--> index K  --> publikaties

Danny KoningsteinIn het jaar 1968, toen de mensen nog dromen koesterden van een vreedzame wereld zonder rassenrellen en religieus getinte schermutselingen, zag ik het levenslicht. Mijn geboortegrond bood mij de eerste jaren van mijn leven genoeg stof tot ontdekken. Vooral het strand, de zee en de duinen, toen nog bezaaid met bunkers, maakten grote indruk op me.
Al gauw bleek dat ik, zeker voor een inwoner van Den Helder, bovenmatig intelligent was. Het is alleen jammer dat ik tot op heden de enige ben die zich daar nog iets van weet te herinneren. Ik heb dan ook maar, na mijn lagere schooltijd, voor het Middelbaar Beroepsonderwijs gekozen. Ook tijdens mijn diensttijd (nee, zeker niet de mooiste tijd van mijn leven), rees mijn ster niet hoger dan soldaat eerste klas.
Gedesillusioneerd zwaaide ik af en stortte me in het bedrijfsleven. Maar ook daar, hoe kan het ook anders, belandde ik in de grijze middenmoot. Tot op de dag van vandaag bewoon ik acht uur per dag, samen met vele anderen, een kantoorgebouw in Amsterdam. We houden ons daar enkel bezig met het adviseren in en het verkopen van verzekeringen.
Tja... wat die bovenmatige intelligentie betreft, ik zal me erbij neer moeten leggen dat ik me dit toch al die tijd verbeeld heb. Een hard gelag.

Is het dan alleen maar kommer en kwel? Welnee, want gelukkig zijn er nog genoeg andere leuke dingen om je mee bezig te houden. Naast het tekenen en schilderen van landschappen, stillevens en portretten bekwaam ik me sinds een aantal jaren ook in het schrijven van poŽzie en proza.
Het laatste jaar is daar het schrijven van strip-scenarioís bijgekomen. Het tekenen van strips doe ik ook nog niet zo lang. Ik heb op dit gebied dan ook geen indrukwekkende conduitestaat. Dit jaar heeft mijn debuutstripje in de Stripper gestaan. Daarna heb ik samen met Charles Guthrie nog een kort verhaal gemaakt dat ook is gepubliceerd in de Stripper.
O ja, regelmatig neem ik ook nog plaats achter het slagwerk. Al sinds jaar en dag maak ik namelijk deel uit van een symfonische rockband.

Sinds ik ben toegetreden tot het StripStergilde - ik neem het onderdeel Etalage voor mijn rekening - gaat er een wereld voor me open. Zoveel goede en getalenteerde tekenaars en scenaristen lopen hier zomaar vrij rond. Als je wil, kun je ze zo aanraken. Heel inspirerend allemaal!

Nou lezer, ik hoop dat ik u niet al te veel vermoeid heb met mijn beknopte autobiografie. Hoe het ook zij, voor mij heeft dit in ieder geval een therapeutische werking gehad.


© Danny Koningstein (2000)
Henk Schouten / StripSter
01-12-2000