afgelopen tijd aan illustratieve (blow-strippenkaart) en reclame-opdrachten (Burger King) gewerkt, en opereerde samen met Luuk Bode onder de naam Terror Twins als karikatuur-tekenduo. Inzetbaar op o.a. beurzen, het is maar dat u het weet.
Invloeden op striptekengebied aan te wijzen vindt hij moeilijk, omdat elk stripverhaal dat hij maakt een bepaalde sfeer bevat. En daardoor een bewust gekozen tekenstijl nodig heeft. 'I put a spell on you' (POSSE nr. 7) stond b.v. zwaar onder invloed van de E.C. comics uit de jaren 50, terwijl voor Fred de Heij's 'Check your head' (in deze Incognito) de Japanse Manga model stond. Maar tekenaars als Wrightson, Liberatore, Crumb en Pontiac waardeert hij zeer, omdat deze "qua techniek in kleur en in zwart-wit uitmuntend bezig zijn", aldus Chris.
Om na de Kunstacademie full-time te kunnen striptekenen vindt hij een idealistisch plan, maar bladen als POSSE en Incognito beschouwt hij als een ideaal podium om te kunnen experimenteren op grafisch gebied. Die Chris Berg komt er wel.
O ja, hij zoekt nog een kamer in Amsterdam. Reacties s.v.p. via ons redactie-adres. Thanx.

* (RS)


© Incognito (1994)
Henk Schouten / StripSter
01-07-2000