--> index Incognito  --> vorig nummer  --> volgend nummer

Incognito 1 Incognito 1
cover: Marcel de Jong

oktober 1993

Uitgever: Robin Schouten
Incognito World Productions

wie is... Ulli Bürer
wie is... Koen Hottentot
wie is... Marcel de Jong
wie is... Ruud de Grefte
interview Paul Teng
kettingstrip


inhoud Incognito 1

Auteur

Titel

Pag.

Marq van Broekhoven
Anton Damen
Fritz Pitz - 1 3
Ulli Bürer Six inch stiletto's - 2 4-8
Toby Fortuin Stanley Parker: In the picture 27-31
Ruud de Grefte Het lieve leven - 1 33
De wolf van Wessem 44-45
Gijs Grob Ontmoeting in de ijszee 37
Fred de Heij Beroemd 38-39
Koen Hottentot Uit het lijden van de jonge Bastiaan 3
De superwesp 14-15
Marcel de Jong cover 1
Bami... 41-43
Michiel de Jong Route 666 - A fridge story 18-20
Victor Meijer illustratie 47
Jeroen Minnema illustratie 47
Mark Moget Knoet en Olle 47
Erik Noomen Newspaper taxi's 48
Erik van Ophem
M. de Graaf
Merijn de mol 26
Wout Paulussen Nymfke 17
Henk Roede Harrie en Ep 21
Mark Schilders Het lied van de vijand 11-13
Marcello de Simone Alligator people 34-36
Jean-Marc van Tol Ome Norbert 9
- illustratie 16


Redactioneel

 LEZE!! Jawel, het is ons gelukt. Na een half jaar van voorbereidingen, tegenslagen en stug doorzetten heb je onze eersteling in handen. Een makkelijke bevalling was het zeker niet, integendeel. Ga maar na: de helft van de redactie stapte op nog voor het nulnummer het daglicht zag, er was een groot financieel tekort voor zowel het nul- als het eerste nummer, de deadline werd door iedereen rijkelijk overschreden, afspraken niet nagekomen... Maar we klagen niet, want we leven nog. Toch willen we onze dank vooral uitspreken naar Toby Fortuin, die zijn hulp heeft aangeboden in tijd van grote nood. Merci Toby, en ook alle andere medewerkers natuurlijk.
Het nulnummer dat we in juni en juli uitbrachten, werd over het algemeen positief ontvangen. Dat gaf voor ons de doorslag om maar met het karwei te beginnen. En met het karwei bedoelen we eigenlijk: Incognito openstellen voor jonge stripauteurs die anders geen mogelijkheid zouden krijgen om hun werk te publiceren. Ook heeft dit blad de intentie zoveel mogelijk vrijheid te bieden aan deze mensen. Wat overigens niet wil zeggen dat alles van iedereen er in kan komen, want er wordt wel geselecteerd op kwaliteit, uiteraard. En kwaliteit is voldoende aanwezig onder het jonge stripmakersvolk, daar zijn we nu achter gekomen.
Dit eerste nummer bevat werk van een aantal grote talenten, die tot nu toe in volstrekte anonimiteit hun strips maakten, maar ziet ook de terugkeer van oude bekenden. Ulli Bürer en Ruud de Grefte publiceerden al eerder in o.a. Yèch, Titanic en De Toestand (por dios, wat een bladen!), terwijl Erik van Ophem en Michiel de Jong hun ervaring opdeden in Striptuur en Fresco. Allemaal stripbladen die werden opgezet met grootse bedoelingen, maar waaraan de financiële middelen ontbraken om te kunnen overleven (een overbekend verschijnsel). Niet dat we beweren dat Incognito dat wel zal gaan doen, maar... het is het proberen waard.
Het woord variatie staat hoog in ons vaandel, en behalve veel verschillende strips zullen de interview- en recensie-rubriek terugkerende items worden. Evenals de kettingstrip, die in dit nummer van start gaat. Waar dat laatste heen zal gaan, is voor iedereen een verrassing (daar zijn we dol op), we hopen maar op en mooi vervolgverhaal.
Tot slot nog even dit: borrelen er aan de hand van dit nummer vragen, ideeën, opmerkingen etc. bij jullie op? Laat het ons dan weten, we zijn vreselijk benieuwd naar jullie reacties op Incognito. Tot ziens in december.

(Robin Schouten)


© Incognito (1993)
Henk Schouten / StripSter
01-07-2000